Ingredients
-
250γρ πολέντα
-
80γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα στο μούλτι, σαν αλεύρι
-
135γρ άοσμο λάδι καρύδας
-
400γρ σιρόπι αγάβης ή μέλιπροτιμήστε την αγάβη για την πιο διαιτητική έκδοση του χαλβά
-
450γρ νερό φίλτρου
-
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
μία πρεζα γαρύφαλλο σκόνη
-
μία πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
-
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Ναι, ναι καλά διαβάζετε, σιμιγδαλένιος χαλβάς ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ!!! “Μα πώς γίνεται αυτό;” θα με ρωτήσετε αφού το σιμιγδάλι είναι από σιτάρι και το σιτάρι έχει γλουτένη…?
Ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, επειδή όμως αποφεύγω τη γλουτένη όσο μπορώ, αποφεύγω και να τον φτιάχνω. Μία μέρα όμως, καθώς διάβαζα για ένα νέο υλικό (νέο για μένα, γιατί δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα) μου ήρθε η φαϊνή ιδέα, “να ένα υλικό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σιτάρι στο χαλβά… ίσως…!”.
Έτσι, μία μέρα πειραματίστηκα και βγήκα αληθινή. Όντως αυτό το υλικό, αντικαθιστά το σιμιγδάλι στο χαλβά επάξια, και μπορώ να πω ότι είναι και πιο ωραία η υφή του, μιας και δεν έχει γλουτένη όπως είπαμε! Και το υλικό αυτό είναι… σιμιγδάλι… από καλαμπόκι! Ή αλλιώς πολέντα!
Θα πειραματιστώ και σε άλλες συνταγές και θα τη δοκιμάσω και με άλλους συνδυασμούς, πάντως και μόνο για το χαλβά αξίζει να πάρετε να δοκιμάσετε πολέντα! Θα παρατηρήσετε ότι ο χαλβάς είναι κάπως “πιο ελαφρύς”, και θα δείτε ότι είναι μία εξαιρετική εναλλακτική για εσάς που αποφεύγετε ή δεν τρώτε καθόλου τη γλουτένη. Άλλη μία γνώριμη γεύση μας, παραδοσιακή και για μένα γιαγιαδίστικη συνταγή που έγινε ένα πετυχημένο Recipe Makeover!
Ingredients
250γρ πολέντα | |
80γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα στο μούλτι, σαν αλεύρι | |
100γρ καρύδια ή αμύγδαλα στο μούλτι, χοντροκομμένα, περίπου 1/2-1/4 | |
135γρ άοσμο λάδι καρύδας | |
400γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι | |
450γρ νερό φίλτρου | |
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
μία πρεζα γαρύφαλλο σκόνη | |
μία πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη | |
2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού |
Steps
1
Done
|
Βάζουμε το νερό, την αγάβη (ή το μέλι), τα μπαχαρικά και το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού σε ένα κατσαρολάκι, μόλις κοντεύουν να πάρουν βράση σβήνετε το μάτι κα το αφήνετε για 10 λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους. |
2
Done
|
Βάζετε την πολέντα, τα αμύγδαλα και το λάδι σε μία μικρή κατσαρόλα και τα "τσιγαρίζετε" ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει, περίπου 5 λεπτά. Μόλις νομίζετε ότι άρχισε να καίγεται τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι! |
3
Done
|
Προσεκτικά ρίξτε το σιρόπι μέσα στην πολέντα και ανακατεύετε μέχρι να το ρουφήξει. |
4
Done
|
Φορμάρετε και αφήστε να κρυώσει. |
5
Done
|
Πασπαλίστε με έξτρα κανέλα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας στο σερβίρισμα. |
One Comment Hide Comments
Καλησπέρα!!!
Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!!!
Εκτελείται σήμερα απλά ήθελα να σας ρωτήσω εναλλακτικά του λαδιού καρύδας μιας και δεν βρίσκω πάντα εύκολα μπορούμε να το αντικαταστησουμε με άλλη λιπαρή πηγή πχ εξ παρθένο ελαιόλαδο σε μικρότερη ποσότητα λόγω του ότι είναι πιο βαρύ κ συμπλήρωμα χυμό πχ πορτοκαλιού;;; ευχαριστώ πολύ!!!