0 0
Τούρτα σοκολάτα με σύκα, χωρίς αλεύρι/γλουτένη

Τούρτα σοκολάτα με σύκα, χωρίς αλεύρι/γλουτένη

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Food Processor
  • Gluten Free
  • Pot
  • Protein Rich
  • Raw
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 2 h
  • Serves 8 - για μία φόρμα διαμέτρου 17εκ
  • Easy

Ingredients

Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με διάφορες εκδοχές κέικ και τουρτών χωρίς γλουτένη, δηλαδή χωρίς άλευρι στην ουσία. Μεταξύ των δοκιμών μου προέκυψε και η σημερινή τούρτα!

Η συγκεκριμένη τούρτα είναι ωμοφαγική, που σημαίνει ότι όλα τα υλικά της διατηρούν τα φυσικά ένζυμά τους και η πέψη τους γίνεται ευκολότερα από τον οργανισμό. Απορροφώνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενώ τρώμε γλυκό τρώμα μαζί και πολλές πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα συστατικά για το σώμα. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και την καλύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές που τρώτε. Καλύτερη λειτουργία του εντέρου σημαίνει και καλύτερη αποτοξίνωση του σώματος από τις άχρηστες ουσίες που είναι τοξικές. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν επίσης και την ανοσοποίηση σε μικρούς και μεγάλους. Σούπερ γλυκό δηλαδή!

Στο κύριο μέρος της βάσης εγώ έβαλα ψιλοκομμένα σύκα γιατί τα αγαπώ πολύ, μπορείτε όμως να βάλετε όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο θέλετε ή ακόμα και ξηρούς καρπούς, ή και τίποτα. Δημιουργήστε ανάλογα με τις γεύσεις που αγαπάτε. Το σύκο, αν σας αρέσει, του πάει πολύ.

Για την επικάλυψή της, σκέφτηκα να έχουμε δύο επιλογές, ή να την κάνουμε δίχρωμη όπως σας την παρουσιάζω εδώ. Δίχρωμη είναι πιο εντυπωσιακή για δώρο ή γενέθλια, αλλά και με ένα γλάσο να την κάνετε πάλι νόστιμη θα είναι, χαχα!

(Visited 702 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
400γρ βασιλικοί χουρμάδες ζυγισμένοι χωρίς κουκούτσια
100γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμό ή άλλο nut butter της επιλογής σας
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
180γρ αλεύρι αμυγδάλου
40γρ σκούρο κακάο
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
15γρ σιρόπι αγάβης
4 φυσικά αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
30γρ βούτυρο κακάο
10γρ λάδι καρύδας
10γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμό
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας
40γρ σιρόπι αγάβης
λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ωμά για ντεκόρ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
30γρ σταγόνες σοκολάτας 100% κακάο
20γρ λαδι καρύδας άοσμο ή ωμό στην περίπτωση του ωμού θα έχει ένα διακριτικό άρωμα καρύδας
40γρ σιρόπι αγάβης
ελάχιστο θαλασσινό αλάτι
1 κ.σ. cacao nibs για ντεκόρ
λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι για ντεκόρ

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ

Βάλτε στον επεξεργαστή τροφίμων πρώτα τους χουρμάδες τη βανίλια και το αμυγδαλοβούτυρο και χτυπήστε λίγο μέχρι να λιώσουν οι χουρμάδες.

2
Done

Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά, το αλεύρι αμυγδάλου, το κακάο, το αλάτι.

3
Done

Προσθέστε το μείγμα των στεγνών στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μέχρι να γίνει μία ομοιογενής μάζα. Αν είναι πολύ στεγνό το μείγμα (εξαρτάται από τους χουρμάδες σας) προσθέστε και τα 15γρ αγάβη, αλλιώς μπορείτε να τα παραλείψετε.

4
Done

Βάλτε το μείγμα σε ένα μπωλ ανάμειξης και ζυμώστε το με τα χέρια. Ρίξτε μέσα τα κομματάκια σύκου και ζυμώστε μέχρι να μοιραστούν στο μείγμα.

5
Done

Τοποθετήστε το μείγμα σε μία φόρμα διαμέτρου 17εκ. Αν είναι φόρμα σιλικόνης βάλτε το απ'ευθείας, αν όχι όπως η δική μου, βάλτε από κάτω αντικολλητικό χαρτί για να αφαιρέσετε την τούρτα μετά πιο εύκολα.

6
Done

Ισιώστε το πάνω μέρος με το πίσω μέρος ενός κουταλιού ή μία σπάτουλα.

7
Done

Αν θέλετε να κάνετε την τούρτα δίχρωμη, κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι, 17εκ, και αφού χαράξετε μία γραμμή με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια της τούρτας, που θα τη χωρίζει σε δύο ημικύκλια, τοποθετήστε το όρθιο ώστε να χωρίσει την τούρτα στα δύο. Αν θέλετε να βάλετε μόνο μία γεύση γλάσου, διπλασιάστε τις ποσότητες του και ακολουθήστε τις παρακάτω οδήγίες χωρίς να χωρίσετε την τούρτα στη μέση.

8
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

Λιώνετε τα υλικά του κάθε γλάσου (εκτός από τα υλικά για τη διακόσμηση) σε μπεν μαρί, ανακατεύετε καλά και ρίχνετε το μείγμα σε ένα μισό, αν κάνετε δύο γεύσεις ή αν κάνετε μία γεύση, διπλασιάστε τις ποσότητες του γλάσου που θέλετε και καλύψτε όλη την επιφάνεια της τούρτας.

9
Done

Διακοσμήστε κάθε γλάσο με το ντεκόρ του και βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να κρυώσει η επικάλυψη.

10
Done

Στην περίπτωση της διχρωμίας, αφού κρυώσει καλά αφαιρέστε προσεκτικά το χαρτόνι που χωρίζει την τούρτα στα δύο, και στο άνοιγμα που μένει ρίξτε λίγα ακόμα cacao nibs ή φυστίκα Αιγίνης για να το καλύψετε.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κέικ ή muffins βανίλιας χωρίς γλουτένη
next
Μπάρες πρωτεΐνης με μήλο και κανέλα

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.