0 0
Αγαπημένη… Λιουτενίτσα!

Αγαπημένη… Λιουτενίτσα!

Παραδοσιακή βουλγάρικη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς. Traditional lyutenitsa (Лютеница), the savory delight!!!
Features:
  • Blender
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Low Calorie
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • Medium

Ingredients

Λαχταριστή, κρεμώδης, πεντανόστιμη, πικάντικη ή μη, η ΛΙΟΥΤΕΝΙΤΣΑ (Лютеница) είναι λιχουδιά!  Μία παραδοσιακή βουλγάρικη συνταγή που έχω από… χωριό, θα σας κάνει να την αγαπήσετε και να τη φτιάχνετε συχνά.  Λόγω της μισής βουλγάρικης καταγωγής μου, θα δείτε πολλές συνταγές επηρεασμένες από τις γεύσης της μισής πατρίδας μου! Εύχομαι να τις αγαπήσετε όπως κι εγώ.  Για όσες κάνετε σάλτσα ντομάτας, η διαδικασία δε διαφέρει πολύ, απλά η γεύση της είναι καλύτερη αν ψήσετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες πριν μπουν στην κατσαρόλα! Είναι λίγος περισσότερος κόπος αλλά αξίζει, θα ανταμηφθείτε από την ιδιαίτερη γεύση.  Εντυπωσιάστε την οικογένεια ή τους φίλους σας, σερβίροντας καναπεδάκια ή χρησιμοποιήστε τη σα ντιπ για κράκερ ή κριτσίνια.  Όπως και να έχει, η λιουτενίτσα θα ενθουσιάσει το κοινό σας!!!

Δυστυχώς, δεν έχω βρει έτοιμη λιουτενίτσα χωρίς ζάχαρη… όπως καταλαβαίνετε, έχοντας κόψει τη ζάχαρη δεν μπορώ να τις φάω.  Για να αποφύγω τη ζάχαρη, σκέφτηκα να βάλω λίγο κρεμμυδάκι ξερό.  Έκανα τη δοκιμή, και η λιουτενίτσα βγήκε ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ!

Απολαύστε τη στο οικογενειακό τραπέζι ή και σαν σνακ με μία φέτα μαύρο ψωμί.  Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας αλλά και θα μαγέψει τον… ουρανίσκο σας!

Εκτυπώστε την συνταγή

Save

Save

(Visited 9.446 times, 1 visits today)


Ingredients

2 κιλά κόκκινες πιπεριές (Φλωρίνης)
μία καυτερή πιπερίτσα ή και περισσότερες αν αντέχετε! (προαιρετικά)
1 κιλό ντομάτες (ώριμες για σάλτσα)
200γρ μελιτζάνες
200γρ καρότα
1 μέτριο κρεμμύδι
θαλασσινό αλάτι (φυσικό)
πιπέρι και βότανα της αρεσκείας σας πχ. θυμάρι, ρίγανη, δενδρολίβανο, κόλιανδρο

Steps

1
Done

Πλύντε καλά όλα τα υλικά.

2
Done

Ψήνετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Καλύτερα στην ψησταριά, αν όμως δεν υπάρχει, στο φούρνο γίνεται επίσης. Μετά το ψήσιμο, ξεφλουδίστε τις πιπεριές και αφαιρέστε τη φλούδα της μελιτζάνας.

3
Done

Πολτοποιήστε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες και βάλτε τις στην άκρη.

4
Done

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και αχνίστε το στην κατσαρόλα με λίγο νερό. (Αν έχετε χρόνο, αφήστε το λίγο πριν το αχνίσετε σε νερό και ξεπλύντε το πριν το τοποθετήσετε στην κατσαρόλα)

5
Done

Πολτοποιήστε τις ντομάτες και κόψτε τα καρότα σε λεπτές ροδέλες.

6
Done

Βράστε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Στη συνέχεια πολτοποιήστε τα μαζί με τη ντομάτα (με ένα μπλέντερ χειρός μέσα στην κατσαρόλα).

7
Done

Προσθέστε στην κατσαρόλα τις πολτοποιημένες πιπεριές και μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι και τα βότανα της αρεσκείας σας.

8
Done

Ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσει το μείγμα για 15-20 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά.



Extra Tips

  • Αν δε θέλετε να μπείτε στον κόπο να ψήσετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, αρκεί να τις κόψετε κομμάτια και να τις βάλετε στην κατσαρόλα με όλα τα άλλα υλικά (όπως κάνουμε με τα καρότα), και να τα πολτοποιήσετε όλα μαζί στο τέλος.
  • Αν θέλετε να κάνετε κονσέρβες (να αποθηκεύσετε τη σάλτσα σε βάζα), φροντίστε να αποστειρώσετε τα βάζα, τοποθετώντας τα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 30 λεπτά και να τα γεμίσετε ΜΟΛΙΣ αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αναποδογυρίστε αμέσως τα βάζα και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω στον πάγκο μέχρι το άλλο πρωί. Διατηρούνται όλο το χειμώνα! Όπως οι σάλτες ντομάτας.
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο στη συνταγή, απλά θα γίνει λίγο πιο βαριά η σάλτσα.
  • Σερβίρεται σκέτη, για επάλειψη στο ψωμί αλλά αποτελεί και φανταστική σάλτσα για τα μακαρόνια σας.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Walnut chocolate cream cookies
next
Chilli con carne but vegan!

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.