Ingredients
-
285 αλεύρι αμυγδάλου
-
6 κ.γ. ξανθάνι κόμμι (xanthan gum)
-
3/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
6 κ.γ. μηλόξυδο
-
30γρ τριμμένο λιναρόσπορο
-
λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
Καθ’ ότι μακαρονού όπως σας έχω πει πολλάκις, δοκιμάζοντας τελευταία τις κέτο συνταγές χαμηλών υδατανθράκων και προσπαθώντας να τις κάνω vegan, εννοείται ότι έψαξα για μακαρόνια!
Ναι, ούτως ή άλλως δεν τρώω μακαρόνια απο συμβατικό σιτάρι, παρά μόνο από Ντίνκελ ή Μονόκκοκο Σιτάρι αλλά για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (και κυρίως κοιλιοκάκη) ή κάνουν κέτο διατροφή ή απλά προσπαθούν να ακολουθήσουν ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε υδατάνθρακες για να χάσουν λίπος (καλοκαίρι πλησιάζει μην ξεχνιόμαστε!!!) δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε αυτά.
Low-carb/Keto vegan ζυμαρικά λοιπόν…? Challenge accepted!!! Και ξεκίνησαν οι δοκιμές, που πρέπει να σας πω είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της δουλειάς μου! Ανακατεύω υλικά, υπολογίζω γραμμάρια, δοκιμάζω ιδέες που μου κατεβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο, αισθάνομαι σαν μάγος που φτιάχνει μαγικά φίλτρα! χαχαχαχα! Και όταν το φίλτρο πετυχαίνει… εκστασιάζομαι! Όχι μόνο γιατί πέτυχε αλλά και γιατί το ΤΡΩΩ!!! Κοιλιόδουλη ούσα… τι να κάνουμε?!
Βέβαια, γι’ αυτή τη συνταγή, όπως και για κάθε συνταγή φρέσκων ζυμαρικών χρειάζεστε ΧΡΟΝΟ. Δεν είναι μία συνταγή της στιγμής ή του δεκαλέπτου, αλλά αν έχετε μεράκι, όρεξη, πείσμα και χρόνο αυτή η συνταγή είναι για εσάς γιατί έχει μέσα και χειροτεχνία, κάτι σαν τα καλλιτεχνικά στο σχολείο, κοψε, κόλλα (όχι βάψε, χιχι!)…
Αξίζει όμως τον κόπο! Είναι υπέροχα, όχι ΕΝΤΕΛΩΣ η ίδια υφή με το μακαρόνι, αλλά νομίζω ΟΤΙ πιο κοντινό θα βρείτε σε vegan κέτο παρασκευή. Να φανταστείτε ότι ο μικρός μου γιος μου έφαγε τη μισή μερίδα! Τόσο πολύ του άρεσαν που μου πήρε το πιάτο! Επίσης, να θυμάστε ότι είναι πολύ πιο χορταστικά από τα κλασικά μακαρόνια, οπότε θα χορτάσετε με λιγότερο “όγκο”.
Γερή να είμαι να δοκιμάσω κι άλλα!!! Καλή σας επιτυχία, διασκέδαση και όρεξη!
Ingredients
285 αλεύρι αμυγδάλου | |
75 αλεύρι καρύδας | |
6 κ.γ. ξανθάνι κόμμι (xanthan gum) | |
3/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
6 κ.γ. μηλόξυδο | |
30γρ τριμμένο λιναρόσπορο | |
180γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας | |
λίγη σκόνη σκόρδου (προαιρετικά) |
Steps
1
Done
|
Βάλτε το λιναρόσπορο σε ένα μπωλ και προσθέστε 3 κ.σ. νερό, αφήστε το να φουσκώσει για 10-15 λεπτά. |
2
Done
|
Βάλτε στον επεξεργαστή τροφίμων το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, το xanthan gum και το αλάτι και ανακατέψτε τα καλά. Αν δεν έχετε επεξεργαστή τροφίμων θα κάνετε τη διαδικασία με μία κουτάλα και το χέρι σε ένα μπωλ. |
3
Done
|
Ενώ είναι σε λειτουργία ο επεξεργαστής προσθέστε λίγο λίγο το μηλόξυδο, και στη συνέχεια το λιναρόσπορο. Προσθέστε 2-4 κ.γ. νερό για να γίνει μία ζύμη που πλάθεται, θα κολλάει πολύ, μην ανησυχήσετε. |
4
Done
|
Τυλίξτε τη ζύμη σε διαφανή ζελατίνα και πατήστε τη λίγο με τα χέρια, για 1-2 λεπτά. Κατόπιν αφήστε λίγο τη ζύμη στην άκρη να "ξεκουραστεί" για 30 λεπτά. |
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Βάλτε τα ζυμαρικά στην κατάψυξη για 15 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε. Στην κατάψυξη διατηρούνται μέχρι και 2 μήνες, έτσι μπορείτε να χωρίσετε μερίδες όπως κάνω εγώ και να τα έχετε έτοιμα για μαγείρεμα. Σε αυτή την περίπτωση θα περιμένετε 2-3 λεπτά παραπάνω πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα σας. |
8
Done
|
Αν μαγειρέψετε όλη την ποσότητα της συνταγής, θα χρειαστείτε 180γρ λάδι καρύδας, εγώ χωρίζω το 1/3 της συνταγής για εμένα και τον άντρα μου και τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη όπως σας είπα παραπάνω. Άρα ανάλογα, βάζετε την ποσότητα του λαδιού που χρειάζεται η μερίδα σας (για όλη τη συνταγή θέλουμε 180γρ), και το αφήνετε να λιώσει. Προσθέτετε αν θέλετε και τη σκόνη σκόρδου ή μόνο τα ζυμαρικά και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. |
9
Done
|
Στη συνέχεια βάζετε τη σάλτσα της επιλογής σας, εγώ εδώ έκανα μία απλή σάλτσα τομάτας με βασιλικό και έβαλα από πάνω και λίγο τυράκι! Καλή σας όρεξη! |
Extra Tips
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ανά μερίδα, 6 μερίδες)