Ingredients
-
1 κιλό μανιτάρια (ψιλοκομμένες φέτες)
-
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα (ή δύο αν είναι μεγάλα), ψιλοκομμένα σε ροδέλες
-
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
-
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών (ή ένα κύβο λαχανικών αν χρησιμοποιείτε)
-
300γρ ταχίνι ολικής
-
1-2 λεμόνια (το χυμό)ή και παραπάνω αν το προτιμάτε πιο ξινό
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
βότανα της επιλογής σας πχ. ρίγανη, θυμάρι, κόλιανδρο (προαιρετικά, είναι πολύ νόστιμη και χωρίς άλλα μυρωδικά)
Μία απολαυστική σούπα για τα κρύα βράδια του χειμώνα ή αντί… μαγειρίτσας το Πάσχα! Αντί για αυγολέμονο χρησιμοποιούμε “ταχινολέμονο” που μπορεί να μπει και σε οποιαδήποτε άλλη σούπα για να αποφύγουμε το αυγό, σε περιόδους όπως η νηστεία. Η συνταγή αυτή είναι ένας συνδυασμός δύο αγαπημένων μου, της μαμάς μου και της κουμπάρας μου! Η μαμά μου την έφτιαχνε με αυγολέμονο, και ήταν πεντανόστιμη έτσι κι αλλιώς. Όταν όμως ένα Πάσχα, φιλοξενούμενη της αγαπημένης μου Άρτεμης, δοκίμασα τη δική της, όπου χρησιμοποιεί ταχινολέμονο για να αποφύγει το αυγό, ενθουσιάστηκα! Συνδύασα λοιπόν τα λίγα και εύκολα υλικά της μαμάς με την ιδιαίτερη πινελιά της κουμπάρας μου, και σας παρουσιάζω την πανεύκολη, γρήγορη και απλή αλλά ταυτόχρονα πεντανόστιμη μανιταρόσουπα με ταχινολέμονο!
Η γεύση της είναι χαρακτηριστική λόγω του ταχινιού, αν λοιπόν δε σας αρέσει το ταχίνι θα σας πρότεινα να την κάνετε με αυγολέμονο. Απλή, με πολύ λίγες θερμίδες και πολύ γεύση θα γίνει μία από τις αγαπημένες σας σούπες.
Εύκολη στην παρασκευή, αφού αρκεί να ψιλοκόψουμε τα υλικά και να τα ρίξουμε στην κατσαρόλα, δε χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό ή πολύ ώρα στην κουζίνα.
Ingredients
1 κιλό μανιτάρια (ψιλοκομμένες φέτες) | |
3 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα (ή δύο αν είναι μεγάλα), ψιλοκομμένα σε ροδέλες | |
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο | |
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών (ή ένα κύβο λαχανικών αν χρησιμοποιείτε) | |
300γρ ταχίνι ολικής | |
1-2 λεμόνια (το χυμό) | |
αλάτι | |
πιπέρι | |
βότανα της επιλογής σας πχ. ρίγανη, θυμάρι, κόλιανδρο (προαιρετικά, είναι πολύ νόστιμη και χωρίς άλλα μυρωδικά) |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΠΑΑχνίζουμε τα κρεμμυδάκια με τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. |
2
Done
|
Προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό, ανακατεύουμε για 2 λεπτά. |
3
Done
|
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σκόνη λαχανικών και τα βότανα (αν θέλουμε). Αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά. |
4
Done
|
Μειώνουμε τη φωτιά (στο 1-2) και χωρίζουμε περίπου 2 κούπες νερό, να κρυώσουν λίγο. |
5
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΧΙΝΟΛΕΜΟΝΟΒάζουμε 1 κούπα κρύο νερό (βρύσης, όχι παγωμένο από το ψυγείο) στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ταχίνι. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει, αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. |
6
Done
|
Προσθέτουμε λίγο λίγο χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά. |
7
Done
|
Προσθέτουμε λίγο λίγο από το νερό που έχουμε ξεχωρίσει και ξαναχτυπάμε. |
8
Done
|
Ρίχνουμε το ταχινολέμονο στη σούπα και κουνάμε λίγο την κατσαρόλα δεξιά αριστερά, ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ. Σβήνουμε το μάτι τελείως, και αφήνουμε τη σούπα για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε. |
9
Done
|
Σερβίρουμε με 1 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο ανά μερίδα. |
Extra Tips
- Μπορείτε να προσαρμόσετε το νερό της σούπας όσο πηχτή ή αραιή τη θέλετε εσείς.
- Μπορείτε να προσθέσετε ρύζι, κινόα ή κεχρί.
- Προσαρμόζετε την ποσότητα του ταχινιού και λεμονιού ανάλογα με τα γούστα σας.
2 Comments Hide Comments
Ποση ποσοτητα νερου βαζουμε για να βρασει η σουπα?? Δεν το λετε… και θα την κανω αυριο το βραδι… ΣΟΣ
Εγώ βάζω ποσότητα νερού ίσα ίσα να καλυφθούν τα υλικά, την προτιμώ πιο πηχτή γενικά, αν εσείς θέλετε όμως προσθέτετε περισσότερο.