0 0
Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Ολικής άλεσης, χωρίς ζάχαρη
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 2 h
  • Serves 5-10 κουλούρια
  • Medium
  • 200

Ingredients

Αυτή η συνταγή νομίζω θα γίνει αγαπημένη σας! Είναι παραλλαγή συνταγής γνωστού μάγειρα, που έκανε η φίλη μου η Νικόλ! Έχει λατρέψει το αλεύρι ντίνκελ ολικής που της έμαθα, με το οποίο έχουμε αντικαταστήσει όλες το λευκό αλεύρι, και δοκίμασε να κάνει με αυτό κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα οποία βγήκαν εκπληκτικά! Το αλεύρι ντίνκελ ολικής είναι ο πιο εύκολος και γευστικός τρόπος να αντικαταστήσετε το παραδοσιακό άχρηστο λευκό αλεύρι με ένα θρεπτικό και νόστιμο αλεύρι που θα προσφέρει στον οργανισμό σας πολλά.

Χωρίς πολλές περιστροφές λοιπόν, και αφού ο μικρός μου είπε “πω πω μάμη! αυτό είναι καλύτερο και από του φούρνου!” σας τη δίνω!!! Μεγάλο πράγμα να νικήσεις το φούρνο, δε νομίζετε?

Η Νικολέττα χρησιμοποίησε μέλι, αλλά επειδή το μελι του κάθενός έχει άλλο άρωμα και για να είναι πιο ουδέτερη η γεύση, εγώ προτιμώ την αγάβη, κατά τα άλλα η παραλλαγή της συνταγής είναι αυτούσια, χαχαχα! Μπράβο Νικόλ μου, εγώ δίσταζα να τολμήσω τόσο καιρό, τώρα όμως θα έχουμε πάντα στο σπίτι.

Απολαύστε τα σαν ένα υγιεινό σνακ στο γραφείο, γεμίστε τα με ταχίνι και μέλι όπως κάνω εγώ στα παιδιά στο σχολείο ή συνδυάστε τα και με ένα φρέσκο αυγουλάκι, τους πάει πολύ!!! Ιδανικά και για ταξίδια, για να μην παίρνουμε ακατάλληλα σνακ γεμάτα συντηρητικά και ζάχαρη. Μπορείτε να τα συντηρήσετε στην κατάψυξη για να μην κάνετε κάθε τόσο, και να έχετε πάντα μία υγιεινή εναλλακτική λύση.

Photo Credits

Γιαζκουλίδου Φώνη ❤️

Εκτυπώστε την συνταγή

Save

Save

Save

(Visited 3,396 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
500γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
35γρ σιρόπι αγάβης
225-250γρ χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
2 κ.σ. σιρόπι αγάβης
σουσάμι πλήρες

Steps

1
Done

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 225γρ νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.

2
Done

Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

3
Done

Ρϊχνουμε στον κάδο την αγάβη και ανακατεύουμε.

4
Done

Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη (το αλεύρι το αλάτι) και τα χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Η ζύμη θα ξεκινάει να ξεκολλάει από τον πάτο. Αν γίνει πολύ σφιχτή (εξαρτάται από το αλεύρι που θα βρείτε) προσθέστε λίγο ακόμα νερό σταδιακά, μέχρι να πατιέται η ζύμη αλλά να μην κολάει στα χέρια.

5
Done

Βάζουμε ένα κομμάτι αντικολλητκό χαρτί στον πάτο ενός μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 30’- 1 ½ ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Συνήθως αρκούν 30-45 λεπτά.

6
Done

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο, ανοίγουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς με αέρα.

7
Done

Πάνω στον πάγκο εργασίας μας, ή σε μία επιφάνεια σιλικόνης όπως εγώ, βάζουμε τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια βάρους 75-80 γρ. (10 τεμ) .

8
Done

Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια. Το κάθε μπαλάκι το πλάθουμε με τα χέρια μας σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.

9
Done

Γεμίζουμε ένα βαθύ πιάτο με νερό όπου διαλύουμε τις 2 κ.σ. αγάβης, και ένα άλλο πιάτο με το σουσάμι.

10
Done

Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο πιάτο με το σουσάμι.

11
Done

Τοποθετούμε σε ταψιά (θα χρειαστείτε 2) που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 10-13 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Στη μέση του ψησίματος αλλάζουμε θέση στα ταψιά για να ψηθούν το ίδιο ομοιόμορφα πάνω και κάτω.

12
Done

Διατηρήστε τα (αν κάνετε πολλά) και στην κατάψυξη, εγώ κάνω συνήθως διπλή δόση για να έχω για το σχολείο των παιδιών ένα υγιεινό σνακ!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φύλλο ντίνκελ
next
Μπιφτέκια σόγιας

4 Comments Hide Comments

Καλησπέρα σας,
σας ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές σας! Σας παρακολουθώ ανελλιπώς! Έχω μια ερώτηση, μπορούμε να φυλάξουμε τα κουλούρια άψητα στην κατάψυξη; Δηλαδή να κάνουμε τη ζύμη, να τα φτιάξουμε και κατευθείαν στην κατάψυξη.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, και δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά. Αν έχετε κάποιον γνωστό σε φούρνο, καλύτερα να ρωτήσετε εκεί, μιας και εκεί κάνουν μεγάλες ποσότητες και ίσως τα καταψύχουν. Δεν ξέρω όμως αν βάζουν κάποιο βελτιωτικό πριν. Συγνώμη που δεν μπορώ να βοηθήσω!

Οπότε εσείς προτείνετε αφού ψηθούν να μπαίνουν κατάψυξη, σωστά; μετά όμως όταν τα βγάζετε τα ζεσταίνετε λίγο για να είναι σαν φρέσκα;

Εμείς απλά τα ξεπαγώνουμε και είναι όπως όταν βγαίνουν από το φούρνο. Δεν τα ζεσταίνω.

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.