0 0
Μελομακάρονα ζέας

Μελομακάρονα ζέας

Melomakarona, greek traditional Christmas cookies with honey syrup
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Multi
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 40 μπισκότα
  • Easy
  • 180

Ingredients

Πριν λίγες μέρες, ανέβασα τη συνταγή των μπισκότων με σουσάμι με σταφίδες, εμπνευσμένα από τη Νικολέττα. Από εκείνη τη συνταγή λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να την εξελίξω σε… μελομακάρονα! Επιδόθηκα σε δοκιμές λοιπόν, όλες αυτές τις ημέρες, και νομίζω ότι σήμερα κατέληξα στην καλύτερη έκδοση.

Τα μελομακάρονα αυτά είναι ΜΕΛΟμακάρονα και όχι ΖΑΧΑΡΟμακάρονα! Χρησιμοποιούμε το αλεύρι ζέας, θρεπτικότατο και χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, ιδανικό για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Το σιρόπι έχει μόνο μέλι, κανενός άλλου είδους γλυκαντικό, οπότε επάξια φέρουν και το όνομά τους. Είναι ελαφριά, γλυκά αλλά χωρίς να λιγώνουν ενώ μπορείτε να φτιάξετε το σιρόπι και με αγάβη για μια ακόμα πιο διαιτητική έκδοση! Μόνο που διαφέρει η αναλογία της αγάβης με το νερό (βλέπε tips στο τέλος).

Όσοι δοκίμασαν αυτά τα μελομακάρονα είπαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά γνωστά μας μελομακάρονα, και μετά από την επιθυμία της Βίβιαν που τα προτιμάει πιο τραγανά, σήμερα τα βελτίωσα στην τελευταία τους version!

Επίσης, στη συνταγή αυτή όλα είναι … made easy!!!  Έτσι, γλιτώνουμε χρόνο, (ρεύμα!), και κόπο γιατί δε χρειάζεται να βράσουμε το σιρόπι, γίνεται μόνο σε 1 λεπτό και αντί να το ζεστάνουμε, το κρυώνουμε. Το σιρόπιασμα θέλει ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε όπως καταλαβαίνετε μένω πιστή στην υπόσχεσή μου για γρήγορες και εύκολες συνταγές για άλλη μία φορά. Δε μένει παρά να τα δοκιμάσετε και να μου γράψετε τα σχόλιά σας!

Για οικονομικά υλικά επισκεφθείτε το paneri.gr ή προτιμήστε και το έτοιμο GojiMix για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία και ευκολία!

 

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 2,366 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
400γρ αλεύρι ζέας
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
1/4 γαρύφαλλο
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
90γρ ζάχαρη καρύδας
50γρ τριμμένα καρύδια για το γαρνίρισμα
Ή
ή ένα πακέτο GojiMix για μπισκότα γεύση Μελομακάρονα
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ
1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
130 βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
150 χυμό πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
300γρ μέλι ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
230γρ νερό
λίγη κανέλα Κεϋλάνης
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ (εκτός από τα καρύδια).

2
Done

Ρίχνετε το λάδι και το χυμό και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3
Done

Πλάθετε τα μελομακάρονα, θα βγουν περίπου 40 κομμάτια, λιγότερα αν τα κάνετε μεγαλύτερα και τα βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ταψιά, για να έχουν χώρο ανάμεσά τους μην κολλήσουν φουσκώνοντας.

4
Done

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.

5
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Ανακατεύετε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και το βάζετε στο ψυγείο.

6
Done

Μόλις βγουν τα μελομακάρονα τα βουτάτε καυτά στο κρύο σιρόπι για 5 δευτερόλεπτα μόνο. Τα αφήνετε το ταψί να κρυώσουν.

7
Done

Γαρνίρετε με τα καρύδια στην πιατέλα.



Extra Tips

  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αγάβη αντί για μέλι, θα βάλετε λιγότερο νερό, επειδή είναι πιο ρευστή από το μέλι.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κουραμπιέδες VEGAN!!!
next
Πράσινη σαλάτα με λιαστή ντομάτα και φαγόπυρο

4 Comments Hide Comments

Φαινονται τελεια ! Ξερεις αν αντι για μελι βαλουμε μελασα η σιροπι αγαβης /σφενδαμου θα θελει ιδια δοσολογια στο σιροπι ?

Είναι όντως τέλεια! Για το σιρόπι με αγάβη, που είναι το μόνο που έχω δοκιμάσει εκτός του μελιού η αναλογία που θα βάλεις είναι 3 νερό προς 1 αγάβη (πχ 300γρ νερό/100γρ αγάβη). Η μελάσσα έχει πολύ έντονη γεύση για τα μελομακάρονα νομίζω αλλά το σιρόπι σφενδάμου είναι επίσης ωραία ιδέα, οι αναλογίες θα είναι μάλλον κοντά στην αγάβη γιατί μοιάζουν σε ρευστότητα.

Δε νομίζω, μπορείτε να δοκιμάσετε μιας και το κέικ σοκολάτας που έχω έγινε μεν, αλλά η μυρωδιά του αλευριού από το φαγόπυρο δεν ήταν ωραία, πολύ φοβάμαι δηλαδή ότι και να γίνουν θα έχουν περίεργη μυρωδιά. Αν όμως σας πετύχουν, ενημερώστε με να ξέρουμε ότι έχουμε και άλλη εναλλακτική.

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.