Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ (ΒΑΣΗ)
-
190γρ νιφάδες βρώμης
-
75γρ αλεύρι καρύδας
-
80γρ λιωμένο Λάδι καρύδαςεγώ προτιμώ άοσμο για αυτή τη συνταγή
-
145γρ Σιρόπι αγαύηςή μέλι
-
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιαςεγώ προτιμώ bourbon, είναι πιο αρωματική
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
-
200γρ αμυγδαλοβούτυρο
-
220γρ Σιρόπι αγαύης
-
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
-
1/5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
-
70γρ Κακάο60γρ αν έχετε σκούρο κακάο
-
120γρ λιωμένο Λάδι καρύδας
-
4 κ.σ. Σιρόπι αγαύης
Έπεσε το μάτι μου μια μέρα σε ένα post του facebook για σπιτικά twix. Μιας και ήταν από τα αγαπημένα μου γλυκά σαν παιδί, πάτησα αμέσως να δω πώς μπορώ να το φτιάξω στο σπίτι, θεωρώντας ότι θα είναι υγιεινό. Διαβάζοντας τα υλικά κατάλαβα ότι είναι από τα “υγιεινά σπιτικά” γλυκά με “σπιτική” ζάχαρη, “σπιτική” μαργαρίνη, “σπιτικό” άσπρο αλέυρι και απογοητεύτηκα πλήρως…! Γιατί να κάνω τον κόπο να φτιάξω κάτι ανθυγιεινό αφού υπάρχει έτοιμο και σίγουρα νόστιμο στο περίπτερο;;; Χαχαχα! Μαζί με την αυξημένη απογοήτευσή μου όμως, άνοιξε και η όρεξή μου για να βρω μία συνταγή για twix που θα είναι πεντανόστιμα αλλά πρωτίστως ΥΓΙΕΙΝΑ!!!!!
Κάνοντας λοιπόν πολλές δοκιμές, αλλάζοντας υλικά και δοσολογίες, σας παρουσιάζω σήμερα την αγαπημένη μου συνταγή για τα ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΥΓΙΕΙΝΑ TWIX BARS που θα σας ξετρελάνουν!
Από τη στιγμή που τα δοκιμάσαμε, υπάρχει πάντα ένα τάπερ γεμάτο (ή και μισοάδειο…!) στην κατάψυξη και ο καθένας μας ξεχωριστά στο σπίτι “κρύβει” τα δικά του κομμάτια (κάτω από τη σακούλα με το καλαμπόκι, πίσω από τις κατεψυγμένες μπανάνες, κάτω από το σπανάκι και τα φασολάκια…!) για να μην του τα φάνε… οι άλλοι τρεις! Πάλι καλά που είμαστε μόνο 4!
Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη και μιας και οι μπάρες διατηρούνται στην κατάψυξη καταλαβαίνετε ότι κρατάνε πάάάάάάάάάάάρα πολύ! Πρέπει να δείτε το μεγάλο μου γιο πώς περιγράφει το γλυκό αυτό…: “είναι μπισκότο, και από πάνω καραμέλα και από πάνω σοκολάτα….” κάνοντας χειρονομίες σαν τον Παπακωνσταντίνου που περιέγραφε στη Βουγιουκλάκη το προφιτερόλ, χαχαχα!
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ (ΒΑΣΗ) |
|
190γρ νιφάδες βρώμης | |
75γρ αλεύρι καρύδας | |
80γρ λιωμένο Λάδι καρύδας | |
145γρ Σιρόπι αγαύης | |
2/3 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ |
|
200γρ αμυγδαλοβούτυρο | |
220γρ Σιρόπι αγαύης | |
60γρ λιωμένο Λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
1/5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ |
|
70γρ Κακάο | |
120γρ λιωμένο Λάδι καρύδας | |
4 κ.σ. Σιρόπι αγαύης |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟΧτυπήστε τη βρώμη στο μίξερ (με το μαχαίρι που είναι σαν του μούλτι, στο σχήμα S) πρώτα να γίνει σαν αλεύρι. |
2
Done
|
Προσθέστε το αλεύρι καρύδας και τη βανίλια και χτυπήστε ξανά. |
3
Done
|
Τέλος προσθέστε την αγάβη και το λάδι καρύδας και χτυπήστε όλα τα υλικά. Μόλις αρχίζει και "μαγκώνει" και γίνεται μία μπάλα είναι έτοιμο. |
4
Done
|
Βάλτε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι ή πυρέξ διαστάσεων 22x30cm (ή ανάλογου εμβαδού) και απλώστε τη ζύμη με τη σπάτουλα να είναι όσο γίνεται το ύψος της ομοιόμορφο. |
5
Done
|
Τρυπήστε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Ελέγξτε και νωρίτερα αν ο φούρνος σας είναι δυνατός. |
6
Done
|
Αφήστε να κρυώσει καλά το μπισκότο πριν ρίξετε από πάνω την καραμέλα. |
7
Done
|
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ |
8
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ |
9
Done
|
ΚΟΨΙΜΟ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑΤο μόνο σημείο που είναι λίγο δύσκολο είναι το κόψιμο των μερίδων. Εδώ ίσως χρειαστείτε τη βοήθεια ενός... άνδρα, γιατί θέλει λίγο δύναμη! Περιμένετε να σκληρύνει καλά η σοκολάτα στην κατάψυξη πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα κομμάτια, έτσι ώστε να είναι καλά σταθερή και η καραμέλα από κάτω. Μην αφήσετε όμως να περάσουν πάρα πολλές ώρες για το κόψιμο (εγώ το άφησα όλη νύχτα μία φορά και δυσκολεύτηκα πολύ) καθώς θα σκληρύνει πάρα πολύ και το μπισκότο και θα σας ζορίσει. Αφού λοιπόν είναι έτοιμο, τοποθετήστε το γλυκό σε μία επιφάνεια κοπής. Πάρτε ένα μεγάλο μαχαίρι (εγώ χρησιμοποιώ ένα τύπου "χασαπομάχαιρο"!) και κρατώντας μία διπλωμένη πετσέτα με το αριστερό σας χέρι, πιέστε το μαχαίρι με δύναμη για να κοπεί το κομμάτι. Πατάτε μόνο προς τα κάτω, το "πέρα-δώθε" δε θα λειτουργήσει! Εγώ κάνω κόβω κατά μήκος σε τρεις "στήλες" και μετά σε μέγεθος μπάρας τα κομμάτια κάθε μιας από αυτές τις λωρίδες, έτσι μου βγαίνουν 30-35 κομμάτια. Αν κόψετε την άλλη διάσταση σε τρεις στήλες, βγαίνουν περισσότερα αλλά λίγο κοντύτερα κομμάτια, περίπου 35-40. Εννοείται, μπορείτε να κόψετε άλλο σχήμα αν σας εξυπηρετεί. |
Extra Tips
- Έχετε στο νου σας όταν βάλετε στην κατάψυξη για να κρυώσουν η καραμέλα και η σοκολάτα, να είναι το ταψί σας σε εντελώς οριζόντια θέση, αλλιώς θα κυλήσει και θα μαζευτεί σε μία μεριά η καραμέλα ή η σοκολάτα και θα χαλάσει το γλυκό σας.
2 Comments Hide Comments
Καλησπερα. Το σιρόπι αγάυης και τα υπολοιπα που αναφερετε που τα βρισκουμε;;; Δυστηχως ειμαι νεα αναγνωστρια και δεν τα εχω ακουσει ξανά ουτε αναζητησει.. Μενουμε Αθήνα.
Καλημέρα σας και καλωσήρθατε στην παρέα της Goji Mary! Τα άλευρα και τα ζυμαρικά βρίσκονται κυρίως στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, όπως και η αγάβη για την οποία ρωτάτε. Στην Αθήνα ίσως να μπορείτε να τα βρείτε και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ (στο τμήμα των υγιεινών τροφών). Αν θέλετε να βρείτε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν (βανίλια, αλεύρι ή οτιδήποτε άλλο) μπορείτε να με ρωτάτε και να σας απαντώ τι χρησιμοποιώ εγώ και που ακριβώς το βρίσκω. Τελευταία βρήκα την αγάβη και σε πολύ καλή τιμή σε κατάστημα με ξηρούς καρπούς στη Θεσσαλονίκη. Εναλλακτικά όμως, όπου χρησιμοποιούμε αγάβη μπορείτε να βάλετε το μέλι σας (ή να αγοράσετε ένα φθηνό μέλι για τα γλυκά που ψήνονται και έτσι κι αλλιώς δε μένουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά μας δίνει την υγιεινή γλύκα του!). Εγώ συνήθως προτιμώ την αγάβη για δύο λόγους: α)δεν επηρεάζει τη γεύση του γλυκού, ενώ το κάθε μέλι, ειδικά αν έχει έντονο άρωμα, μπορεί να επηρεάσει τη γεύση αρκετά (γι’ αυτό και πάντα όπου βάλω μέλι προτιμώ ανθόμελο) β)έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα βοηθά να διατηρείται ο γλυκαιμικός δείκτης του γλυκού μας χαμηλά (σε αντίθεση με το μέλι). Για ότι άλλο χρειαστείτε στη διάθεσή σας.