Ingredients
-
600gr φακή
-
1/2 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
-
1 πορτοκάλι σε κομματάκια
-
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασοπροαιρετικά
-
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
-
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
-
1/2 κ.σ. ξύδι
-
αλάτι, πιπέρι
Λοιπόν, είμαστε διακοπές στο Καϊμακτσαλάν, σε ένα φανταστικό ξενοδοχείο μπροστά στο τζάκι να χαζεύουμε το χιόνι που πέφτει έξω… Το ξενοδοχείο εξοπλισμένο με ένα φανταστικό γυμναστήριο και φυσικά “σπα” όπως όλα τα καλά ξενοδοχεία σήμερα. Μετά λοιπόν από το πρωινό μας σκι, και αφού γυμναστήκαμε και κάψαμε τις θερμίδες μας, ήρθε η ώρα του βραδινού γεύματος στην τραπεζαρία με το αναμμένο τζάκι.
Κι ενώ προσπαθώ να ξεδιαλέξω τι μπορώ να φάω από το μπουφέ, πέφτω πάνω σε μία σαλάτα με… φακές! Εντυπωσιάστηκα και φυσικά πήρα λίγο για να τη δοκιμάσω. Περιττό να σας πω, ότι το γεύμα μου τελικά ήταν φακοσαλάτα και μόνο! Η γεύση της ήταν απίστευτη, καμία γεύση με την κλασική φακή σούπα που τρώμε, και γεμάτη με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Έλα όμως που δε θυμόμουν ακριβώς τι είχε μέσα…! Προχθες τη θυμήθηκα, και προσπάθησα να τη φτιάξω, προσπαθώντας να φέρω στο νου μου τα αρώματα και της γεύσεις της. Αν και αποκλείεται να είναι ακριβώς η ίδια συνταγή (!), νομίζω ότι τουλάχιστον πλησίασα αρκετά. Σημαντικό για αυτό το πιάτο είναι να γνωρίζετε ότι το πορτοκάλι και η πιπεριά που περιέχει, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που βοηθά στη απορρόφιση του σιδήρου από τη φακή. Μην ξεχαστείτε όμως και φάτε τυρί μαζί, γιατί η απορρόφιση του σιδήρου θα “πάει περίπατο” που έλεγε και η αγαπημένη μου γιαγιά Μαρίτσα!
Διατηρείται έως και 3 μέρες στο ψυγείο, λόγω του χυμού πορτοκαλιού που περιέχει. Μπορείτε να τη διατηρήσετε και περισσότερο όμως, αν προτιμήσετε αεροστεγή δοχεία φαγητού ή δοχεία σιλικόνης, και δε βάλετε το πορτοκάλι και το χυμό αλλά τα προσθέσετε ακριβώς πριν τη σερβίρετε.
Ingredients
600gr φακή | |
1/2 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα | |
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη | |
1 πορτοκάλι σε κομματάκια | |
1 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο | |
1 κ.σ. ξερό θυμάρι | |
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό | |
4 κ.σ. ελαιόλαδο | |
4 κ.σ. χυμό πορτοκάλι | |
1/2 κ.σ. ξύδι | |
αλάτι, πιπέρι |
Steps
1
Done
|
Βράζετε τη φακή και στραγγίζετε. |
2
Done
|
Βάζετε τη φακή με τα λαχανικά, τα μυρωδικά και το πορτοκάλι σε ένα μπωλ και ανακατεύετε καλά. |
3
Done
|
Ετοιμάζετε τη σως, ανακατεύοντας το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύδι και περιχύνετε τα λαχανικά. |
4
Done
|
Ανακατεύετε καλά και έτοιμη!!! |
2 Comments Hide Comments
Ωραία η πρόταση σου. Πορτοκάλι δεν έχω βάλει ποτέ στις φακές!Αναρωτιέμαι πως να είναι
Ταιριάζει τόσο πολύ που δε θα το πιστεύεις, όταν το πρωτοείδα ξύνισα τα μούτρα μου, όταν το έφαγα όμως ενθουσιάστηκα!