Ingredients
-
1 πακέτο ζυμαρικά από ντίνκελ ή μονόκοκκο σιτάριαν θέλετε μπορείτε να προτιμήσετε μακαρόνια από ρύζι ή καλαμπόκι για να είναι το πιάτο σας ελεύθερο γλουτένης
-
200γρ κιμά σόγιας μη μεταλαγμένο μουλιασμένος σε νερό τουλάχιστον 12 ώρες και στραγγισμένος καλά ("στυμμένος")
-
3-4 κ.σ. βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας προαιρετικά
-
2 μεγάλα κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι
-
1 1/2 βάζο σπιτική σάλτσα τομάταςτο μισό βάζο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με 1 1/2 κ.σ. πελτέ τομάτας αν χρησιμοποιείτε
-
2 σταγόνες liqiud smoke - προαιρετικά
-
1 κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
-
1 κ.γ. κουρκουμά
-
1/2 ξύλο κανέλας ή 1/5 κ.γ. κανέλα
-
2 φύλλα δάφνης
-
αλάτι, πιπέρι
-
1/4 ψιλοκομμένο ματσάκι μαϊντανό, και λίγο ακόμα στην άκρη για το σερβίρισμα
-
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Όταν δοκίμασα πρώτη φορά να φτιάξω κιμά σόγιας για μακαρόνια δε με ενθουσίασε. Ήταν μία καλή γεύση, για να αντικαταστήσει κανείς το κρέας, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο. Σε ένα ταξίδι στην Αθήνα λοιπόν, φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι της Άρτεμις όπου δοκιμάζω… Μακαρόνια με κιμά σόγιας και ενθουσιάζομαι!
Έτσι λοιπόν, ξεπατίκωσα τη συνταγή και τη δοκίμασα. Προσπάθησα να “κόψω δρόμο” μη μουλιάζοντας τη σόγια, γιατί εγώ τη μαγειρεύω πχ στο Chilli con carne χωρίς να τη μουλιάζω και να τη στραγγίζω, και βγαίνει εξαιρετικό το αποτέλεσμα, όμως σε αυτή τη συνταγή δε θα σας πετύχει. Χρειάζεται να γίνει η διαδικασία του μουλιάσματος, και μάλιστα όσο περισσότερο μουλιάζει, τόσο καλύτερος γίνεται ο κιμάς, έτσι είπε και η μαμά της συνταγής!
Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μυρωδικά φυσικά, το μόνο που θα αλλάξω σε αυτό το κομμάτι είναι ότι θα παραλείψω το κύμινο που εμένα δε μου αρέσει καθόλου, εσείς όμως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε. Επίσης, λόγω του ότι στη συνταγή περιέχεται πελτές, που συνήθως έχει ζάχαρη, θα τον αντικαταστήσω με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα σπιτικής σάλτσας, εκτός αν μπορέσετε να βρείτε προϊόν χωρίς ζάχαρη. Στη συνταγή αναφέρονται και οι δύο περιπτώσεις, αν βρείτε πελτέ χωρίς ζάχαρη γίνεται καλύτερος ο κιμάς.
Τέλος, επειδή μαγειρεύουμε πάλι χωρίς λάδι, εννοείται ότι το πιάτο μας δεν έχει καμία σχέση θερμιδικά και θρεπτικά με τον κλασικό κιμά που έφτιαχνε η γιαγιά μου… και φαντάζομαι και η δική σας, χαχα! Χωρίς τοξίνες, λιγότερα λιπαρά, και αυτά φυτικά και πολύ γεύση! Γιατί “είμαστε μακαρονάδες”, τι να κάνουμε?! Αν θέλουμε να βάλουμε λάδι επιλέγουμε λάδι καρύδας. Προτιμάμε μακαρόνια από ντίνκελ ή μονόκοκκο σιτάρι, καθώς είναι πολύ πιο θρεπτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τα κοινά ζυμαρικά από σιτάρι.
Ingredients
1 πακέτο ζυμαρικά από ντίνκελ ή μονόκοκκο σιτάρι | |
200γρ κιμά σόγιας μη μεταλαγμένο μουλιασμένος σε νερό τουλάχιστον 12 ώρες και στραγγισμένος καλά ("στυμμένος") | |
3-4 κ.σ. βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας προαιρετικά | |
2 μεγάλα κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι | |
1 1/2 βάζο σπιτική σάλτσα τομάτας | |
2 σταγόνες liqiud smoke - προαιρετικά | |
1 κ.γ. βεγγέτα χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά | |
1 κ.γ. κουρκουμά | |
1/2 ξύλο κανέλας ή 1/5 κ.γ. κανέλα | |
2 φύλλα δάφνης | |
αλάτι, πιπέρι | |
1/4 ψιλοκομμένο ματσάκι μαϊντανό, και λίγο ακόμα στην άκρη για το σερβίρισμα | |
ελαιόλαδο για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
Αχνίζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα (ή βάζουμε λίγο λάδι καρύδας αν θέλουμε να τα τσιγαρίσουμε). |
2
Done
|
Προσθέτουμε το μισό βάζο σπιτικής σάλτσας ή τον πελτέ και τα μυρωδικά, και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματά τους. |
3
Done
|
Προσθέτουμε τον κιμά και το 1 βάζο σπιτικής σάλτσας (ή 1 πακέτο τριμμένης σάλτσας τομάτας) και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε τη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία, και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να "δέσει" η σάλτσα. |
4
Done
|
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο, και αφού τα στραγγίσουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. |
5
Done
|
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με τον κιμά, και ρίχνουμε λίγο φρέσκο αρωματικό ελαιόλαδο και λίγο ωμό μαϊντανό στο πιάτο μας! |