Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
-
500γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
-
35γρ σιρόπι αγάβης
-
225-250γρ χλιαρό νερό
-
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
-
2 κ.σ. σιρόπι αγάβης
Αυτή η συνταγή νομίζω θα γίνει αγαπημένη σας! Είναι παραλλαγή συνταγής γνωστού μάγειρα, που έκανε η φίλη μου η Νικόλ! Έχει λατρέψει το αλεύρι ντίνκελ ολικής που της έμαθα, με το οποίο έχουμε αντικαταστήσει όλες το λευκό αλεύρι, και δοκίμασε να κάνει με αυτό κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα οποία βγήκαν εκπληκτικά! Το αλεύρι ντίνκελ ολικής είναι ο πιο εύκολος και γευστικός τρόπος να αντικαταστήσετε το παραδοσιακό άχρηστο λευκό αλεύρι με ένα θρεπτικό και νόστιμο αλεύρι που θα προσφέρει στον οργανισμό σας πολλά.
Χωρίς πολλές περιστροφές λοιπόν, και αφού ο μικρός μου είπε “πω πω μάμη! αυτό είναι καλύτερο και από του φούρνου!” σας τη δίνω!!! Μεγάλο πράγμα να νικήσεις το φούρνο, δε νομίζετε?
Η Νικολέττα χρησιμοποίησε μέλι, αλλά επειδή το μελι του κάθενός έχει άλλο άρωμα και για να είναι πιο ουδέτερη η γεύση, εγώ προτιμώ την αγάβη, κατά τα άλλα η παραλλαγή της συνταγής είναι αυτούσια, χαχαχα! Μπράβο Νικόλ μου, εγώ δίσταζα να τολμήσω τόσο καιρό, τώρα όμως θα έχουμε πάντα στο σπίτι.
Απολαύστε τα σαν ένα υγιεινό σνακ στο γραφείο, γεμίστε τα με ταχίνι και μέλι όπως κάνω εγώ στα παιδιά στο σχολείο ή συνδυάστε τα και με ένα φρέσκο αυγουλάκι, τους πάει πολύ!!! Ιδανικά και για ταξίδια, για να μην παίρνουμε ακατάλληλα σνακ γεμάτα συντηρητικά και ζάχαρη. Μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη για να μην κάνετε κάθε τόσο, και να έχετε πάντα μία υγιεινή εναλλακτική λύση.
Photo Credits
Γιαζκουλίδου Φώνη ❤️
Ingredients
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ |
|
500γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
2 φακελάκια ξηρή μαγιά | |
35γρ σιρόπι αγάβης | |
225-250γρ χλιαρό νερό | |
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ |
|
2 κ.σ. σιρόπι αγάβης | |
σουσάμι πλήρες |
Steps
1
Done
|
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 225γρ νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά. |
2
Done
|
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. |
3
Done
|
Ρϊχνουμε στον κάδο την αγάβη και ανακατεύουμε. |
4
Done
|
Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο. Αν γίνει πολύ σφιχτή (εξαρτάται από το αλεύρι που θα βρείτε) προσθέστε λίγο ακόμα νερό σταδιακά, μέχρι να πατιέται η ζύμη αλλά να μην κολάει στα χέρια. |
5
Done
|
Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητκό χαρτί στον πάτο ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Συνήθως αρκούν 30-45 λεπτά. |
6
Done
|
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο, ανοίγουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς με αέρα. |
7
Done
|
Πάνω στον πάγκο εργασίας μας, ή σε μία επιφάνεια σιλικόνης όπως εγώ, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 75-80 γρ. (10 τεμ) . |
8
Done
|
Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο. |
9
Done
|
Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό όπου διαλύουμε τις 2 κ.σ. αγάβης, και ένα άλλο πιάτο με το σουσάμι. |
10
Done
|
Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο πιάτο με το σουσάμι. |
11
Done
|
Τοποθετούμε σε ταψιά (θα χρειαστείτε 2) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-13 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Στη μέση του ψησίματος αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν το ίδιο ομοιόμορφα πάνω και κάτω. |
12
Done
|
Διατηρήστε τα (αν κάνετε πολλά) και στην κατάψυξη, εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση για να έχω για το σχολείο των παιδιών ένα υγιεινό σνακ! |
4 Comments Hide Comments
Καλησπέρα σας,
σας ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές σας! Σας παρακολουθώ ανελλιπώς! Έχω μια ερώτηση, μπορούμε να φυλάξουμε τα κουλούρια άψητα στην κατάψυξη; Δηλαδή να κάνουμε τη ζύμη, να τα φτιάξουμε και κατευθείαν στην κατάψυξη.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, και δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Αν έχετε κάποιον γνωστό σε φούρνο, καλύτερα να ρωτήσετε εκεί, μιας και εκεί κάνουν μεγάλες ποσότητες και ίσως τα καταψύχουν. Δεν ξέρω όμως αν βάζουν κάποιο βελτιωτικό πριν. Συγνώμη που δεν μπορώ να βοηθήσω!
Οπότε εσείς προτείνετε αφού ψηθούν να μπαίνουν κατάψυξη, σωστά; μετά όμως όταν τα βγάζετε τα ζεσταίνετε λίγο για να είναι σαν φρέσκα;
Εμείς απλά τα ξεπαγώνουμε και είναι όπως όταν βγαίνουν από το φούρνο. Δεν τα ζεσταίνω.