Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ - ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
-
300γρ πίτουρο βρώμης
-
80γρ αλεσμένα καρύδια σαν αλεύρισαν αλεύρι, πολύ ψιλά
-
3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
2 κ.γ. baking powder
-
1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη
-
40γρ αλεύρι αμυγδάλου
-
ή
-
ή ένα πακέτο GojiMix για μπισκότα γεύση Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη
-
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ - ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ
-
ξύσμα από ένα ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι
-
170γρ μέλι
-
100γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
-
80γρ χυμό πορτοκάλι
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
300γρ νερό
-
230γρ μέλι
-
λίγη κανέλα Κεϋλάνης
-
λίγο ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
-
50γρ καρύδια χοντροαλεσμένα
Τα μελομακάρονα ειδικά αυτές τις ημέρες έχουν την τιμιτική τους! Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που σήμερα θα κάνουμε με ένα εναλλακτικό τρόπο, για όσους δεν θέλουν να τρώνε γλουτένη, είτε γιατί δεν μπορούν (έχουν δυσανεξία) ή απλά επιλέγουν μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης.
Τα μελομακάρονα αυτά μπορεί να μην έχουν γλουτένη, έχουν όμως πολλά θρεπτικά συστατικά! Φτιάχνονται με πίτουρο βρώμης, αλεύρι λιναρόσπορου και ξηρούς καρπούς που είναι ευεργετικά για την υγεία μας συνολικά, αλλά και ειδικά για τα μικρά παιδιά, μιας και είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Ο λιναρόσπορος είναι ένας σπόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί αυγού σε πολλές συνταγές, μιας και έχει την ιδιότητα όταν έρχεται σε επαφή με υγρό, να “δένει” το μείγμα. Προτιμήστε τον ή πειραματιστείτε σε περιόδους νηστείας, αλλά επιλέξτε τον συνειδητά μαθαίνοντας πόσο ωφέλιμος είναι για τον οργανισμό μας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ - ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ |
|
300γρ πίτουρο βρώμης | |
80γρ αλεσμένα καρύδια σαν αλεύρι | |
30γρ αλεσμένος λιναρόσπορος | |
3 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο | |
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο | |
2 κ.γ. baking powder | |
1/2 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη | |
40γρ αλεύρι αμυγδάλου | |
ή |
|
ή ένα πακέτο GojiMix για μπισκότα γεύση Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη | |
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ - ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ |
|
ξύσμα από ένα ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι | |
170γρ μέλι | |
100γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας | |
80γρ χυμό πορτοκάλι | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
300γρ νερό | |
230γρ μέλι | |
λίγη κανέλα Κεϋλάνης | |
λίγο ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ |
|
50γρ καρύδια χοντροαλεσμένα |
Steps
1
Done
|
Βάλτε σε ένα μπωλ τα στεγνά υλικά και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι καλά. |
2
Done
|
Προσθέστε το μέλι, το λάδι, το ξύσμα και το χυμό και χτυπήστε με το μπλέντερ χειρός να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
3
Done
|
Αφήστε το μείγμα για 20 λεπτά να απρροφήσει ο λιναρόσπορος τα περιττά υγρά και να φουσκώσει. |
4
Done
|
Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας και στη συνέχεια πάρτε δύο κουτάλια της σούπας. Εγώ χρησιμοποιώ δύο κουτάλια που είναι ελάχιστα πιο μικρά από τα κλασικά της σούπας και τα γεμίζω, αν έχετε μόνο κανονικά κουτάλια της σούπας θα παίρνετε ζύμη ποσότητας περίπου 3/4 του κουταλιού σας (για να μη γίνουν πολύ μεγάλα). Κάνοντας την κίνηση που βλέπετε στις φωτογραφίες θα δώσετε σχήμα στο μελομακάρονό σας και θα το τοποθετήσετε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη, θα γεμίσουν περίπου 1,5 - 2 ταψιά. |
5
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας, στην μέση του χρόνου ψησίματος αλλάξτε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα. |
6
Done
|
Εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ ή ένα μικρό κατσαρολάκι. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για να είναι κρύο. |
7
Done
|
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα καυτά, τα ρίχνετε στο σιρόπι για 5 δευτερόλεπτα μόνο, ΑΥΣΤΗΡΑ! Αν τα αφήσετε περισσότερο θα σπάνε πολύ εύκολα καθώς θα ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. Αφήστε τα να κρυώσουν ΚΑΛΑ στο ταψί πριν τα μεταφέρετε στην πιατέλα, όπου θα ρίξετε και τα υπόλοιπα καρύδια για διακόσμηση! |
2 Comments Hide Comments
Τέλεια, θρεπτικά και υγιεινά συστατικά οπότε και το αποτέλεσμα…σιγουράκι!!!
Βέβαια η υφή τους διαφέρει από το κανονικό, αλλά έχουν τους δικούς τους fans! Από όσους δοκίμασαν και τα δύο, οι μισοί προτιμούν αυτά! Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι τελικά ο κόσμος ΝΟΜΙΖΕΙ ότι δεν του αρέσει η υγιεινή διατροφή! Μόλις τη δοκιμάσει γίνεται οπαδός. Αυτός είναι και ο στόχος μας, έτσι δεν είναι Ευαγγελία μου;