Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ"
-
500γρ ζυμαρικά από φακές
-
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
-
ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΙΜΑ"
-
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
-
1 μικρό ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
-
1 μικρό βάζο (500ml) σπιτική σάλτσα τομάταςή ένα κονκασέ
-
140γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι και μουλιασμένα 12 ώρες
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρηή μισό κύβο αν χρησιμοποιείτε
-
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς
-
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη
-
1/2 κ.γ. μιξ μπαχαρικών για κυνήγιπροαιρετικά
-
άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
-
αλάτι - προαιρετικάείναι ήδη αρκετά αλμυρό λόγω της σάλτσας σόγιας, έτσι δοκιμάστε πριν ρίξετε αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Τώρα θα μου πείτε “τι τίτλος είναι αυτός?!”, κι όμως είναι ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψω!
Μία μέρα καθώς χάζευα σε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, βλέπω κάτι κόκκινες βίδες… πλησιάζω και βλέπω ότι δεν είναι ζυμαρικό… Ή μάλλον είναι ζυμαρικό, αλλά όχι από σιτάρι, ούτε από άλλο δημητριακό… διαβάζω και μένω έκπληκτη: ζυμαρικά από φακές και μάλιστα κόκκινες, που είναι και πιο θρεπτικές, όπως θα δείτε και σε μία ακόμα συνταγή, τις Κόκκινες φακές με κουρκουμά και τζίντζερ. Τις αγόρασα διστακτικά και τις άφησα σε ένα ντουλάπι για κανένα μήνα, γιατί δίσταζα να τις μαγειρέψω… δεν ήμουν σίγουρη αν θα άρεσαν στα παιδιά.
Μία μέρα λοιπόν, ο Γιάννης, ο μικρός μου γιος, έψαχνε στο ντουλάπι για κρυμμένες λιχουδιές… βλέπει λοιπόν τις βίδες και φωνάζει “μάμη!!! αύριο θέλω αυτά τα μακαρόνια!”. Έτσι κι έγινε. “Στις διαταγές σας”, είπα εγώ και τη επόμενη ξεκίνησα να μαγειρέψω τα μακαρόνια, ή μάλλον τις φάκες!
Καιρό τώρα ήθελα να δοκιμάσω και μία συνταγή εναλλακτική για τον κιμά, αλλά όχι με κιμά σόγιας. Σε μία τυχαία κουβέντα, είχα ακούσει ότι κάποια αντικατέστησε τον κιμά με… καρύδια, και τα παιδιά της δεν κατάλαβαν τίποτα… “δύσκολο” σκέφτηκα, αλλά άφησα το ενδεχόμενο ανοιχτό… Προσπάθησα να φτιάξω κεφτεδάκια με καρύδι, αλλά λόγω του ότι δεν είχα μουλιάσει το καρύδι (δεν το έγραφε στη συνταγή που βρήκα) από την προηγούμενη μέρα, δεν τρώγονταν! Άντε να πείσεις τώρα τα παιδιά ότι είναι νόστιμο… τα φάγαμε οι μεγάλοι. Μην προσπαθήσετε να φτιάξετε τον κιμά λοιπόν, αν δε μουλιάσετε το καρύδι, όσο λεπτομέρεια και αν σας φαίνεται!
Δοκιμάστε αυτό το εναλλακτικό πιάτο, αν θέλετε να αποφύγετε τη γλουτένη και το κρέας και στείλτε μου τη γνώμη σας.
Επίσης, κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook (www.facebook.com/gojimarygr), ή ακολουθήστε με στο Instagram (@goji.mary) για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις νέες συνταγές!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ" |
|
500γρ ζυμαρικά από φακές | |
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας | |
ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΙΜΑ" |
|
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας | |
1 μικρό ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο | |
1 μικρό βάζο (500ml) σπιτική σάλτσα τομάτας | |
140γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι και μουλιασμένα 12 ώρες | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς | |
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη | |
1/2 κ.γ. μιξ μπαχαρικών για κυνήγι | |
άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας | |
αλάτι - προαιρετικά | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ"Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και στραγγίξτε τα. Βάλτε τα πάλι στη ζεστή κατσαρόλα με 2 κ.σ. λάδι καρύδας και ανακατέψτε τα καλά με την κουτάλα. Αφήστε τα στην άκρη μέχρι να γίνει ο "κιμάς". |
2
Done
|
ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΙΜΑ"Βάλτε στο τηγάνι σας το λάδι καρύδας και σωτάρετε το κρεμμυδάκι για 1-2 λεπτά. |
3
Done
|
Προσθέστε τη σάλτσα τομάτας, τα μπαχαρικά και τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρουν μία βράση. |
4
Done
|
Προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε καλά, αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. |
5
Done
|
Τέλος, ρίξτε το μαϊντανό στον κιμά και σερβίρετε πάνω στα μακαρόνια. Αν θέλετε προσθέστε και λίγη "παρμεζάνα" αν έχετε περισσεύματα από kale chips, όπως κάνουμε εμείς! |
2 Comments Hide Comments
Καλημερα, σκεφτομαι να φτιαξω τον κιμα, και ηθελα να σε ρωτησω αν τελικα το εφαγαν τα παιδια κ αν εμοιαζε με κιμα…
Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, είχα ένα πρόβλημα με τον υπολογιστή και το πρόγραμμα. Τα παιδιά μου γενικώς δεν τρώνε τα μακαρόνια με τίποτα, ούτε κόκκινη σάλτσα, τα θέλουν μόνο με τυρί ή πέστο! Επειδή όμως τα συγκεκριμένα τα είδαν και τα ζήτησαν, δοκίμασαν και με τον “κιμά”, τα έφαγαν απλά δεν ξετρελάθηκαν, αλλά σου λέω, γενικά τα μακαρόνια τα θέλουν σκέτα. Ο άντρας μου όμως, που αγαπάει το κρέας, αν και το αποφεύγει, ξετρελάθηκε με αυτό το πιάτο, όπως κι εγώ. Γενικά, δοκίμαζε, και μπορεί να σε εκπλήξουν στο τι θα τους αρέσει και τι όχι!