Ingredients
-
1 κιλό ακτινίδια ώριμα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
-
2 μήλα μέτρια
-
600γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης
Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνεις λεμονάδα… όταν σου δίνει ακτινίδια κάνεις μαρμελάδα ! Και όντως μου τα έδωσε η Μαίρη, η γλυκιά μου φίλη που δεν προλαβαίνει να τη φτιάξει μόνη της!
Η Μαίρη πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ θετικός άνθρωπος, γλυκός και δύσκολα θα βρει κουσούρι οπουδήποτε, είναι η φύση της βρε παιδί μου. Της στέλνω που και που λοιπόν να δοκιμάζει τις δημιουργίες μου για να μου λέει τη γνώμη της. Για να πει η Μαίρη ότι κάτι δεν είναι καλό, πρέπει πράγματι να μην είναι! Έτσι, ακούω προσεκτικά τις παρατηρήσεις της γιατί ξέρω ότι είναι από αγάπη .
Της έφεραν λοιπόν μια μέρα ακτινίδια, τα οποία δεν προλάβαινε να χρησιμοποιήσει και με ρώτησε αν τα ήθελα για να φτιάξω μαρμελάδα, λέω κι εγώ “ευκαιρία να δοκιμάσω”, άλλο που δε θέλω να μπω στην κουζίνα.
Πήρα λοιπόν τα βάζα μου, για να τα αποστειρώσω, και συγκέντρωσα τα σύνεργα της… αποστολής! Τα βάζα μπήκαν στο φούρνο στους 100 βαθμούς για να αποστειρωθούν και εγώ άρχισα να καθαρίζω τα ακτινίδια. Δεν ήθελα να βάλω ζάχαρη κανονική φυσικά και επειδή η ζάχαρη καρύδας έχει πολύ έντονη γεύση θα αλλοίωνε τη γεύση της μαρμελάδας μου, έτσι αποφάσισα να βάλω σιρόπι αγάβης.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε το ανοιχτόχρωμο είδος του σιροπιού αγάβης, που είναι ουδέτερο σε γεύση. Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις, για μαρμελάδες καλύτερα να προτιμάτε την “ξανθιά” αγάβη που λέω κι εγώ.
Περίμενα λοιπόν με αγωνία τη γνώμη της Μαίρης, η οποία ξετρελάθηκε και εγώ ακόμα περισσότερο από τη χαρά μου! Η μαρμελάδα αυτή είναι λίγο γλυκόξινη, όπως την προτιμώ κι εγώ, εσείς αν τη θέλετε πιο γλυκιά δεν έχετε παρά να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του σιροπιού αγάβης.
Ingredients
1 κιλό ακτινίδια ώριμα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα) | |
2 μήλα μέτρια | |
600γρ βιολογικό σιρόπι αγάβης |
Steps
1
Done
|
Λιώνετε τα ακτινίδια στο μούλτι ή τον επεξεργαστή τροφίμων. |
2
Done
|
Καθαρίζετε τα μήλα και τα πολτοποιείτε επίσης. |
3
Done
|
Βάζετε στην κατσαρόλα τα ακτινίδια, τα μήλα και το σιρόπι αγάβης και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. |
4
Done
|
Κατεβάζετε το μάτι στο μέτριο (πχ. το δικό μου πάει μέχρι το 9, το βάζω στο 6) και αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα περίπου ανακατεύοντας κατά διαστήματα. |
5
Done
|
Μόλις φύγουν τα πολλά υγρά, και αν θέλετε τη μαρμελάδα ακόμα πιο πηχτή κατεβάστε το μάτι λίγο ακόμα και αφήστε να εξατμιστεί η περίσσια υγρασία, εγώ το άφησα στο 4 για άλλα 30 λεπτά περίπου. Να θυμάστε ότι με την αγάβη, η σύσταση της μαρμελάδας δε θα είναι πολύ πιο πηχτή από αυτή που βλέπετε στην κατσαρόλα όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη όταν κρυώνει. Θα σφίξει αλλά πολύ λίγο. |
6
Done
|
Αφαιρείτε από το μάτι την κατσαρόλα και γεμίζετε τα βαζάκια σας, τα γυρνάτε ανάποδα και τα αφήνετε να κρυώσουν. |