Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
-
400γρ βασιλικοί χουρμάδεςζυγισμένοι χωρίς κουκούτσια
-
100γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμόή άλλο nut butter της επιλογής σας
-
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
180γρ αλεύρι αμυγδάλου
-
40γρ σκούρο κακάο
-
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
15γρ σιρόπι αγάβης
-
4 φυσικά αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-
30γρ βούτυρο κακάο
-
10γρ λάδι καρύδας
-
10γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμό
-
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας
-
40γρ σιρόπι αγάβης
-
λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ωμά για ντεκόρ
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-
20γρ λαδι καρύδας άοσμο ή ωμόστην περίπτωση του ωμού θα έχει ένα διακριτικό άρωμα καρύδας
-
40γρ σιρόπι αγάβης
-
ελάχιστο θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.σ. cacao nibs για ντεκόρ
-
λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι για ντεκόρ
Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με διάφορες εκδοχές κέικ και τουρτών χωρίς γλουτένη, δηλαδή χωρίς άλευρι στην ουσία. Μεταξύ των δοκιμών μου προέκυψε και η σημερινή τούρτα!
Η συγκεκριμένη τούρτα είναι ωμοφαγική, που σημαίνει ότι όλα τα υλικά της διατηρούν τα φυσικά ένζυμά τους και η πέψη τους γίνεται ευκολότερα από τον οργανισμό. Απορροφώνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενώ τρώμε γλυκό τρώμα μαζί και πολλές πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα πολύτιμα συστατικά για το σώμα. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και την καλύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές που τρώτε. Καλύτερη λειτουργία του εντέρου σημαίνει και καλύτερη αποτοξίνωση του σώματος από τις άχρηστες ουσίες που είναι τοξικές. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν επίσης και την ανοσοποίηση σε μικρούς και μεγάλους. Σούπερ γλυκό δηλαδή!
Στο κύριο μέρος της βάσης εγώ έβαλα ψιλοκομμένα σύκα γιατί τα αγαπώ πολύ, μπορείτε όμως να βάλετε όποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο θέλετε ή ακόμα και ξηρούς καρπούς, ή και τίποτα. Δημιουργήστε ανάλογα με τις γεύσεις που αγαπάτε. Το σύκο, αν σας αρέσει, του πάει πολύ.
Για την επικάλυψή της, σκέφτηκα να έχουμε δύο επιλογές, ή να την κάνουμε δίχρωμη όπως σας την παρουσιάζω εδώ. Δίχρωμη είναι πιο εντυπωσιακή για δώρο ή γενέθλια, αλλά και με ένα γλάσο να την κάνετε πάλι νόστιμη θα είναι, χαχα!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ |
|
400γρ βασιλικοί χουρμάδες | |
100γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμό | |
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
180γρ αλεύρι αμυγδάλου | |
40γρ σκούρο κακάο | |
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
15γρ σιρόπι αγάβης | |
4 φυσικά αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα σε μικρά κυβάκια | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ |
|
30γρ βούτυρο κακάο | |
10γρ λάδι καρύδας | |
10γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμό | |
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας | |
40γρ σιρόπι αγάβης | |
λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ωμά για ντεκόρ | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ |
|
30γρ σταγόνες σοκολάτας 100% κακάο | |
20γρ λαδι καρύδας άοσμο ή ωμό | |
40γρ σιρόπι αγάβης | |
ελάχιστο θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.σ. cacao nibs για ντεκόρ | |
λίγο χοντρό θαλασσινό αλάτι για ντεκόρ |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗΒάλτε στον επεξεργαστή τροφίμων πρώτα τους χουρμάδες τη βανίλια και το αμυγδαλοβούτυρο και χτυπήστε λίγο μέχρι να λιώσουν οι χουρμάδες. |
2
Done
|
Σε ένα μπωλ ανακατέψτε τα στεγνά υλικά, το αλεύρι αμυγδάλου, το κακάο, το αλάτι. |
3
Done
|
Προσθέστε το μείγμα των στεγνών στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μέχρι να γίνει μία ομοιογενής μάζα. Αν είναι πολύ στεγνό το μείγμα (εξαρτάται από τους χουρμάδες σας) προσθέστε και τα 15γρ αγάβη, αλλιώς μπορείτε να τα παραλείψετε. |
4
Done
|
|
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Αν θέλετε να κάνετε την τούρτα δίχρωμη, κόψτε ένα κομμάτι χαρτόνι, 17εκ, και αφού χαράξετε μία γραμμή με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια της τούρτας, που θα τη χωρίζει σε δύο ημικύκλια, τοποθετήστε το όρθιο ώστε να χωρίσει την τούρτα στα δύο. Αν θέλετε να βάλετε μόνο μία γεύση γλάσου, διπλασιάστε τις ποσότητες του και ακολουθήστε τις παρακάτω οδήγίες χωρίς να χωρίσετε την τούρτα στη μέση. |
8
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ |
9
Done
|
|
10
Done
|