Ingredients
-
260γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσηςη αναλογία διαφέρει για άλλο αλεύρι ολικής, πχ. σιταριού
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
1/5 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 1/2 σταγόνα έλαιο βανίλιας
-
10γρ σκούρο κακάο
-
15γρ σκόνη κριθαριούή στιγμιαίο καφέ (ίσως χρειάζεται λιγότερο γιατί είναι πιο δυνατός)
-
70γρ ζάχαρη καρύδας
-
300γρ χουρμάδες μουλιασμένουςμετράτε το βάρος τους αφού αφαιρέσετε τα κουκούτσια, και τους μουλιάζετε από την προηγούμενη μέρα ή αν το ξεχάσετε, βάλτε τους σε ζεστό νερό για 1 ώρα περίπου
-
1/2-3/4 κούπας γάλα καρύδας ή βρώμηςή άλλο φυτικό γάλα της αρεσκείας σας
-
80γρ λιωμένο άοσμο (ή ωμό) λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. μηλόξυδο
Εντάξει, ανέκαθεν μου άρεσε η σοκολάτα αλλά δε μου άρεσε ο καφές. Κάποια στιγμή δοκίμασα ένα ρόφημα μόκας όμως, και ξετρελάθηκα. Ο συνδυασμός της σοκολάτας με τον καφέ είναι από τους αγαπημένους μου. Επειδή όμως δεν πίνω καθόλου καφέ, εκ πεποιθήσεως, βρήκα άλλο τρόπο να φτιάχνω την αγαπημένη μου μόκα.
Σε ένα φιλικό σπίτι δοκίμασα πρώτη φορά υποκατάστατο καφέ από κριθάρι. Δε με ενθουσίασε, όμως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έτσι, έψαξα και είδα ότι υπάρχουν πολλά υποκατάστατα από δημητριακά ή όσπρια (πχ κριθάρι, ρεβύθι) που μπορούν να δώσουν ένα παρόμοιο ρόφημα, πολλές φορές και ίδιο, με τον καφέ χωρίς τα βλαβερά του συστατικά. Κατέληξα στο δικό μου αγαπημένο ρόφημα κριθαριού, το οποίο χρησιμοποιώ και στα Νες Χουρμέ, εσείς όμως ίσως προτιμάτε κάποιο άλλο. Το συγκεκριμένο θυμίζει περισσότερο στιγμιαίο καφέ, ενώ υπάρχουν άλλα που είναι πιο κοντά στον ελληνικό, αν θέλετε να δοκιμάσετε το ίδιο, στείλτε μου μήνυμα και θα σας πω ποιοι ακριβώς είναι. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά μέχρι να καταλήξετε στο δικό σας αγαπημένο, ή να χρησιμοποιήσετε απλά στιγμιαίο καφέ αν τον πίνετε έτσι κι αλλιώς. Εξαρτάται αν είναι μόνο για τον εαυτό σας ή θέλετε να φάνε και τα παιδιά.
Μετά από κέρασμα της οικογένειας και των φίλων, σας το παρουσιάζω καθώς απέσπασε κορυφαίες κριτικές!
Ingredients
260γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
1/5 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας ή 1/2 σταγόνα έλαιο βανίλιας | |
10γρ σκούρο κακάο | |
15γρ σκόνη κριθαριού | |
70γρ ζάχαρη καρύδας | |
300γρ χουρμάδες μουλιασμένους | |
1/2-3/4 κούπας γάλα καρύδας ή βρώμης | |
80γρ λιωμένο άοσμο (ή ωμό) λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. μηλόξυδο |
Steps
1
Done
|
Αναμείξτε όλα τα στεγνά υλικά καλά σε ενα μπωλ. |
2
Done
|
Στον επεξεργαστή τροφίμων ή το μούλτι σας, χτυπήστε τους χουρμάδες με λίγο λίγο από το χλιαρό γάλα μέχρι να γίνουν μία κρέμα. Προσθέστε και το μηλόξυδο για να ομοιογενοποιηθούν όλα. Φροντίστε να διαλυθούν και τα μικρότερα κομματάκια γιατί αλλιώς θα τα αισθάνεστε στο κέικ. Αν περισσέψει γάλα, κρατήστε το στην άκρη. |
3
Done
|
Αν χρησιμοποιείτε επεξεργαστή τροφίμων, προσθέτετε στην κρέμα των χουρμάδων όλα τα στεγνά υλικά και το λάδι και χτυπάτε (διαφορετικά με το μίξερ χειρός, προσθέτετε την κρέμα στα στεγνά στο μπωλ ανάμειξης). |
4
Done
|
Προσθέστε σιγά σιγά το υπόλοιπο γάλα, αν χρειαστεί βάλτε λίγο ακόμα (αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα). Προσέξτε να μη βάλετε πολύ όμως γιατί το κέικ σας θα "κάτσει" και δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Πάλι νόστιμο θα είναι αλλά λιγότερο εμφανίσιμο! |
5
Done
|
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά. Δοκιμάζετε με μία οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο και το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν ξεφορμάρετε. |