Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ "ΚΡΕΑΣ"
-
250γρ φιλετάκια σόγιας (non gmo) μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το προηγούμενο βράδυ
-
8-10 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
-
2 κ.γ. πάπρικα
-
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.γ. μιξ μπαχαρικών για κυνήγι
-
3 σταγόνες liquid smoke προαιρετικάπροϊόν που θα βρείτε σε μεγάλα παντοπωλεία, ή βιολογικά προϊόντα και δίνει τη γεύση του καπνισμένου
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 1/2 βάζο σπιτική σάλτσα (τριμμένη τομάτα)
-
1 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
1/2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
-
1 πακέτο κριθαράκι ή κριθαράκι χωρίς γλουτένη
-
300γρ κίτρινο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας ή φυτικό τυρί αν νηστεύετεπροσέξτε μόνο το φυτικό τυρί που θα αγοράσετε να μην περιέχει φοινικέλαιο ή άλλα φυτικά έλαια, προτιμήστε μία μάρκα που να έχει μόνο λάδι καρύδας
Κόβοντας το κρέας, κόψαμε και όλα τα πιάτα που το περιλαμβάνουν…! Ή μάλλον, σχεδόν όλα… Είχαμε πάει στο Vegan Festival της Θεσσαλονίκης φέτος, όπου εκτός από απορρυπαντικά, ενημερώσεις για το περιβάλλον και τα ζώα και εργαστήρια, είχαν σταντ και ένα εστιατόριο της πόλης, που νομίζω ότι τότε ήταν και το μοναδικό. Έφτιαχναν λοιπόν, σάντουιτς με “γύρο”! Είχα να φάω γύρο… μπορεί και 15 χρόνια. Αν και έχω κόψει το κρέας τα τελευταία 8, ο γύρος σαν γύρος πάντα μου έπεφτε βαρύς. Προτιμούσα λοιπόν κάτι σε μπιφτέκι ή κοτόπουλο. Παίρνει ένα σάντουιτς να δοκιμάσει ο Κωνσταντίνος (ο άντρας μου) και βλέπω τα μάτια του να λάμπουν από ευτυχία…!
Παίρνω ένα δεύτερο εγώ και συγκινούμαι εξίσου, χαχαχα! Έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να φτιάξουμε γύρο στο σπίτι μιας και είναι ο μόνος τρόπος να τον δοκιμάσουν τα παιδιά, γιατί από έξω φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση! Σκέφτηκα να δοκιμάσω να κόψω σε μικρά κομματάκια τα φιλετάκια σόγιας και να τα μαρινάρω… το δοκίμασα έτσι, το δοκίμασα και χωρίς μαρινάρισμα, τελικά χωρίς ήταν καλύτερα. Ενώ θα περίμενε κανείς με το μαρινάρισμα να γίνεται καλύτερο, έγινε πιο στεγνός ο γύρος. Άρα, και εύκολο και γρήγορο το εγχείρημα, πέτυχε και φάγαμε υπέροχα σάντουιτς με γύρο και πατάτες “τηγανητές”!
Αφού πέτυχε η δοκιμή, σκέφτηκα ότι το ίδιο “κρέας” θα μπορούσε να γίνει και μέρος ενός γιουβετσιού, που ήταν σπεσιαλιτέ της πεθεράς μου και φυσικά έμαθα να το φτιάχνω, όπως άλλωστε και τα θεϊκά γεμιστά της (αλλά με κιμά σόγιας) αφού τα ζητούσε ο καλός μου αντρούλης. Έτσι, το δοκίμασα και με μεγαλύτερα κομμάτια, αλλά προσωπικά μου αρέσει με τα μικρά κομματάκια του “γύρου” περισσότερο.
Είναι ένα φαγητό γρήγορο, σε σχέση με το κλασικό γιουβέτσι (που πρέπει να βράσει το κρέας πολύ για να μαλακώσει), εύκολο και πολύ νόστιμο. Αν θέλετε το πιάτο σας να είναι vegan θα χρησιοποιήσετε κίτρινο φυτικό τυρί, αν όχι, διαλέξτε το αγαπημένο σας κασέρι και ρίξτε το από πάνω!
Αν προτιμήσετε φυτικό τυρί, διαλέξτε σωστά: προσέξτε να μην περιέχει φυτικά έλαια παρά μόνο λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, γιατί όλα τα φυτικά έλαια είναι τρανς λιπαρά που δυστυχώς είναι πολύ βλαβερά για την υγεία όλων μας. Θα βρείτε τέτοια τυριά σίγουρα στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, αλλά και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Περισσότερα πάνω στο γιατί να αποφεύγετε τα φυτικά έλαια μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ "ΚΡΕΑΣ" |
|
250γρ φιλετάκια σόγιας (non gmo) μουλιασμένα σε ζεστό νερό από το προηγούμενο βράδυ | |
8-10 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας | |
2 κ.γ. πάπρικα | |
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.γ. μιξ μπαχαρικών για κυνήγι | |
3 σταγόνες liquid smoke προαιρετικά | |
1/2 κ.γ. ρίγανη | |
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ |
|
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 1/2 βάζο σπιτική σάλτσα (τριμμένη τομάτα) | |
1 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1/2 κ.σ. σκόνη μουστάρδας | |
1/2 κ.γ. ρίγανη | |
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ |
|
1 πακέτο κριθαράκι ή κριθαράκι χωρίς γλουτένη | |
300γρ κίτρινο τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας ή φυτικό τυρί αν νηστεύετε |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑΤσιγαρίστε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι καρύδας για 1-2 λεπτά. |
2
Done
|
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε να σιγοβράσει η σάλτσα για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας λίγο ανά 5 λεπτά. |
3
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ "ΚΡΕΑΣ" |
4
Done
|
Λιώστε το λαδι καρύδας σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα φιλετάκια. Ανακτέψτε τα υλικά, θα γίνει σα μία πάστα. |
5
Done
|
|
6
Done
|
ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ |
7
Done
|
|
8
Done
|
|
9
Done
|