Ingredients
-
450-500 γρ. χωρίς κοτσάνια, πλυμένα & στραγγισμένα φύλλα Kale
-
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
90 γρ. ωμά κάσιους (μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα)αν έχετε ξεχάσει να τα μουλιάσετε, μπορείτε να τα μουλιάσετε σε βραστό νερό για μισή ώρα περίπου
-
60 γρ. ωμό ηλιόσπορο
-
5-6 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδεςή 3-4 αν έχετε σκόνη
-
1 1/2 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου – προαιρετικά
-
Βότανα της επιλογής σας – προαιρετικά (πχ. ½ κ.γ. σκόνη τσίλι!)
-
λίγο (ζεστό) νερό
Kale… ή αλλιώς λαχανίδα. Και τι θα πει αυτό, θα μου πείτε; Εντάξει, άλλο ένα πράσινο λαχανικό! Πάλι σαλάτα θα φάμε; Μμμ, και ναι… και όχι! Το Kale εκτός από το ότι είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό είναι και πολύ ευέλικτο υλικό στην κουζίνα μας.
Μπορεί να γίνει μία καταπληκτική σαλάτα, έχει μία λίγο πικρή γεύση, λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, μπορεί όμως να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλα πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, για… “έξτρα όγκο¨! Όχι, δε θα το πάμε στο κομμωτήριο, στην κουζίνα θα το χρησιμοποιήσουμε, πώς λέγαμε κάποτε για γνωστό σαμπουάν, “μην το πιείτε, λουστείτε”, ε εδώ, ισχύει το αντίθετο, χαχα!
Μπορεί να καταναλωθεί και σε πράσινους χυμούς, για να μαλακώσει λίγο η πικρή του γεύση ή να γίνει υγιεινά γαριδάκια για τα παιδιά και τις βραδιές ταινίας στον καναπέ! Μαζί με τα ποπ κορν, λοιπόν, που και αυτά θα δούμε πώς γίνονται υγιεινά, μπορείτε να φτιάχνετε και αυτά τα τσιπς από kale και να ξετρελάνετε μικρούς και μεγάλους. Ακόμα και αν τα παιδιά σας κοιτούν σκεπτικά τη σαλάτα, γνωρίστε τους τα kale chips, και αφήστε τα να νομίζουν ότι τρώνε γαριδάκια, ενώ στην ουσία θα τρώνε… τη σαλάτα τους! Μπορείτε να τους δώσετε την αγαπημένη σας γεύση, για μένα αυτό σημαίνει… ΤΥΡΙ!!! αλλά, εδώ το κάνουμε… χωρίς τυρί! Με τη βοήθεια ενός άλλου αγαπημένου υλικού, της διατροφικής μαγιάς. Τα τσιπς αυτά περιέχουν και υγιεινά λιπαρά, που όχι μόνο δε μας παχαίνουν αλλά μας βοηθούν να αυξήσουμε και το μεταβολισμό μας. Σκέφτεστε κανένα λόγο για να μην τα δοκιμάσετε;;;!
Ingredients
450-500 γρ. χωρίς κοτσάνια, πλυμένα & στραγγισμένα φύλλα Kale | |
6 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
90 γρ. ωμά κάσιους (μουλιασμένα από την προηγούμενη μέρα) | |
60 γρ. ωμό ηλιόσπορο | |
5-6 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες | |
1 1/2 κ.γ. φυσικό θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου – προαιρετικά | |
Βότανα της επιλογής σας – προαιρετικά (πχ. ½ κ.γ. σκόνη τσίλι!) | |
λίγο (ζεστό) νερό |
Steps
1
Done
|
Στο μούλτι βάζουμε αρχικά όλα τα υλικά εκτός της μαγιάς, χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Προσθέτουμε διαδοχικά νερό και μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε αλάτι ή επιπλέον μυρωδικά. |
2
Done
|
Ρίχνουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμειξης ή λεκάνη και τους κάνουμε «μασάζ» με το μείγμα που ετοιμάσαμε, μέχρι να απλωθεί ομοιόμορφα. |
3
Done
|
Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε 3-4 ταψιά και τοποθετούμε σε ίσες αποστάσεις στο φούρνο. Ψήνουμε στους 100-120 βαθμούς με αέρα για 1 ½ ώρα, μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Ανάλογα με το φούρνο ίσως να χρειάζεται λιγότερος ή περισσότερος χρόνος ψησίματος. Ελέγχετε την πρώτη φορά λίγο νωρίτερα, για να μη καούν. |
Extra Tips
- Μπορείτε να βάλετε τα μυρωδικά της δικής σας προτίμησης, πχ ρίγανη, τσίλι κτλ.
- Διατηρούνται σε αεροστεγές τάπερ μέχρι και 1 μήνα, φροντίστε μόνο να έχουν στεγνώσει καλά να μην έχει μείνει υγρασία, διαφορετικά θα μουχλιάσουν.
- Και βέβαια, τα “ψίχουλα” που θα μείνουν δεν τα πετάτε!!! Θα έχετε έτοιμη, Vegan Παρμεζάνα για τα μακαρόνια σας!!! Απλά διατηρήστε την σε αεροστεγές κουτάκι ή ταπεράκι και κολήστε απ’ έξω μία ωραία handmade ταμπελίτσα!