Ingredients
-
400γρ αλεύρι ζέαςή ντίκελ ολικής (ή 350γρ. αλεύρι & 50γρ. πίτουρο βρώμης)
-
100γρ αλεύρι αμυγδάλουή προσθέστε απλά 100 αλεύρι ακόμα
-
50 γρ. σουσάμι
-
50-100 γρ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα (όχι σε λάδι)προαιρετικά και ανάλογα με το πόσο σας αρέσει!
-
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. μείγμα λαχανικών χωρίς ζάχαρη βότανα Κρήτης ή ιταλικό μιξ μπαχαρικών
-
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
-
1 κ.σ. κουρκουμά
-
1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
-
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού
-
2 κ.γ. baking powder
-
130γρ άοσμο λάδι καρύδας
-
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
-
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
Τα κριτσίνια είναι ένα εύκολο και γρήγορο σνακ ή συνοδευτικό. Δοκιμάστε αυτά τα κριτσίνια με κουρκουμά, ένα ιδιαίτερο και πολύ θρεπτικό μπαχαρικό, με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση ανατολής! Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για πιο ελαφριά έκδοση, ή το ελαιόλαδο για μία πιο συμβατική συνταγή. Εμπλουτίστε τα με τα μπαχαρικά που αγαπάτε εσείς και κάντε τους δικούς σας συνδυασμούς. Ιδανικά και για τα παιδιά, που ίσως η γεύση του κουρκουμά σε κυρίως πιάτα τους φανεί λίγο περίεργη.
Ingredients
400γρ αλεύρι ζέας | |
100γρ αλεύρι αμυγδάλου | |
50 γρ. σουσάμι | |
50-100 γρ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα (όχι σε λάδι) | |
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. μείγμα λαχανικών χωρίς ζάχαρη βότανα Κρήτης ή ιταλικό μιξ μπαχαρικών | |
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα | |
1 κ.σ. κουρκουμά | |
1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας | |
1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού | |
2 κ.γ. baking powder | |
130γρ άοσμο λάδι καρύδας | |
1 κούπα χυμό πορτοκάλι | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
Λίγο σουσάμι και ηλιόσπορο για το "ντύσιμό" τους! |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Προσθέτουμε το λάδι και τέλος το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο ανακατεύουμε τη σόδα (να αφρίσει). |
3
Done
|
Ζυμώνουμε πρώτα με το μίξερ χειρός και μετά λίγο με τα χέρια. |
4
Done
|
Πλάθουμε τα κριτσίνια, κολλάμε τους σπόρους από πάνω (προαιρετικά) και στρώνουμε σε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη. Εγώ χρησιμοποιώ ένα εξάρτημα που με βοηθάει να βγαίνουν τα κριτσίνια σε δευτερόλεπτα έτοιμα όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία, οπότε γλιτώνω πολύ χρόνο και κόπο. Συνήθως δε βάζω σπόρους από πάνω έξτρα, τα ψήνω έτσι όπως σε αυτή τη φωτογραφία. |
5
Done
|
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις, όχι αέρα) για 40-50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος των κριτσινιών που έχουμε φτιάξει. |
Extra Tips
- Διατηρούνται έως και 1 μήνα σε αεροστεγές τάπερ.
- Ταιριάζουν πολύ με βελουτέ σούπες (κουνουπιδόσουπα, κολοκυθόσουπα κτλ) και μανούρι ή ντιπ διαφόρων ειδών!
- Μπορείτε να τα “ντύσετε” με σουσάμι, ηλιόσπορο, παπαρούνα, κουκουνάρι ή όποιο άλλο σπόρο/ξηρό καρπό προτιμάτε.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μυρωδικά με τα δικά σας αγαπημένα και να κάνετε κριτσίνια με διάφορες γεύσεις!