0 0
Ινδική ντόσα με δροσερή σως “γιαουρτιού”

Ινδική ντόσα με δροσερή σως “γιαουρτιού”

Indian dosa wraps with tofu "yoghurt" sauce
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 4-6
  • Medium

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΣΑ
  • ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ
  • ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ

Η ινδική κουζίνα είναι από τις αγαπημένες μου. Πικάντικες, ζουμερές και ταξιδιάρικες γεύσεις, εντελώς διαφορετικές από την ελληνική μαγειρική. Πολλά μπαχαρικά και βότανα, σπόροι και μυρωδικά που με ενθουσιάζουν. Αν σας αρέσει και εσάς να δοκιμάζετε καινούριες γεύσεις, αξίζει να φτιάξετε αυτό το πιάτο που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.

Απαλός, αρωματικός πουρές με γλυκοπατάτα και σπόρους μουστάρδας τυλίγεται σε ρεβιθόπιτες (ή κρέπες αν προτιμάτε) και συνδυάζεται με ένα δροσερό ντιπ από γιαούρτι ή τόφου (για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά). Όσοι προτιμάτε το γιαούρτι το χρησιμοποιείτε αντί για το τόφου, μιας και στη συνταγή παρακάτω δίνεται η vegan  εκδοση του πιάτου. Είναι ένα χορταστικό πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά που τρώγεται ζεστό ή κρύο.

Αυτη είναι η καλύτερη εκδοχή που έχω δοκιμάσει, έχοντας προσαρμόσει στις δικές μου προτιμήσεις υλικά και ποσότητες 😉

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1.780 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΣΑ
2 μεσαίες πατάτες
2 γλυκοπατάτες
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
1 1/2 κ.γ. Σπόροι Μουστάρδας
1 κ.γ. σκόνη Κουρκουμάς
1/2 κ.γ. σκόνη Τζίντζερ
1/2 κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
1 κ.γ. αλάτι βοτάνων
χυμό και ξύσμα από 1/2 λάιμ
λίγο πιπέρι
2-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΤΕΣ
125γρ ρεβιθάλευρο
180γρ Αλεύρι Ντίνκελ ολικής άλεσης
500 ml χλιαρό νερό
1/2 κ.γ. σόδα φαγητού χωρίς αλουμίνιο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
300γρ silken tofu θα το βρείτε σίγουρα σε κινέζικα μάρκετ
χυμός από 1/2-1 λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
1/2 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
1/2 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΗ ΝΤΟΣΑ

Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βράζετε. Τις πατάτε με ένα πιρούνι, τη σπάτουλα ή με το ειδικό εξάρτημα για τον πουρέ.

2
Done

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το λάδι με τους σπόρους μουστάρδας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να τους ακούσετε να σκάνε.

3
Done

Τραβάτε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτετε τον κουρκουμά, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.

4
Done

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ.

5
Done

Τέλος ρίχνετε τις "πατημένες" πατάτες, τα κρεμμυδάκια και το σχοινόπρασο και ανακατεύετε καλά με τη σπάτουλα για να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Η ντόσα σας είναι έτοιμη!

6
Done

ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΒΙΘΟΠΙΤΕΣ

Βάζετε σε ένα μπωλ αναμείξεως πρώτα τα στεγνά υλικά και τα ανακαεύετε καλά.

7
Done

Προσθέτε το νερό αργά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει το μείγμα.

8
Done

Προσθέτε το λάδι και ανακατεύετε καλά.

9
Done

Φτιάχνετε πίτες με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε τις κλασικές μας κρέπες. Ρίχνετε μέρος του μείγματος στο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το απλώνετε. Αφήνετε μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει από την κάτω πλευρά (2-3 λεπτά) και γυρνάτε την πίτα από την άλλη για να ψηθεί και η άλλη της πλευρά.

10
Done

Μόλις είναι έτοιμη η πίτα, την βάζετε σε ένα πιάτο ή δίσκο και τη γεμίζετε με τη ντόσα, τυλίγετε και είναι έτοιμο. Μην αφήσετε τις πίτες να κρυώνουν γιατί θα σκληρύνουν και μετά αν πάτε να τις ρολάρετε γεμίζοντάς τες, θα σπάσουν. Γεμίστε τις και μετά αφήστε τις να κρυώσουν.

11
Done

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ

Ανακατεύετε όλα τα υλικά με το χέρι, ή καλύτερα στο μούλτι για να ομοιογενοποιηθεί καλύτερα το μείγμα. Σερβίρετε μαζί με τις γεμισμένες πίτες στο πιάτο. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό προαιρετικά.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι (Μπαμπά γκανούς)
next
Μπισκότα ζέας με σταφίδες και σουσάμι

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.