Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
-
390γρ Almond Flour Mix 1
-
5γρ baking powder
-
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
5γρ ερυθριτόλη
-
5γρ ψύλλιο
-
50γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
6 κ.γ. μηλόξυδο
-
200ml νερό
-
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
-
άλλα 50γρ περίπου λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας (θα είναι πιο εύκολο αν έχετε δοχείο σπρέι να το βάλετε μέσα)
-
βεγγέτα Goji Mary (αλέστε τη στο μούλτι για να είναι πιο λεπτή) ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θυμάρι κτλ)
Απλά τέλεια, κατά τη γνώμη μου, αυτά τα bake rolls δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά με το αλεύρι. Είναι νόστιμα, τραγανά, πολύ χορταστικά και… πολύ όμορφα, χαχαχα!
Αυτό που μας λείπει περισσότερο όταν ακολουθούμε μία διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι οι ζύμες, τα ψωμιά, τα κράκερ και γενικά όλα τα είδη με αλεύρι. Ζώντας σε μία χώρα που κάθε τετράγωνο έχει και το δικό του φούρνο, έχουμε μάθει να τρώμε πολλά τέτοια είδη, να είναι βασικό κομμάτι της διατροφής μας. Προσωπικά μεγάλωσα σε σπίτι που είχε το δικό του φούρνο (χαχαχα!) μιας και ο παππούς μου είχε έναν από τους πρώτους φούρνους της Περαίας, στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι που πήγαινα στη γιαγιά και τον παππού, έτρωγα όλη μέρα τέτοια πράγματα: το πρωί τυροπιτάκια Περαίας με γάλα κακάο (μεγάλη επιτυχία!), για δεκατιανό κανένα τσουρεκάκι, το μεσημέρι ψωμάκι με το φαγητό, το απόγευμα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή κανένα λουκουμά (κλασικό καλοκαιρινό σνακ!) και το βράδυ δε θυμάμαι, αλλά βάζω στοίχημα ότι κάτι με ψωμί έτρωγα πάλι, χαχαχαχαχα! Α, ναι, το βράδυ τρώγαμε σάντουιτς με κοτόπουλο ή γύρο… έκανα μία φανταστική διατροφή όπως καταλαβαίνετε!
Μεγαλώνοντας όμως, και μαθαίνοντας πράγματα για τη διατροφή και την υγεία, άρχισα να κάνω συνειδητές επιλογές για μένα και την οικογένειά μου, αρχίζοντας με το να κόψω τη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες. Σίγουρα ένα μεγάλο βήμα είναι η αντικατάσταση των απλών υδατανθράκων με σύνθετους στη διατροφή μας, όταν όμως μπορούμε να τους παραλείψουμε είναι ακόμα καλύτερα.
Επειδή όλα αυτά τα ψωμιά, οι φρυγανιές και τα γλυκά χωρίς γλουτένη τυγχάνει να μου αρέσουν και πολύ, έχω καθιερώσει πια στο σπίτι αυτά. Τα bake rolls δε, είναι τέλεια και με το φαγητό, τη σαλάτα ή σούπες αλλά και σαν αλμυρό σνακ όταν βρίσκομαι εκτός σπιτιού.
Ελπίζω να σας αρέσουν εξίσου, και να γίνουν αγαπημένο κομμάτι και της δικής σας καθημερινότητας!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
390γρ Almond Flour Mix 1 | |
5γρ baking powder | |
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
5γρ ερυθριτόλη | |
5γρ ψύλλιο | |
50γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
30γρ τριμμένος λιναρόσπορος | |
6 κ.γ. μηλόξυδο | |
200ml νερό | |
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ |
|
άλλα 50γρ περίπου λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας (θα είναι πιο εύκολο αν έχετε δοχείο σπρέι να το βάλετε μέσα) | |
θαλασσινό αλάτι | |
βεγγέτα Goji Mary (αλέστε τη στο μούλτι για να είναι πιο λεπτή) ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας (ρίγανη, θυμάρι κτλ) |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε το λιναρόσπορο σε ένα μπωλ με 110ml νερό και τον αφήνετε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. |
2
Done
|
Σε ένα άλλο μπωλ ανάμειξης, ανακατεύετε καλά όλα τα στεγνά υλικά. |
3
Done
|
Προσθέτετε το λιναρόσπορο, το λάδι, το νερό και το μηλόξυδο και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι, βάζετε γάντια νιτριλίου και συνεχίζεται το ανακάτεμα/ζύμωμα με τα χέρια μέχρι να ομοιογενοποιηθεί η ζύμη. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Κόβετε λεπτές φετούλες (εμένα μου βγαίνουν περίπου 35-38 σε κάθε κομμάτι) και με τη βοήθεια ενός πώματος για μπουκάλια κάνετε μία τρύπα στη μέση. Τα βάζετε σε ταψιά και ψεκάζετε με λίγο λάδι καρύδας την επιφάνειά τους, βάζετε αλάτι και τα μυρωδικά της αρεσκείας σας, Στεγνώνετε τα bake rolls στους 120 βαθμούς με αέρα για 1-1.5 ώρα ανάλογα με το φούρνο. Θα γίνουν πιο γρήγορα αν βάλετε το γάντι στην πόρτα του φούρνου να μένει ελάχιστα ανοιχτός. Στη μέση του ψησίματος (περίπου στη μισή ώρα με 45 λεπτά). βγάζετε τα ταψιά και γυρνάτε τα bake rolls από την άλλη μεριά. Ψεκάζετε πάλι με λάδι καρυδας και βάζετε αλάτι και μυρωδικά και τα ξαναβάζετε στο φούρνο. Μόλις δείτε ότι έχουν στεγνώσει εντελώς, τα βγάζετε. Αφήνετε να κρυώσουν και αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο. |
6
Done
|