0 0
Κριτσίνια με κουρκουμά

Κριτσίνια με κουρκουμά

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 40-50 min
  • Serves 30-40
  • Medium
  • 180C

Ingredients

Τα κριτσίνια είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ ή συνοδευτικό.  Δοκιμάστε αυτά τα κριτσίνια με κουρκουμά, ένα ιδιαίτερο και πολύ θρεπτικό μπαχαρικό, με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση ανατολής!  Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για πιο ελαφριά έκδοση, ή το ελαιόλαδο για μία πιο συμβατική συνταγή.  Εμπλουτίστε τα με τα μπαχαρικά που αγαπάτε εσείς και κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς.  Ιδανικά και για τα παιδιά, που ίσως η γεύση του κουρκουμά σε κυρίως πιάτα τους φανεί λίγο περίεργη.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 2.615 times, 1 visits today)


Ingredients

400γρ αλεύρι ζέας ή ντίκελ ολικής (ή 350γρ. αλεύρι & 50γρ. πίτουρο βρώμης)
100γρ αλεύρι αμυγδάλου ή προσθέστε απλά 100 αλεύρι ακόμα
50 γρ. σουσάμι
50-100 γρ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα (όχι σε λάδι) προαιρετικά και ανάλογα με το πόσο σας αρέσει!
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. μείγμα λαχανικών χωρίς ζάχαρη βότανα Κρήτης ή ιταλικό μιξ μπαχαρικών
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
2 κ.γ. baking powder
130γρ άοσμο λάδι καρύδας
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
Λίγο σουσάμι και ηλιόσπορο για το "ντύσιμό" τους! προαιρετικά

Steps

1
Done

Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά εκτός από τη σόδα σε ένα μπωλ ανάμειξης.

2
Done

Προσθέτουμε το λάδι και τέλος το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο ανακατεύουμε τη σόδα (να αφρίσει).

3
Done

Ζυμώνουμε πρώτα με το μίξερ χειρός και μετά λίγο με τα χέρια.

4
Done

Πλάθουμε τα κριτσίνια, κολλάμε τους σπόρους από πάνω (προαιρετικά) και στρώνουμε σε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα εξάρτημα που με βοηθάει να βγαίνουν τα κριτσίνια σε δευτερόλεπτα έτοιμα όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία, οπότε γλιτώνω πολύ χρόνο και κόπο. Συνήθως δε βάζω σπόρους από πάνω έξτρα, τα ψήνω έτσι όπως σε αυτή τη φωτογραφία.

5
Done

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις, όχι αέρα) για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των κριτσινιών που έχουμε φτιάξει.



Extra Tips

  • Διατηρούνται έως και 1 μήνα σε αεροστεγές τάπερ.
  • Ταιριάζουν πολύ με βελουτέ σούπες (κουνουπιδόσουπα, κολοκυθόσουπα κτλ) και μανούρι ή ντιπ διαφόρων ειδών!
  • Μπορείτε να τα “ντύσετε” με σουσάμι, ηλιόσπορο, παπαρούνα, κουκουνάρι ή όποιο άλλο σπόρο/ξηρό καρπό προτιμάτε.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μυρωδικά με τα δικά σας αγαπημένα και να κάνετε κριτσίνια με διάφορες γεύσεις!

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Σπιτική πραλίνα φουντουκιού (μερέντα!)
next
Kale Chips

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.