Ingredients
-
2 κιλά κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης)
-
μία καυτερή πιπερίτσαή και περισσότερες αν αντέχετε! (προαιρετικά)
-
1 κιλό ντομάτες (ώριμες για σάλτσα)
-
200γρ μελιτζάνες
-
200γρ καρότα
-
1 μέτριο κρεμμύδι
-
θαλασσινό αλάτι (φυσικό)
-
πιπέρι και βότανα της αρεσκείας σαςπχ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, κόλιανδρο
Λαχταριστή, κρεμώδης, πεντανόστιμη, πικάντικη ή μη, η ΛΙΟΥΤΕΝΙΤΣΑ (Лютеница) είναι λιχουδιά! Μία παραδοσιακή βουλγάρικη συνταγή που έχω από… χωριό, θα σας κάνει να την αγαπήσετε και να τη φτιάχνετε συχνά. Λόγω της μισής βουλγάρικης καταγωγής μου, θα δείτε πολλές συνταγές επηρεασμένες από τις γεύσης της μισής πατρίδας μου! Εύχομαι να τις αγαπήσετε όπως κι εγώ. Για όσες κάνετε σάλτσα ντομάτας, η διαδικασία δε διαφέρει πολύ, απλά η γεύση της είναι καλύτερη αν ψήσετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες πριν μπουν στην κατσαρόλα! Είναι λίγος περισσότερος κόπος αλλά αξίζει, θα ανταμηφθείτε από την ιδιαίτερη γεύση. Εντυπωσιάστε την οικογένεια ή τους φίλους σας, σερβίροντας καναπεδάκια ή χρησιμοποιήστε τη σα ντιπ για κράκερ ή κριτσίνια. Όπως και να έχει, η λιουτενίτσα θα ενθουσιάσει το κοινό σας!!!
Δυστυχώς, δεν έχω βρει έτοιμη λιουτενίτσα χωρίς ζάχαρη… όπως καταλαβαίνετε, έχοντας κόψει τη ζάχαρη δεν μπορώ να τις φάω. Για να αποφύγω τη ζάχαρη, σκέφτηκα να βάλω λίγο κρεμμυδάκι ξερό. Έκανα τη δοκιμή, και η λιουτενίτσα βγήκε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!
Απολαύστε τη στο οικογενειακό τραπέζι ή και σαν σνακ με μία φέτα μαύρο ψωμί. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας αλλά και θα μαγέψει τον… ουρανίσκο σας!
Ingredients
2 κιλά κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης) | |
μία καυτερή πιπερίτσα | |
1 κιλό ντομάτες (ώριμες για σάλτσα) | |
200γρ μελιτζάνες | |
200γρ καρότα | |
1 μέτριο κρεμμύδι | |
θαλασσινό αλάτι (φυσικό) | |
πιπέρι και βότανα της αρεσκείας σας |
Steps
1
Done
|
Πλύντε καλά όλα τα υλικά. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Πολτοποιήστε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και βάλτε τις στην άκρη. |
4
Done
|
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και αχνίστε το στην κατσαρόλα με λίγο νερό. (Αν έχετε χρόνο, αφήστε το λίγο πριν το αχνίσετε σε νερό και ξεπλύντε το πριν το τοποθετήσετε στην κατσαρόλα) |
5
Done
|
Πολτοποιήστε τις ντομάτες και κόψτε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες. |
6
Done
|
Βράστε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Στη συνέχεια πολτοποιήστε τα μαζί με τη ντομάτα (με ένα μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα). |
7
Done
|
Προσθέστε στην κατσαρόλα τις πολτοποιημένες πιπεριές και μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και τα βότανα της αρεσκείας σας. |
8
Done
|
Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει το μείγμα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά. |
Extra Tips
- Αν δε θέλετε να μπείτε στον κόπο να ψήσετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, αρκεί να τις κόψετε κομμάτια και να τις βάλετε στην κατσαρόλα με όλα τα άλλα υλικά (όπως κάνουμε με τα καρότα), και να τα πολτοποιήσετε όλα μαζί στο τέλος.
- Αν θέλετε να κάνετε κονσέρβες (να αποθηκεύσετε τη σάλτσα σε βάζα), φροντίστε να αποστειρώσετε τα βάζα, τοποθετώντας τα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά και να τα γεμίσετε ΜΟΛΙΣ αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αναποδογυρίστε αμέσως τα βάζα και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω στον πάγκο μέχρι το άλλο πρωί. Διατηρούνται όλο το χειμώνα! Όπως οι σάλτες ντομάτας.
- Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο στη συνταγή, απλά θα γίνει λίγο πιο βαριά η σάλτσα.
- Σερβίρεται σκέτη, για επάλειψη στο ψωμί αλλά αποτελεί και φανταστική σάλτσα για τα μακαρόνια σας.