0 0
Ψωμί χωρίς αλεύρι (keto bread)

Ψωμί χωρίς αλεύρι (keto bread)

Keto bread, vegan
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Gluten Free
  • Low Carb-Keto
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 3 h
  • Serves 1 ψωμί (φόρμα μήκους 27εκ)
  • Easy
  • 160

Ingredients

Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με συνταγές κατάλληλες για διατροφή κέτο. Χαμηλοί, πολύ χαμηλοί, υδατάνθρακες και αυξημένα καλά λιπαρά, σε συνδυασμό με καλές πηγές πρωτεϊνών. Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές που λίγο ή πολύ τροποποίησα και θα αρχίσω να τις μοιράζομαι μαζί σας. Ξεκίνησα με τους Κουραμπιέδες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν η Λευκή, μία υπέροχη κοπέλα που γνώρισα μέσα από αυτό εδώ το μπλογκ (!), μου ζήτησε να τη βοηθήσω, φτιάχνοντας της τη συνταγή των κουραμπιέδων που είχε βρει. Μας πέτυχε και έτσι έχουμε επιδοθεί σε ένα καταιγισμό δοκιμών τη μία μετά την άλλη!

Ένα από τα βασικά που ήθελε η Λευκή, ήταν να μπορέσει να βρει ένα «ψωμί» ώστε να μπορεί να φτιάχνει σάντουιτς, τοστάκια κτλ, ώστε να μη νιώθει ότι στερείται αλλά να έχει και ένα εύκολο σνακ για τη δουλειά. Καταλήξαμε σε δύο, μία συνταγή για «σαντουιτσάκια» και κάτι κράκερ που όντως είναι πολύ νόστιμα! Δεν μπορούσαμε να βρούμε όμως ψωμί, γιατί τα περισσότερα (αν όχι όλα!) τα ψωμιά κέτο, είναι γεμάτα αυγά, τα οποία την ενοχλούν στη μυρωδιά. Εγώ πάλι, θέλω να αποφεύγω οτιδήποτε ζωικό όταν αυτό είναι δυνατό, κι έτσι έψαξα και βρήκα συνταγές χωρίς αυγά για ένα διαφορετικό είδος ψωμιού!

Το πρώτο που θα σας πω, πριν αρχίσετε να αμφιβάλλετε και να διερωτάστε, είναι ότι το ίδιο βράδυ της δοκιμής, έκανα τοστ με το ψωμί αυτό στο μικρό μου γιο, και δεν κατάλαβε τίποτα! Το έφαγε σαν κανονικό ψωμί, και χάρηκα πολύ γιατί είναι γεμάτο ασβέστιο, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά από το αμύγδαλο αλλά και τους σπόρους τσία για τους οποίους αξίζει να διαβάσετε εδώ.

Επίσης, το ψωμί αυτό διατηρείται στην κατάψυξη, όπως όλα τα ψωμιά. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε 3 (εμένα τόσες φόρμες χωράει ο φούρνος μου), να τα κόψετε σε φέτες και να τα έχετε στην κατάψυξη. Φρυγανίστε το ή ψήστε το όπως οποιοδήποτε άλλο ψωμί και δώστε του τα αρώματα της επιλογής σας ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα διαλέξετε!

 

(Visited 5.568 times, 9 visits today)


Ingredients

100γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμόαμυγδαλοβούτυρο ωμό
160γρ σπόροι chia
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
800ml (όχι γρ) χλιαρό νερό
300γρ αλεύρι αμυγδάλου
100γρ ψύλλιο
10γρ κόμμι γκουάρ
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
μυρωδικά της αρεσκείας σας - προαιρετικά μπορείτε να βάλετε ρίγανη, δυόσμο, κουρκουμά, πάπρικα και ότι άλλο σας αρέσει
σπόρους ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σας - προαιρετικά

Steps

1
Done

Ανακατέψτε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπωλ και αφήστε το για 20 λεπτά ώστε να φουσκώσουν οι σπόροι τσία.

2
Done

Σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά.

3
Done

Ρίξτε το μείγμα των στεγνών υλικών στο μείγμα των υγρών και ανακατέψτε καλά, και με το χέρι γίνεται. Θα σχματιστεί μία ζύμη.

4
Done

Λαδώστε τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε ή τοποτεθήστε αντικολλητικό χαρτί. Πλάστε τη ζύμη στο μήκος της φόρμας, εγώ χρησιμοποιώ μία φόρμα 27εκ, και βάλτε το ψωμί σας μέσα.

5
Done

Αφήστε το να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου σε ζεστό σημείο (δίπλα ή πάνω σε μία σχάρα στο καλοριφέρ). Εγώ βάζω και μία ζελατίνα (απλά ακουμπισμένη πάνω στο ψωμί, όχι τεντωμένη, ίσα να το καλύπτει) για να μη στεγνώνει.

6
Done

Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα. Ρίξτε αν θέλετε λίγο σουσάμι πάνω πριν το βάλετε στο φούρνο. Ψήστε το ψωμί για 75-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, θα πρέπει να δείτε το δικό σας (στο δικό μου θέλει 90 λεπτά). Βυθίστε μία οδοντογλυφίδα και σιγουρευτείτε ότι βγαίνει στεγνή, αλλιώς το ψωμί σας θα έχει αρκετή υγρασία. Πάλι όμως μπορείτε να το φρυγανίσετε.

7
Done

Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Είναι τέλειο και φρυγανισμένο αλλά και σε τόστ!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Μακαρόνια με λευκή σάλτσα από κουνουπίδι και σπανάκι
next
Πιτάκια καρύδας

4 Comments Hide Comments

Καλησπέρα σε διαβάζω και μου ανοίγεις ένα άλλο ορίζοντα με τις συνταγές κετο μια απορία το ψυλιο που το βρίσκεις καθώς και βούτυρο.αμυγδαλου ευχαριστώ λιτσα

Λίτσα μου χαίρομαι που σε προκαλώ μαγειρικά! Ειδικά τα κέτο εμένα με έχουν ενθουσιάσει γευστικά, φαντάσου ότι πλέον προτιμώ φρυγανιές, κρουτόν και ψωμάκια από αυτές τις συνταγές και δεν θέλω το κλασικό ψωμί καθόλου. Σήμερα πχ φτιάξαμε τέλεια πιτσάκια με πιτάκια αμυγδάλου και καρύδας. Συνεργαζόμαστε με το http://www.paneri.gr για τα υλικά, αν πατήσεις πάνω στο υλικό που είναι ενεργό λινκ θα σε πάει στη σελίδα του πανεριού μας. Προσπαθούμε να έχουμε όσο πιο οικονομικές τιμές γίνεται για να μπορούμε όλοι να έχουμε πρόσβαση σε όλα αυτά τα υπέροχα υλικά. Διαφορετικά θα πρέπει να κοιτάξεις κοντά σου σε κάποιο κατάστημα με υγιεινά ή εξειδικευμένα τρόφιμα, δε νομίζω ακόμα το ψύλλιο να υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Αμυγδαλοβούτυρο επίσης, αν και ωμό εκτός από το πανέρι εγώ δεν έχω βρει κάπου. Στη διάθεσή σου όμως και για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση, θα χαρώ να δω και σχόλιά σου όταν δοκιμάσεις τις συνταγές, καλό βράδυ!

Καλησπέρα, διαβάζω τις Κετο συνταγές σας που είναι χαμηλών υδατανθράκων. Ειδικά το ψωμί χωρίς υδατάνθρακες μου δημιουργεί μια απορία: Πως είναι δυνατόν να μην περιέχει υδατάνθρακες όταν εμπεριέχει αλεύρι αμυγδάλου; Η λέγοντας «χωρίς υδατάνθρακες» εννοούμε απλώς «χωρίς πολλούς» υδατάνθρακες. Και, εν παση περιπτώσει, αυτό το ψωμί όλο στη φόρμα πόσες θερμίδες και πόσους υδατάνθρακες έχει ενδεικτικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ενασχόληση με το ερώτημα μου. Καλό απογευμα

Γεια σας! Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

Δε νομίζω ότι γράφω κάπου ότι το ψωμί δεν έχει υδατάνθρακες, φυσικά και έχει, γράφω «χωρίς αλεύρι», εννοώντας το αλεύρι από δημητριακά που γνωρίζουμε όλοι. Έχω προσθέσει τα macros του ψωμιού μόλις, συνολικά όλο το ψωμί έχει 3.500 θερμίδες. Όπως όλα τα ψωμιά αυτού του είδους (κέτο ή low-carb) έχουν πάρα πολλές θερμίδες.

Είμαι στη διάθεσή σας αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε άλλη βοήθεια.

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.