Ingredients
-
260γρ Almond Flour Mix 1
-
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
4 κ.γ. μηλόξυδο
Τελευταία είδα ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, που αφορά τη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε. Ειδικοί από κάθε ιατρική ειδικότητα, εξηγούσαν το μηχανισμό που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και για άλλη μία φορά θαύμασα τη φύση και την “άψογη μηχανή” μέσα στην οποία ζούμε.
Κατάλαβα στην ουσία του για πρώτη φορά, ποια είναι τα καύσιμα του οργανισμού μας και πώς μπορούμε να “επιλέγουμε” τι θα καίμε, “αμόλυβδη” ή “σούπερ”, χαχαχαχα! Ο παραλληλισμός δεν είναι εντελώς εύστοχος, αλλά πλησιάζει.
Όπως και με την υγιεινή διατροφή, είναι πραγματικά πολύ περίεργο να βλέπεις το σώμα σου να ανταποκρίνεται. Και μόνο η αλλαγή των υδατανθράκων στη διατροφή σας, από τους απλούς στους υγιεινούς, σύνθετους, πλήρεις υδατάνθρακες, συνταγές για τους οποίους θα βρείτε φυσικά στο site μας, θα σας κάνει να νιώσετε τελείως διαφορετικά.
Υδατάνθρακες μπορούμε να τρώμε, αρκεί να επιλέγουμε σωστά. Στην περίπτωση που θέλουμε όμως να χάσουμε κιλά, θα βοηθήσει και η μείωσή τους, ακόμα και αν είναι υγιεινοί, για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Έτσι, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με συνταγές χαμηλών υδατανθράκων και κέτο διατροφής, με αφορμή και μία φίλη μου τη Λευκή, για την οποία ετοιμάζω διάφορες λιχουδιές για να τη βοηθήσω να κάνει τη διατροφή της, μιας και δεν προλαβαίνει να μπει στην κουζίνα και δεν είναι και το φόρτε της.
Οι περισσότερες συνταγές δυστυχώς περιέχουν αυγά… Όχι ότι έχουμε κάτι με τα αυγά, αλλά επειδή δύσκολα βρίσκει κανείς καθαρά αυγουλάκια σήμερα, εκτός αν έχει φίλο το φίλο μου το Σταύρο και παίρνει από αυτόν ή άλλον με κότες αυλής (χαχαχα) ήθελα να πάω ένα βήμα πιο πέρα και να δώσω την ευκαιρία και σε ανθρώπους που κάνουν βέγκαν διατροφή ή δε θέλουν να τρώνε πολλά αυγά να μπορούν να κάνουν συνταγές τέτοιες χωρίς ζωϊκά προϊόντα. Έτσι, θα προσπαθήσω όταν είναι δυνατό να προτιμώ τις παρασκευές χωρίς αυγό και για να έχουμε επιλογές περισσότερες στις νηστείες, στη χώρα μας νηστεύει πολύς κόσμος και καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνο έχουμε αρκετές νηστείες. Άλλο ένα καλό με αυτές τις συνταγές είναι ότι τα υλικά μπορείτε να τα έχετε ανά πάσα στιγμή στο ντουλάπι σας και να μην ανησυχείτε αν είναι φρέσκα ή όχι. Επίσης, διατηρούνται περισσότερο καιρό στην κατάψυξη χωρίς να αλλοιώνονται! Φτιάχνετε 10-15 πιτούλες και της βάζετε στην κατάψυξη, ξεπαγώνετε και τρώτε!
Έτσι λοιπόν, σήμερα σας παρουσιάζω μία ωραία συνταγή για πίτες τορτίγια! Το καλοκαίρι τρώμε πολύ σάντουιτς με τοματούλα, πέστο και μαρουλάκι, και ήθελα καιρό τώρα να φτιάξω τορτίγια για να μην αγοράζω έτοιμες. Μετά από διάφορες δοκιμές λοιπόν κατέληξα σε αυτή που νομίζω είναι πολύ νόστιμη. Ελπίζω να σας αρέσει κι εσάς…!
Άλλες low-carb/keto συνταγές θα βρείτε εδώ.
Ingredients
260γρ Almond Flour Mix 1 | |
1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
4 κ.γ. μηλόξυδο | |
20γρ τριμμένος λιναρόσπορος |
Steps
1
Done
|
Βάλτε το λιναρόσπορο σε ένα μπωλ με 6 κ.σ. νερό και αφήστε τον να φουσκώσει για 10-15 λεπτά. |
2
Done
|
Βάλτε στον επεξεργαστή τροφίμων το μείγμα του αλευριού αμυγδάλου και το αλάτι και ανακατέψτε καλά, χρησιμοποιήστε τη λεπίδα S. |
3
Done
|
Ενώ χτυπάει το στεγνό μείγμα ρίξτε μία μία τα κουταλάκια του μηλόξυδου. |
4
Done
|
Πάλι ενώ είναι σε λειτουργία προσθέστε το λιναρόσπορο και διαδοχικά 6 κ.γ. περίπου νερό. |
5
Done
|
Αφαιρέστε τη ζύμη από τον επεξεργαστή τροφίμων και τυλίξτε τη σε μία διάφανη ζελατίνα. Ζυμώστε λίγο με τα χέρια σας για 2'. Στη συνέχεια αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέσα στη ζελατίνα για 15 λεπτά. |
6
Done
|
Βάλτε το αντικολλητικό τηγάνι σας στη φωτιά, ή ανάψτε την κρεπιέρα αν έχετε (βολεύει για αυτή τη συνταγή, εγώ αυτή χρησιμοποιώ), σε μέτρια φωτιά, πχ το δικό μου μάτι πάει μέχρι το 9, το βάζω στο 6, και περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί πριν βάλετε τις πίτες για να τις ψήσετε. Δοκιμάστε με λίγες σταγόνες νερό, αν "τρέχουν" πάνω στο τηγάνι κουνώντας το είναι έτοιμο. Αν εξατμίζονται αμέσως είναι πολύ ζεστό, μειώστε λίγο το μάτι και τσεκάρετε πάλι σε λίγο. Δε θέλουμε να είναι πολύ ζεστό γιατί αντί να ψηθούν, θα καούν μερικώς οι πίτες μας. |
7
Done
|
Ενώ ζεσταίνεται το τηγάνι, μπορούμε να ετοιμάσουμε τις πίτες μας. Ανοίξτε φύλλο ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί με τον πλάστη και απλώστε το όσο πιο λεπτό γίνεται, θα φουσκώσον λίγο στο τηγάνι, άρα δε θέλουμε να γίνουν πολύ χοντρές. Αν μπορείτε ανοίξτε το φύλλο σε πάχος 1 χιλιοστό, έτσι θα σας βγουν 2 πίτες διαμέτρου 28εκ ή 3-4 μικρότερες. Χρησιμοποιήστε τσέρκι ή ένα καπάκι κατσαρόλας αντίστοιχης διαμέτρου για να κόψετε τις πίτες και να είναι ομοιόμορφες. |
8
Done
|
Βάλτε αν θέλετε λίγο λάδι καρύδας στο τηγάνι, και μόλις λιώσει βάλτε την πρώτη πίτα τορτίγιας να ψηθεί. Αφήστε την μόνο 3-6 δευτερόλεπτα και γυρίστε την αμέσως. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μην ξεραθεί πολύ εσωτερικά. Μετά γυρίστε την πάνω/κάτω μέχρι να ροδίσει λίγο και βγάλτε την για να κρατήσει την ελαστικότητά της να μην ξεραθεί. Κρυώνοντας να θυμάστε θα στεγνώσει λίγο ακόμα. |
9
Done
|
Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες, γεμίστε τις με τα υλικά της αρεσκείας σας και απολαύστε το υγιεινό σας σάντουιτς! |
Extra Tips
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ανά τμχ για 3 πίτες)
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ανά τμχ για 6 πίτες)