0 0
Πίτα με φύλλο, χωρίς αλεύρι και γλουτένη (low-carb, keto)

Πίτα με φύλλο, χωρίς αλεύρι και γλουτένη (low-carb, keto)

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Gluten Free
  • Low Carb-Keto
  • Oven
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 2 h
  • Serves πίτα διαμέτρου 21-22εκ
  • Easy
  • 180 χωρίς αέρα

Ingredients

Στη χώρα που ζούμε μία από τις πιο ωραίες λιχουδιές που μας θυμίζουν παιδικές αναμνήσεις είναι οι πίτες που φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας, καθεμιά με τη δική της ιδιαίτερη τέχνη ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της. Θυμάμαι τη δική μου γιαγιά που έτσι στο «τσατ πατ» έφτιαχνε μια πίτα γιατί περιμέναμε «μουσαφίρια», χαχαχα! Άνοιγε το φύλλο στα γρήγορα σα να ήταν το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, ενώ εμείς την κοιτούσαμε αποσβολωμένοι και περιχαρείς γιατί ήδη μας έτρεχαν τα σάλια…! Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες κτλ!

Η αλήθεια είναι ότι το λευκό αλεύρι κάνει το εγχείρημα το ανοίγματος φύλλου πολύ πιο εύκολο, χάρη στη γλουτένη που περιέχει, ενώ δε «σπάει» εύκολα όπως τα άλευρα ολικής. Βέβαια, έχω μοιραστεί μαζί σας μία συνταγή της κουμπάρας μου που φτιάχνει φύλλο από ντίνκελ, μία εκπληκτική Κολοκυθόπιτα, το οποίο αν και θέλει λίγη προσοχή, είναι εύκολο επίσης. Πιο θρεπτικό και με λιγότερη και διαφορετική γλουτένη, γιατί όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτό το άρθρο, δε φταίει το σιτάρι το ίδιο αλλά αυτά που του έχουμε κάνει και η επεξεργασία στην οποία υπόκειται που το καθιστούν ακατάλληλο προς βρώσιν!

Λένε ότι μάλλον από όποιον παίρνεις το όνομα παίρνεις και τη χάρη, και η χάρη της δικής μου γιαγιάς Μαρίτσας ήταν να φτιάχνει λιχουδιές στην κουζίνα, μάλλον λοιπόν πήρα και τη χάρη της ❤ .

Έτσι ήθελα να φτιάξω ένα φύλλο που θα μπορούσε να γίνει τραγανό (και νόστιμο φυσικά), για να μπορούν όλο,ι και όσοι κάνουν διατροφές που απαγορεύουν τα άλευρα δημητριακών, να φτιάχνουν εύκολα τις αγαπημένες τους πίτες και να μη στερούνται.

Η γέμιση φυσικά μπορεί να αλλάξει, εγώ εδώ έφτιαξα μία πρασόπιτα, γιατί μου αρέσει πολύ το πράσο και δεν είχα κάτι άλλο στο ψυγείο, χαχα! Βάλτε τα αγαπημένα σας λαχανικά και μυρωδικά (τέλεια είναι και με σωταρισμένο λάχανο/καρότο) και φτιάξτε τη δική σας μοναδική πίτα. Το φύλλο κρατιέται τραγανό για τουλάχιστον 15 ώρες (τόσο το τσέκαρα!) χωρίς να τη βάλετε όμως σε τάπερ, αν την κλείσετε θα μαλακώσει.

Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μου Θένια, που αν και είναι μακριά μου, ζει μαζί μου την αγωνία κάθε νέας δημιουργίας 

Με πολύ αγάπη λοιπόν όπως πάντα, εύχομαι να σας αρέσει και να την ευχαριστηθείτε αυτή τη συνταγή όπως κι εγώ☺

(Visited 1.644 times, 7 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ
390γρ ALMOND FLOUR MIX 1
3 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη (χτυπήστε τη στο μούλτι να είναι πιο ψιλή, προαιρετικά)
6 κ.γ. βιολογικό μηλόξυδο
30γρ κοπανισμένος λιναρόσπορος μουλιασμένος με 9 κ.σ. νερό για 10 λεπτά περίπου
90γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
50γρ νερό χλιαρό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
1/5 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη
λίγο κατσικίσιο τυρί ή vegan υποκατάστατο - προαιρετικά

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Βάλτε σε ένα τηγάνι πρώτα το λάδι με το σκόρδο και το κρεμμύδι και γυρίστε τα λίγο μέχρι να μαραθούν.

2
Done

Προσθέστε τα πράσα και τα υπόλοιπα υλικά, και εννοείται ότι μπορείτε να βάλετε ότι μυρωδικό τραβάει η όρεξή σας, όπως και αντί για πράσο σπανάκι ή άλλα χόρτα. Μολις φύγουν τα υγρά τους, βάλτε σε ένα πιάτο τη γέμιση και αφήστε τη στην άκρη να κρυώσει λίγο.

3
Done

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ (5τμχ)

Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

4
Done

Προσθέστε τα υγρά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι, κατόπιν με ένα γάντι ζυμώστε με το χέρι μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη.

5
Done

Απλώνετε προσεκτικά τη ζύμη ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΕΠΤΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μεταξύ της ζύμης και του πλάστη για να ανοίξει πιο εύκολα, και κόβετε με τη βοήθεια ενός καπακιού κατσαρόλας τα πρώτα 2 λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του πυρέξ (για καλυφθούν τυχώματα και να έχει λίγο να γυρίσει από πάνω) και τα άλλα 3 τελευταία στο άνοιγμα του πάτου της φόρμας, θα δείτε και παρακάτω φωτογραφία.

6
Done

Λαδώνετε το πυρέξ, και βάζετε τα πρώτα 2 φύλλα κάτω φροντίζοντας να τα απλώσετε σε όλο το ανοιγμα της φόρμας και να "κρεμαστούν" λίγο έξω από το στόμιο. Βάλτε το τρίτο φύλλο (το ένα από αυτά που έχει ίδια διάμετρο με τη φορμα) πάνω από τα δύο φύλλα αυτά, στον πάτω της πίτας, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΛΑΔΩΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΠΡΙΝ ΒΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ.

7
Done

Ρίξτε τη γέμιση και απλώστε την ομοιόμορφα.

8
Done

Τέλος από πάνω βάζετε τα δύο τελευταία φύλλα, λαδώνοντας το ένα πριν βάλετε το δεύτερο, και "κλείνετε" την πίτα με τα κομμάτια των δύο πρώτων φύλλων που "περίσσεψαν" έξω από το πυρέξ. Κόψτε τα κομμάτια που θέλετε και έτοιμη για το φούρνο!

9
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 1.5 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν λίγο τα φύλλα από πάνω. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν κόψετε για αφαιρέσετε το κομμάτι σας. Καλή όρεξη!!!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Muffins καρύδας με πορτοκάλι
next
Μαλακά μπισκότα Soft Kings με κομματάκια σοκολάτας

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.