0 0
Γαλακτομπούρεκο vegan

Γαλακτομπούρεκο vegan

Features:
  • Vegan
  • Dairy Free
  • Vegetarian
  • Egg Free
  • Pot
  • Oven
  • Diet Friendly
  • 6 h
  • Serves 8 (ταψάκι 20x23 cm)
  • Μέτριο
  • 180-200 χωρίς αέρα

Ingredients

Νομίζω ότι είναι ότι πιο κοντινό μπορεί κανείς να φάει σε ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο, αν σκεφτούμε ότι είναι vegan!!!! Με αυτή τη συνταγή έχω κολλήσει… τρώω ένα ταψάκι κάθε 4 μέρες… βόδι θα γίνω, χαχαχα!

Όχι! Αστειεύομαι, το γλυκό μας είναι πολύ καλύτερο από ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο πρώτον γιατί χρησιμοποιούμε γλυκαντικό χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, την αγαπημένη μου αγάβη. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, στην αγάβη που θα χρησιμοποιήσετε, και αυτό ισχύει για όλα τα σιροπιαστά αν θέλετε να βάλετε σιρόπι από αγάβη και σε κάποια άλλη σας συνταγή: πρέπει να είναι η ανοιχτόχρωμη αγάβη, όσο πιο «ξανθιά» γίνεται γιατί αλλιώς θα αλλοιώσει πολύ τη γεύση του γλυκού σας. Την πάτησα και σας το λέω, 2 ταψιά πέταξα.

Για την κρέμα ΜΗ χρησιμοποιήσετε γάλα καρύδας από κονσέρβα, δε θα γίνει ωραία, το γάλα αυτό έχει μία μυρωδιά που δυστυχώς αλλοιώνει οτιδήποτε! Εγώ πάντα χρησιμοποιώ, ειδικά για κρέμα ζαχαροπλαστικής, γάλα καρύδας σε συσκευασία ΠΕΤ και συγκεκριμένα αυτό που θα βρείτε στο www.paneri.gr εδώ. Ανάλογα με το γάλα που θα χρησιμοποιήσετε θα αλλάξει λίγο και η γεύση της κρέμας όπως καταλαβαίνετε. Αξίζει να το δοκιμάσετε με αυτό και θα δείτε ότι θα ενθουσιαστείτε! Το ίδιο ισχύει και για άλλες μου συνταγές όπως η τάρτα με φρούτα και η μπουγάτσα.

Επίσης, δε χρησιμοποιώ σιμιγδάλι για να μην επιβαρύνω τη συνταγή με επιπλέον γλουτένη από αυτή των φύλλων. Δε μου αρέσει προσωπικά και στην υφή, με το κορν φλάουερ γίνεται πιο απαλή η κρέμα και πιο βελούδινη. Εσείς όμως αν θέλετε μπορείτε να τη δοκιμάσετε και με σιμιγδάλι αν σας αρέσει περισσότερο.

Ελπίζω να σας αρέσει και εσάς και να μπει στο βιβλίο των αγαπημένων σας συνταγών!

(Visited 231 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
7 φύλλα κρούστας
70-80γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
600γρ γάλα καρύδας ΚΟΚΟ
200γρ σιρόπι αγάβης
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
80γρ κορν φλάουερ
30γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
150γρ σιρόπι αγάβης
100γρ νερό
1/2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού λεμονιού
1/6 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης

Βήματα

1
OK!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Ξεκινάμε από το σιρόπι μιας και πρέπει να μπει στο ψυγείο για να κρυώσει. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα βάζο ή μία κανάτα και ανακατέψτε τα καλά να διαλυθεί η αγάβη. Τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να σιροπιάσετε το γλυκό σας.

2
OK!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τα 450γρ γάλα, την αγάβη και τη βανίλια και το βάζετε στο μάτι σε δυνατή φωτιά, ανακατεύετε καλά και περιμένετε να πάρει μία βράση.

3
OK!

Εν τω μεταξύ βάζετε τα άλλα 150γρ γάλα σε ένα μπωλ μαζί με το κορν φλάουερ και ξεχωρίστά σε ένα άλλο μπωλ το λάδι καρύδας.

4
OK!

Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα στο κατσαρολάκι, ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα με το κορν φλάουερ και ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει η κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σφίξει.

5
OK!

Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το λάδι καρύδας, ανακατεύετε να γίνει ομοιογενής η κρέμα. Τη βάζετε σε ένα μπωλ και την καλύπτετε με διαφανή ζελατίνη (προσέξτε να ακουμπάει η ζελατίνα στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα). Την τοποθετείτε στο ψυγείο να κρυώσει.

6
OK!

ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Όταν το σιρόπι και η κρέμα μας είναι έτοιμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το γαλακτομπούρεκό μας. Λαδώνουμε το ταψί μας με λάδι καρύδας και ξεκινάμε τη διαδικασία των φύλλων.

7
OK!

Θα χρειαστούμε 4 φύλλα για το κάτω μέρος. Λαδώνουμε το 1ο και το βάζουμε να εξέχει λίγο γύρω γύρω από το ταψί. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά με το 2ο φύλλο.

8
OK!

Τα επόμενα δύο φύλλα (3ο και 4ο) πρέπει να κοπούν ώστε να μπορέσετε να βάλετε 8 στρώσεις. Το δικό μου ταψάκι είναι τέτοιο που κάθε φύλλο διπλωμένο στα 4 χωράει ακριβώς. Έτσι το μόνο που κάνω είναι να λαδώσω το φύλλο στη μισή του επιφάνεια, να διπλώσω στη μέση το φύλλο και μετά να λαδώσω πάλι τη μισή επιφάνειά του και να ξαναδιπλώσω το φύλλο. Αν το σχήμα του δικού σας ταψιού δεν βολεύει για να το διπλώσετε στα 4, λαδώστε όλο το φύλλο και κόψτε κομμάτια έτσι ώστε να τα τοποθετήσετε για να καλύψετε 4 φορές τον πάτο (σα να έχετε βάλει 4 φύλλα πάνω από τα 2 πρώτα). Επαναλάβετε το ίδιο με το 4ο φύλλο κρούστας. Συνολικά δηλαδή έχουμε βάλει 10 φύλλα στο κάτω μέρος του γλυκού μας.

9
OK!

Στο σημείο αυτό θα βάλουμε την κρέμα μας. Προσέξτε μόνο πριν βάλετε την κρέμα η επιφάνεια του τελευταίου φύλλου να είναι λαδωμένη για να μη μαλακώσει πολύ με την κρέμα από πάνω, να κρατηθεί όσο γίνεται χωρίς να απορροφήσει υγρασία.

10
OK!

Πάνω από την κρέμα θα βάλουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα κρούστας που έχουμε. Στη δική μου περίπτωση τα διπλώνω πάλι στα 4, εσείς ανάλογα θα τα κόψετε έτσι ώστε να μπουν 12 στρώσεις φύλλου από πάνω.

11
OK!

Τέλος, γυρνάμε τα φύλλα που περισσεύουν από πάνω και λαδώνουμε ενδιάμεσα και πάνω πάνω στο τέλος.

12
OK!

Χαράσουμε προσεκτικά με το μαχαίρι τα κομμάτια που θέλουμε και προαιρετικά πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη καρύδας από πάνω, εμένα μου αρέσει, κάποιοι όμως μου είπαν ότι τους φάνηκε ότι πίκρισε, δοκιμάστε στο μισό αν θέλετε να δείτε αν αρέσει σε εσάς, διαφορετικά τα αφήνετε χωρίς.

13
OK!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 70 λεπτά και μετά ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά ακόμα, προσοχή ελέγχετε το φούρνο σας την πρώτη φορά μην καεί μέχρι να δείτε στο δικό σας φούρνο ότι είναι οκ. Είναι έτοιμο όταν έχουν ροδίσει τα φυλλα επάνω.

14
OK!

Αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

15
OK!

Αφήστε το να κρυώσει πριν κόψετε κομμάτι για να σταθεροποιηθεί η κρέμα.



Extra Tips

Η κρέμα για να μπει στο γαλακτομπούρεκο πρέπει να είναι κρύα, οπότε καλύτερα είναι να τη φτιάξετε την προηγούμενη μέρα μαζί με το σιρόπι για να μην αγχωθείτε. Αν δε γίνεται, να θυμάστε ότι θέλει περίπου 2-3 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει και να μπορείτε να τη βάλετε στο γλυκό.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Προσθήκη στη συλλογή των συνταγών μου

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Πώς σας φάνηκε η συνταγή ?

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή ακόμα, γράψτε τη δική σας στο παρακάτω πλαίσιο
προηγούμενο
Μαλακά μπισκότα Soft Kings με κομματάκια σοκολάτας
επόμενο
Σούπερ αντιοξειδωτική σαλάτα λάχανο-καρότο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.