0 0
Ψωμί χωρίς αλεύρι (keto bread)

Ψωμί χωρίς αλεύρι (keto bread)

Keto bread, vegan
Features:
  • Gluten Free
  • Vegan
  • Dairy Free
  • Vegetarian
  • Protein Rich
  • Egg Free
  • Diet Friendly
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Low Carb-Keto
  • 3 h
  • Serves 1 ψωμί (φόρμα μήκους 27εκ)
  • Εύκολο
  • 160

Ingredients

Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με συνταγές κατάλληλες για διατροφή κέτο. Χαμηλοί, πολύ χαμηλοί, υδατάνθρακες και αυξημένα καλά λιπαρά, σε συνδυασμό με καλές πηγές πρωτεϊνών. Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές που λίγο ή πολύ τροποποίησα και θα αρχίσω να τις μοιράζομαι μαζί σας. Ξεκίνησα με τους Κουραμπιέδες λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όταν η Λευκή, μία υπέροχη κοπέλα που γνώρισα μέσα από αυτό εδώ το μπλογκ (!), μου ζήτησε να τη βοηθήσω, φτιάχνοντας της τη συνταγή των κουραμπιέδων που είχε βρει. Μας πέτυχε και έτσι έχουμε επιδοθεί σε ένα καταιγισμό δοκιμών τη μία μετά την άλλη!

Ένα από τα βασικά που ήθελε η Λευκή, ήταν να μπορέσει να βρει ένα «ψωμί» ώστε να μπορεί να φτιάχνει σάντουιτς, τοστάκια κτλ, ώστε να μη νιώθει ότι στερείται αλλά να έχει και ένα εύκολο σνακ για τη δουλειά. Καταλήξαμε σε δύο, μία συνταγή για «σαντουιτσάκια» και κάτι κράκερ που όντως είναι πολύ νόστιμα! Δεν μπορούσαμε να βρούμε όμως ψωμί, γιατί τα περισσότερα (αν όχι όλα!) τα ψωμιά κέτο, είναι γεμάτα αυγά, τα οποία την ενοχλούν στη μυρωδιά. Εγώ πάλι, θέλω να αποφεύγω οτιδήποτε ζωικό όταν αυτό είναι δυνατό, κι έτσι έψαξα και βρήκα συνταγές χωρίς αυγά για ένα διαφορετικό είδος ψωμιού!

Το πρώτο που θα σας πω, πριν αρχίσετε να αμφιβάλλετε και να διερωτάστε, είναι ότι το ίδιο βράδυ της δοκιμής, έκανα τοστ με το ψωμί αυτό στο μικρό μου γιο, και δεν κατάλαβε τίποτα! Το έφαγε σαν κανονικό ψωμί, και χάρηκα πολύ γιατί είναι γεμάτο ασβέστιο, πρωτεΐνη και καλά λιπαρά από το αμύγδαλο αλλά και τους σπόρους τσία για τους οποίους αξίζει να διαβάσετε εδώ.

Επίσης, το ψωμί αυτό διατηρείται στην κατάψυξη, όπως όλα τα ψωμιά. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε 3 (εμένα τόσες φόρμες χωράει ο φούρνος μου), να τα κόψετε σε φέτες και να τα έχετε στην κατάψυξη. Φρυγανίστε το ή ψήστε το όπως οποιοδήποτε άλλο ψωμί και δώστε του τα αρώματα της επιλογής σας ανάλογα με τα μπαχαρικά που θα διαλέξετε!

 

(Visited 611 times, 5 visits today)


Ingredients

100γρ αμυγδαλοβούτυρο ωμόαμυγδαλοβούτυρο ωμό
160γρ σπόροι chia
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
800ml (όχι γρ) χλιαρό νερό
300γρ αλεύρι αμυγδάλου
100γρ ψύλλιο
10γρ κόμμι γκουάρ
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
μυρωδικά της αρεσκείας σας - προαιρετικά μπορείτε να βάλετε ρίγανη, δυόσμο, κουρκουμά, πάπρικα και ότι άλλο σας αρέσει
σπόρους ή ξηρούς καρπούς της επιλογής σας - προαιρετικά

Βήματα

1
OK!

Ανακατέψτε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπωλ και αφήστε το για 20 λεπτά ώστε να φουσκώσουν οι σπόροι τσία.

2
OK!

Σε ένα άλλο μπωλ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά.

3
OK!

Ρίξτε το μείγμα των στεγνών υλικών στο μείγμα των υγρών και ανακατέψτε καλά, και με το χέρι γίνεται. Θα σχματιστεί μία ζύμη.

4
OK!

Λαδώστε τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσετε ή τοποτεθήστε αντικολλητικό χαρτί. Πλάστε τη ζύμη στο μήκος της φόρμας, εγώ χρησιμοποιώ μία φόρμα 27εκ, και βάλτε το ψωμί σας μέσα.

5
OK!

Αφήστε το να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου σε ζεστό σημείο (δίπλα ή πάνω σε μία σχάρα στο καλοριφέρ). Εγώ βάζω και μία ζελατίνα (απλά ακουμπισμένη πάνω στο ψωμί, όχι τεντωμένη, ίσα να το καλύπτει) για να μη στεγνώνει.

6
OK!

Εν τω μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα. Ρίξτε αν θέλετε λίγο σουσάμι πάνω πριν το βάλετε στο φούρνο. Ψήστε το ψωμί για 75-90 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, θα πρέπει να δείτε το δικό σας (στο δικό μου θέλει 90 λεπτά). Βυθίστε μία οδοντογλυφίδα και σιγουρευτείτε ότι βγαίνει στεγνή, αλλιώς το ψωμί σας θα έχει αρκετή υγρασία. Πάλι όμως μπορείτε να το φρυγανίσετε.

7
OK!

Αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Είναι τέλειο και φρυγανισμένο αλλά και σε τόστ!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Προσθήκη στη συλλογή των συνταγών μου

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Πώς σας φάνηκε η συνταγή ?

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτή τη συνταγή ακόμα, γράψτε τη δική σας στο παρακάτω πλαίσιο
προηγούμενο
Μακαρόνια με λευκή σάλτσα από κουνουπίδι και σπανάκι
επόμενο
Πιτάκια καρύδας

Σχολιάστε