Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
-
ένα πακέτο GojiMix για μελομακάρονα
-
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ (ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ GOJIMIX)
-
1/2 ή 1.5 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
-
130 ή 390γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
-
80 ή 240γρ χυμό πορτοκάλι
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ GOJIMIX)
-
200 ή 600γρ μέλι
-
150 ή 450γρ νερό
-
λίγη κανέλα Κεϋλάνης
-
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
Πριν λίγες μέρες, ανέβασα τη συνταγή των μπισκότων με σουσάμι με σταφίδες, εμπνευσμένα από τη Νικολέττα. Από εκείνη τη συνταγή λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να την εξελίξω σε… μελομακάρονα! Επιδόθηκα σε δοκιμές λοιπόν, όλες αυτές τις ημέρες, και νομίζω ότι σήμερα κατέληξα στην καλύτερη έκδοση.
Τα μελομακάρονα αυτά είναι ΜΕΛΟμακάρονα και όχι ΖΑΧΑΡΟμακάρονα! Χρησιμοποιούμε το αλεύρι ζέας, θρεπτικότατο και χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη, ιδανικό για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Το σιρόπι έχει μόνο μέλι, κανενός άλλου είδους γλυκαντικό, οπότε επάξια φέρουν και το όνομά τους. Είναι ελαφριά, γλυκά αλλά χωρίς να λιγώνουν ενώ μπορείτε να φτιάξετε το σιρόπι και με αγάβη για μια ακόμα πιο διαιτητική έκδοση! Μόνο που διαφέρει η αναλογία της αγάβης με το νερό (βλέπε tips στο τέλος).
Όσοι δοκίμασαν αυτά τα μελομακάρονα είπαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κλασικά γνωστά μας μελομακάρονα, και μετά από την επιθυμία της Βίβιαν που τα προτιμάει πιο τραγανά, σήμερα τα βελτίωσα στην τελευταία τους version!
Επίσης, στη συνταγή αυτή όλα είναι … made easy!!! Έτσι, γλιτώνουμε χρόνο, (ρεύμα!), και κόπο γιατί δε χρειάζεται να βράσουμε το σιρόπι, γίνεται μόνο σε 1 λεπτό και αντί να το ζεστάνουμε, το κρυώνουμε. Το σιρόπιασμα θέλει ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε όπως καταλαβαίνετε μένω πιστή στην υπόσχεσή μου για γρήγορες και εύκολες συνταγές για άλλη μία φορά. Δε μένει παρά να τα δοκιμάσετε και να μου γράψετε τα σχόλιά σας!
Συστατικά του GojiMix: βιολογικό αλεύρι ζέας, ζάχαρη καρύδας, baking powder σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, καρύδια.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ |
|
ένα πακέτο GojiMix για μελομακάρονα | |
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ - ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ (ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ GOJIMIX) |
|
1/2 ή 1.5 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού | |
130 ή 390γρ βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας | |
80 ή 240γρ χυμό πορτοκάλι | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ GOJIMIX) |
|
200 ή 600γρ μέλι | |
150 ή 450γρ νερό | |
λίγη κανέλα Κεϋλάνης | |
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑBάζετε το περιεχόμενο του GojiMix σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Ρίχνετε το λάδι και το χυμό και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. |
3
Done
|
Πλάθετε τα μελομακάρονα, θα βγουν περίπου 30-40 (ή 90) κομμάτια ανάλογα με το GojiMix που επιλέξατε, λιγότερα αν τα κάνετε μεγαλύτερα και τα βάζετε σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ή τρία ταψιά, για να έχουν χώρο ανάμεσά τους μην κολλήσουν φουσκώνοντας. |
4
Done
|
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (για το μικρό GojiMix) ανάλογα με το φούρνο, ή 55-60 λεπτά (για το μεγάλο GojiMix) αλλάζοντας ισόποσα τη θέση των ταψιών. |
5
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑνακατεύετε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά και το βάζετε στο ψυγείο. |
6
Done
|
Μόλις βγουν τα μελομακάρονα τα βουτάτε καυτά στο κρύο σιρόπι για 5 δευτερόλεπτα μόνο. Τα αφήνετε το ταψί να κρυώσουν. |
7
Done
|
Γαρνίρετε με τα καρύδια στην πιατέλα. |
Extra Tips
- Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αγάβη αντί για μέλι, θα βάλετε λιγότερο νερό, επειδή είναι πιο ρευστή από το μέλι.
4 Comments Hide Comments
Φαινονται τελεια ! Ξερεις αν αντι για μελι βαλουμε μελασα η σιροπι αγαβης /σφενδαμου θα θελει ιδια δοσολογια στο σιροπι ?
Είναι όντως τέλεια! Για το σιρόπι με αγάβη, που είναι το μόνο που έχω δοκιμάσει εκτός του μελιού η αναλογία που θα βάλεις είναι 3 νερό προς 1 αγάβη (πχ 300γρ νερό/100γρ αγάβη). Η μελάσσα έχει πολύ έντονη γεύση για τα μελομακάρονα νομίζω αλλά το σιρόπι σφενδάμου είναι επίσης ωραία ιδέα, οι αναλογίες θα είναι μάλλον κοντά στην αγάβη γιατί μοιάζουν σε ρευστότητα.
Θα ήθελα να μάθω αν γίνονται με αλεύρι φαγοπυρου
Δε νομίζω, μπορείτε να δοκιμάσετε μιας και το κέικ σοκολάτας που έχω έγινε μεν, αλλά η μυρωδιά του αλευριού από το φαγόπυρο δεν ήταν ωραία, πολύ φοβάμαι δηλαδή ότι και να γίνουν θα έχουν περίεργη μυρωδιά. Αν όμως σας πετύχουν, ενημερώστε με να ξέρουμε ότι έχουμε και άλλη εναλλακτική.