0 0
Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Gluten free melomakarona
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Food Processor
  • Gluten Free
  • Multi
  • Oven
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 35 mins
  • Serves 40 μελομακάρονα
  • Medium
  • 180

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ

Τα μελομακάρονα ειδικά αυτές τις ημέρες έχουν την τιμιτική τους! Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που σήμερα θα κάνουμε με ένα εναλλακτικό τρόπο, για όσους δεν θέλουν να τρώνε γλουτένη, είτε γιατί δεν μπορούν (έχουν δυσανεξία) ή απλά επιλέγουν μία διατροφή ελεύθερη γλουτένης.

Τα μελομακάρονα αυτά μπορεί να μην έχουν γλουτένη, έχουν όμως πολλά θρεπτικά συστατικά! Φτιάχνονται με πίτουρο βρώμης, αλεύρι λιναρόσπορου και ξηρούς καρπούς που είναι ευεργετικά για την υγεία μας συνολικά, αλλά και ειδικά για τα μικρά παιδιά, μιας και είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας σπόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αντί αυγού σε πολλές συνταγές, μιας και έχει την ιδιότητα όταν έρχεται σε επαφή με υγρό, να “δένει” το μείγμα. Προτιμήστε τον ή πειραματιστείτε σε περιόδους νηστείας, αλλά επιλέξτε τον συνειδητά μαθαίνοντας πόσο ωφέλιμος είναι για τον οργανισμό μας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1,548 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
300γρ Πίτουρο Βρώμης
80γρ αλεσμένα καρύδια σαν αλεύρι, πολύ ψιλά
30γρ αλεσμένος Λιναρόσπορος
3 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι προτιμήστε ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι
40γρ αλεύρι αμυγδάλου
170γρ μέλι
100γρ άοσμο Λάδι καρύδας λιωμένο
80γρ χυμό πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
300νερό
230γρ μέλι
λίγη κανέλα
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού προτιμήστε ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ
λίγα καρύδια χοντροαλεσμένα ακόμα για το γαρνίρισμα

Steps

1
Done

Βάλτε σε ένα μπωλ τα πρώτα 10 υλικά και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι καλά.

2
Done

Προσθέστε το μέλι, το λάδι και το χυμό και χτυπήστε με το μπλέντερ χειρός να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.

3
Done

Αφήστε το μείγμα για 20 λεπτά να απρροφήσει ο λιναρόσπορος τα περιττά υγρά και να φουσκώσει.

4
Done

Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας και στη συνέχεια πάρτε δύο κουτάλια της σούπας. Εγώ χρησιμοποιώ δύο κουτάλια που είναι ελάχιστα πιο μικρά από τα κλασικά της σούπας και τα γεμίζω, αν έχετε μόνο κανονικά κουτάλια της σούπας θα παίρνετε ζύμη ποσότητας περίπου 3/4 του κουταλιού σας (για να μη γίνουν πολύ μεγάλα). Κάνοντας την κίνηση που βλέπετε στις φωτογραφίες θα δώσετε σχήμα στο μελομακάρονό σας και θα το τοποθετήσετε στο ταψί. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη, θα γεμίσουν περίπου 1,5 - 2 ταψιά.

5
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας, στην μέση του χρόνου ψησίματος αλλάξτε θέση στα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

6
Done

Εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπωλ ή ένα μικρό κατσαρολάκι. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για να είναι κρύο.

7
Done

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα καυτά, τα ρίχνετε στο σιρόπι για 5 δευτερόλεπτα μόνο, ΑΥΣΤΗΡΑ! Αν τα αφήσετε περισσότερο θα σπάνε πολύ εύκολα καθώς θα ρουφήξουν περισσότερο σιρόπι. Αφήστε τα να κρυώσουν ΚΑΛΑ στο ταψί πριν τα μεταφέρετε στην πιατέλα, όπου θα ρίξετε και τα υπόλοιπα καρύδια για διακόσμηση!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ταρτάκια φρούτων με αμυγδαλόκρεμα
next
Ωμοφαγικό κέικ σοκολάτας

2 Comments Hide Comments

Βέβαια η υφή τους διαφέρει από το κανονικό, αλλά έχουν τους δικούς τους fans! Από όσους δοκίμασαν και τα δύο, οι μισοί προτιμούν αυτά! Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι τελικά ο κόσμος ΝΟΜΙΖΕΙ ότι δεν του αρέσει η υγιεινή διατροφή! Μόλις τη δοκιμάσει γίνεται οπαδός. Αυτός είναι και ο στόχος μας, έτσι δεν είναι Ευαγγελία μου;

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.