0 0
Κράκερ ελιάς

Κράκερ ελιάς

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 2 h
  • Serves 25-30 κράκερ (1 ταψί φούρνου)
  • Easy
  • 180

Ingredients

Έχω πάει στη φίλη μου τη Νικολέττα, να λιαστούμε στον κήπο. Έχει ένα υπέροχο σπίτι, με ένα τεράστιο κήπο γεμάτο ελιές. Γέννησε πρόσφατα ένα αξιολάτρευτο αγοράκι, τον Άλκη, και πήγα να τους δω και να τα πούμε. Φτάνοντας εκεί, η Νικολέττα κάτι ανακάτευε. “Τι φτιάχνεις;”, τη ρωτάω, “α, τίποτα, κάτι κρακεράκια με ελιά, δεν ξέρω αν θα σου αρέσουν”… έφαγα όλο το ταψί (νομίζω!)! Όπως καταλαβαίνετε, μάλλον μου άρεσαν!

Τα κρακεράκια αυτά είναι μία φανταστική και εύκολη ιδέα, για γρήγορο σνακ ή και κέρασμα σε πάρτυ και τραπέζια, υπέροχα για ντιπ με τυρί ή άλλες αλοιφές (όπως λέμε στη Θεσσαλονίκη, χαχαχα!). Επειδή όμως λόγω της υγρασία της ελιάς, δε διατηρούνται τραγανά χωρίς λάδι, έβαλα λίγο το χεράκι μου πιο πέρα από τη συνταγή της Νικολέττας, που ξέρω ότι με αφήνει να πειραματίζομαι με τις συνταγές της. Έτσι λοιπόν, το μόνο που άλλαξα ήταν ότι πρόσθεσα λάδι καρύδας (μπορείτε να βάλετε και λάδι ελιάς, αλλά δε θα είναι light!) και έτσι διατηρούνται τραγανά σε αεροστεγές τάπερ για όσες μέρες θέλετε. Μπορείτε να τα δώσετε στα παιδιά για ένα διαφορετικό σνακ στο σχολείο ή να συνοδεύσουν και το μεσημεριανό τους στο σπίτι για να φάνε και τον τόσο ευεργετικό λιναρόσπορο που βοηθά τόσο τα παιδιά με τα εκπληκτικά του λιπαρά οξέα.

Είναι φυσικά vegan, άρα και νηστίσιμα, έτσι μπορείτε να τα απολαύσετε και όσοι νηστεύετε αυτή την περίοδο πριν το Πάσχα.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 942 times, 1 visits today)


Ingredients

200γρ νιφάδες βρώμης
3 κ.σ. τριμμένος Λιναρόσπορος
1 κ.γ. κοφτό Τζίντζερ
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
3/4-1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.σ. κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο
3-4 κ.σ. ελιές σε ροδέλες πράσινες ή μαύρες
30γρ λιωμένο Λάδι καρύδας προαιρετικά, διαβάστε αναλυτικά στα tips

Steps

1
Done

Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

2
Done

Προσθέτετε τις ελιές και ανακατεύετε καλά ξανά.

3
Done

Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και το λάδι και ανακατεύετε καλά να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Αφήστε το για 10 λεπτά.

4
Done

Το μείγμα θα πρέπει να έχει σφίξει και να είναι σα ζυμάρι. Προσθέστε λίγο ακόμα νεράκι αν χρειάζεται. Το απλώνετε σε ένα ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και χαράσσετε τα σχήματα που θέλετε με ένα μαχαίρι, τετράγωνα ή τρίγωνα ότι σας αρέσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κουτάλι και να απλώσετε μέρος της ζύμης σε στρόγγυλο σχήμα πάνω στο ταψί όπως έκανα εγώ, αλλά θα είναι πιο ανάγλυφα και δε θα είναι τόσο λεπτά.

5
Done

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1-1.5 ώρα περίπου (γυρνώντας τα κάθε 20-30 λεπτά) μέχρι να στεγνώσουν. Ελέγχετε και λίγο νωρίτερα, γιατί αν ο φούρνος σας είναι πιο δυνατός ή τα έχετε πλάσει πιο λεπτά ίσως καούν. Τα κρυώνετε σε μία σχάρα.



Extra Tips

  • Το λάδι μπορείτε να το παραλείψετε, αν όμως δεν τα φάτε την ώρα που τα βγάλετε από το φούρνο και μείνουν, ακόμα και σε αεροστεγές τάπερ θα μαλακώσουν λόγω υγρασίας της ελιάς.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Raw strawberry jam
next
Κέικ μήλου της Τίνας

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 0
Olive crackers

Olive crackers

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 2 h
  • Serves 25-30 crackers (1 baking dish)
  • Easy
  • 180

Ingredients

I recently visited my friend Nicoletta, to get some sun, since she lives in a house with a big garden full of olive trees! She recently gave birth to a cute little boy, Alkis, so I went to see how they are doing. As soon as I got there, I found Nicoletta whisking something in a bowl, so I asked “what are you making?”, and the answer was “oh, it’s really nothing, just some olive crackers, I hope you’ll like them”… I ate the whole dish! So, I liked them after all, hahaha!

These crackers, are extrelemy easy to make and are a good idea for a quick savory snack, or a party treat. They go well with cheeses of any kind (dairy or vegan). The only trick is, to preserve them crispy you need to add a little oil, and that’s about all I changed in Nicoletta’s original recipe. I prefer coconut oil, since it’s lighter, but you can also use olive oil (same grs). Then you can store them in an airtight container for many days.

They are very nutrient dense, and they also contain Linseed which it’s so full of the miraculous omega three fatty acids we all need. They are also vegan, so anyone can have them!



Ingredients

200gr oat flakes
3 tbsp ground linseed measure after you ground it
1 level tsp ginger powder
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp sweet paprika powder
3/4-1 level tps sea salt depending on your taste
2 tbps pumpkin seeds or sunflower seeds
3-4 tbsp olives (sliced) black or green, choose according to your liking
30gr melted odourless coconut oil optional, read tips

Steps

1
Done

Mix all the dry ingredients in a bowl.

2
Done

Add the olives and mix again.

3
Done

Add a little warm water (about half a cup) in which you have disolved the oil (if it's winter and it's hard) and mix well until you get a dough like mix. Leave it aside for about 10 mins.

4
Done

After the 10 mins have gone by, the dough should be harder. Add a bit more water if needed, you need to make it so that you can spread it on a piece of parchment paper or directly your non sticky baking dish. Use a fork to cut the pieces as small or as big you prefer. If your dough is looser, you can also use a tablespoon to take portions and just place them on your parchment paper and skip spreading and cutting the dough.

5
Done

Bake in a preheated oven at 180 degrees for about 1-1,5 hour, flipping them halfway through. Make sure they are completely dry so you can preserve them longer. Cool them on a rack, keep in mind they will harden as they cool.



Extra Tips

  • Το λάδι μπορείτε να το παραλείψετε, αν όμως δεν τα φάτε την ώρα που τα βγάλετε από το φούρνο και μείνουν, ακόμα και σε αεροστεγές τάπερ θα μαλακώσουν λόγω υγρασίας της ελιάς.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Raw strawberry jam
next
Κέικ μήλου της Τίνας

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.