Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ
-
390γρ ALMOND FLOUR MIX 1
-
3 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη (χτυπήστε τη στο μούλτι να είναι πιο ψιλή, προαιρετικά)
-
6 κ.γ. βιολογικό μηλόξυδο
-
30γρ κοπανισμένος λιναρόσπορος μουλιασμένος με 9 κ.σ. νερό για 10 λεπτά περίπου
-
90γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
50γρ νερό χλιαρό
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-
2 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
1/5 κ.γ. σκόνη σκόρδου
-
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
2 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα
-
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη
-
λίγο κατσικίσιο τυρί ή vegan υποκατάστατο - προαιρετικά
Στη χώρα που ζούμε μία από τις πιο ωραίες λιχουδιές που μας θυμίζουν παιδικές αναμνήσεις είναι οι πίτες που φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας, καθεμιά με τη δική της ιδιαίτερη τέχνη ανάλογα με τον τόπο καταγωγής της. Θυμάμαι τη δική μου γιαγιά που έτσι στο “τσατ πατ” έφτιαχνε μια πίτα γιατί περιμέναμε “μουσαφίρια”, χαχαχα! Άνοιγε το φύλλο στα γρήγορα σα να ήταν το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, ενώ εμείς την κοιτούσαμε αποσβολωμένοι και περιχαρείς γιατί ήδη μας έτρεχαν τα σάλια…! Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες κτλ!
Η αλήθεια είναι ότι το λευκό αλεύρι κάνει το εγχείρημα το ανοίγματος φύλλου πολύ πιο εύκολο, χάρη στη γλουτένη που περιέχει, ενώ δε “σπάει” εύκολα όπως τα άλευρα ολικής. Βέβαια, έχω μοιραστεί μαζί σας μία συνταγή της κουμπάρας μου που φτιάχνει φύλλο από ντίνκελ, μία εκπληκτική Κολοκυθόπιτα, το οποίο αν και θέλει λίγη προσοχή, είναι εύκολο επίσης. Πιο θρεπτικό και με λιγότερη και διαφορετική γλουτένη, γιατί όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτό το άρθρο, δε φταίει το σιτάρι το ίδιο αλλά αυτά που του έχουμε κάνει και η επεξεργασία στην οποία υπόκειται που το καθιστούν ακατάλληλο προς βρώσιν!
Λένε ότι μάλλον από όποιον παίρνεις το όνομα παίρνεις και τη χάρη, και η χάρη της δικής μου γιαγιάς Μαρίτσας ήταν να φτιάχνει λιχουδιές στην κουζίνα, μάλλον λοιπόν πήρα και τη χάρη της .
Έτσι ήθελα να φτιάξω ένα φύλλο που θα μπορούσε να γίνει τραγανό (και νόστιμο φυσικά), για να μπορούν όλο,ι και όσοι κάνουν διατροφές που απαγορεύουν τα άλευρα δημητριακών, να φτιάχνουν εύκολα τις αγαπημένες τους πίτες και να μη στερούνται.
Η γέμιση φυσικά μπορεί να αλλάξει, εγώ εδώ έφτιαξα μία πρασόπιτα, γιατί μου αρέσει πολύ το πράσο και δεν είχα κάτι άλλο στο ψυγείο, χαχα! Βάλτε τα αγαπημένα σας λαχανικά και μυρωδικά (τέλεια είναι και με σωταρισμένο λάχανο/καρότο) και φτιάξτε τη δική σας μοναδική πίτα. Το φύλλο κρατιέται τραγανό για τουλάχιστον 15 ώρες (τόσο το τσέκαρα!) χωρίς να τη βάλετε όμως σε τάπερ, αν την κλείσετε θα μαλακώσει.
Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη στην αγαπημένη μου Θένια, που αν και είναι μακριά μου, ζει μαζί μου την αγωνία κάθε νέας δημιουργίας
Με πολύ αγάπη λοιπόν όπως πάντα, εύχομαι να σας αρέσει και να την ευχαριστηθείτε αυτή τη συνταγή όπως κι εγώ
Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ 5 ΦΥΛΛΑ |
|
390γρ ALMOND FLOUR MIX 1 | |
3 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη (χτυπήστε τη στο μούλτι να είναι πιο ψιλή, προαιρετικά) | |
6 κ.γ. βιολογικό μηλόξυδο | |
30γρ κοπανισμένος λιναρόσπορος μουλιασμένος με 9 κ.σ. νερό για 10 λεπτά περίπου | |
90γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
50γρ νερό χλιαρό | |
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ |
|
2 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
1/5 κ.γ. σκόνη σκόρδου | |
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
2 πράσα μεγάλα ψιλοκομμένα | |
1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κοφτό κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη | |
λίγο κατσικίσιο τυρί ή vegan υποκατάστατο - προαιρετικά |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ |
2
Done
|
|
3
Done
|
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ (5τμχ)Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
4
Done
|
Προσθέστε τα υγρά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι, κατόπιν με ένα γάντι ζυμώστε με το χέρι μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη. |
5
Done
|
Απλώνετε προσεκτικά τη ζύμη ΟΣΟ ΠΙΟ ΛΕΠΤΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μεταξύ της ζύμης και του πλάστη για να ανοίξει πιο εύκολα, και κόβετε με τη βοήθεια ενός καπακιού κατσαρόλας τα πρώτα 2 λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο του πυρέξ (για καλυφθούν τυχώματα και να έχει λίγο να γυρίσει από πάνω) και τα άλλα 3 τελευταία στο άνοιγμα του πάτου της φόρμας, θα δείτε και παρακάτω φωτογραφία. |
6
Done
|
Λαδώνετε το πυρέξ, και βάζετε τα πρώτα 2 φύλλα κάτω φροντίζοντας να τα απλώσετε σε όλο το ανοιγμα της φόρμας και να "κρεμαστούν" λίγο έξω από το στόμιο. Βάλτε το τρίτο φύλλο (το ένα από αυτά που έχει ίδια διάμετρο με τη φορμα) πάνω από τα δύο φύλλα αυτά, στον πάτω της πίτας, ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΛΑΔΩΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΦΥΛΛΟ ΠΡΙΝ ΒΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ. |
7
Done
|
|
8
Done
|
|
9
Done
|
One Comment Hide Comments
Almond flour mix και άλλα πολλά μιξ που διαβάζω και χρησιμοποιείται που μπορούμε να τα βρούμε εκτός Αθηνών;;; μόνο με παραγγελία στο paneri.gr???