Ingredients
-
5 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 κούπα ρύζι μπασμάτι ολικής
-
300γρ μανιτάρια σε φέτες/κομματάκια
-
χυμό από 1 1/2 λεμόνι
-
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομματάκια
-
1/5 κ.γ. δενδρολίβανο
-
1/5 κ.γ. ρίγανη
-
1/5 κ.γ. θυμάρι
-
μία πρέζα σκόρδο σκόνη
-
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Το ρύζι αλλιώς! Μία ιδέα για τραπέζι ή το καθημερινό φαγητό της οικογένειας, εύκολο, γρήγορο και γευστικό. Για όσους τρώνε κρέας ή κοτόπουλο, αποτελεί και τέλεια συνοδεία του πιάτου τους ενώ για όσους είναι χορτοφάγοι ή vegan είναι ένα απόλυτα απολαυστικό και χορταστικό κυρίως γεύμα.
Τα μανιτάρια είναι από τα αγαπημένα μου υλικά γιατί είναι πολύ ευέλικτα, ολόκληρα, σε φέτες, σε πουρέ, αποτελούν ένα υλικό που δίνει έντονη γεύση σε όλες τις συνταγές. Επίσης, είναι πολύ θρεπτικά. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο. Περισσότερα και πιο ειδικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Οι πιπεριές επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνη C και Βιταμίνη Α, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση καροτενοειδών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Οι πιπεριές αποτελούν μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, περίπου 145 miligrams για κάθε φλιτζάνι, ενώ περιέχουν και περισσότερα από τριάντα διαφορετικά καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων μεγάλης ποσότητας Β- καροτίνης και ζεαξανθίνης. Τα δύο προαναφερθέντα καροτενοειδή παρέχουν αντιξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, αυτό το ρύζι είναι ένα πιάτο με πολλά οφέλη για τον οργανισμό που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι!
Καλή σας όρεξη!
Ingredients
5 κ.σ. άοσμο λάδι καρύδας | |
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. αλάτι | |
1 κούπα ρύζι μπασμάτι ολικής | |
300γρ μανιτάρια σε φέτες/κομματάκια | |
χυμό από 1 1/2 λεμόνι | |
2 ψητές πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομματάκια | |
1/5 κ.γ. δενδρολίβανο | |
1/5 κ.γ. ρίγανη | |
1/5 κ.γ. θυμάρι | |
μία πρέζα σκόρδο σκόνη | |
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο |
Steps
1
Done
|
Λιώνουμε στην κατσαρόλα το λάδι καρύδας και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ρύζι, τα μανιτάρια και το αλάτι. Τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. |
2
Done
|
Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε. |
3
Done
|
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (εκτος του άνηθου και του μαϊντανού), τις πιπεριές και λίγο νερό, όσο να καλυφθούν ίσα ίσα τα υλικά μας. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό. |
4
Done
|
Αφού τραβήξουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο και ανακατεύουμε. |
5
Done
|
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης όταν σερβίρουμε, για να κρατήσει όλα τα ευεργετικά του συστατικά! |