Ingredients
-
5 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
500γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
-
400γρ kale (περίπου δύο ματσάκια)το βάρος είναι στο καθαρό κομμάτι, αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια
-
250γρ χυλοπίτες από αλεύρι ντίνκελ ή χυλοπίτες από μονόκκοκο σιτάριή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας, ή χωρίς γλουτένη αν την αποφεύγετε
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1-2 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη
-
1-2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
-
1/2-1 κ.σ. liquid smoke
-
3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος σόγιαςή λίγο φυτικό γάλα, όποιο χρησιμοποιείτε
Εντάξει, αυτό το πιάτο έχει γίνει από τα αγαπημένα μου! Αγαπώ πολύ το Kale και είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να φάμε ή και να πιούμε αν το κάνουμε χυμό. Εκτός από τα Kale Chips, που είναι σαν τυρογαριδάκια κι έχω κάνει τόνους στο σπίτι και έχουμε φάει πολύ, ήθελα να βρω και άλλες συνταγές για να το μαγειρεύω και να το απολαμβάνω περισσότερο. Έτσι άρχισα τους πειραματισμούς. Όσο το προλαβαίνουμε λοιπόν, γιατί είναι “χειμερινό” λαχανικό, δοκιμάστε αυτό το ανατρεπτικό πιάτο!
Το Kale, είναι ένα είδος λαχανίδας, είναι από τα τρόφιμα που λέμε πολύ συμπυκνωμένα θρεπτικά (nutrient dense). Όπως έχει καταγραφεί από μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών. Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, γεγονός που του προσδίδει τις αντικαρκινικές ουσίες ινδόλες που συντελούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου. Επίσης, είναι από τα λαχανικά που είναι πιο θρεπτικά μαγειρεμένα, άρα φάτε το όσο μπορείτε περισσότερο!
Μεταξύ των δοκιμών που έκανα, μία αξίζει να τη μοιραστώ μαζί σας, μιας και είναι ιδιαίτερη, γιατί περιέχει κι ένα ακόμα αγαπημένο μου πλέον, υλικό, το liquid smoke που θα κάνει το πιάτο μας καπνιστό! Αν δεν έχετε απλά παραλείψτε το, αν το βρείτε όμως θα δώσει αυτή την ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο σας, του καπνιστού χωρίς να είναι ανθυγιεινό.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μακαρόνια χωρίς γλουτένη, αν την αποφεύγετε, ή να προτιμήσετε μακαρόνια (ή χυλοπίτες όπως εγώ) από αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης ή από μονόκκοκο σιτάρι, που έχει ίχνη γλουτένης (τόσο λίγη που είναι μη ανιχνεύσιμη). Το πιάτο σας θα είναι κλάσης ανώτερο σε θρέψη από τα κλασικά μακαρόνια. Περιμένω να μοιραστείτε μαζί μου πώς σας φάνηκε το εκκεντρικό, ξεχωριστό και ιδιαίτερο αυτό πιάτο!
Ingredients
5 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
500γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες | |
400γρ kale (περίπου δύο ματσάκια) | |
250γρ χυλοπίτες από αλεύρι ντίνκελ ή χυλοπίτες από μονόκκοκο σιτάρι | |
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1-2 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη | |
1-2 κ.σ. ξύδι ρυζιού | |
1/2-1 κ.σ. liquid smoke | |
3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος σόγιας |
Steps
1
Done
|
Σωτάρετε για 3-4 λεπτά το κρεμμύδι με τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα πολλά υγρά τους. |
2
Done
|
Προσθέστε το kale και ανακατέψτε, αφήστε το και αυτό να σωταριστεί μέχρι να μαραθεί. |
3
Done
|
Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, πλυν των ζυμαρικών, ανακατέψτε καλά και αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά περίπου. Βάλτε από 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας και ξύδι ρυζιού και 1/2 κ.σ. liquid smoke και αφού δοκιμάσετε στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα από όλα αυτά αν θέλετε πιο έντονη τη γεύση. |
4
Done
|
Μετά τα 10 λεπτά, προσθέστε τις χυλοπίτες και λίγο νερό αν χρειάζεται και κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήστε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά ακόμα. Ανοίγετε το καπάκι και ανακατεύετε λίγο κατά τη διάρκεια, για να μην κολλήσουν οι χυλοπίτες. |
5
Done
|
Δοκιμάστε στο τέλος, και αν προτιμάτε πιο έντονη τη γεύση προσθέστε λίγο ακόμα από τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού και το liquid smoke. |