Ingredients
-
200γρ νιφάδες βρώμης
-
3 κ.σ. τριμμένος Λιναρόσπορος
-
1 κ.γ. κοφτό Τζίντζερ
-
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς
-
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
3/4-1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
2 κ.σ. κολοκυθόσποροή ηλιόσπορο
-
3-4 κ.σ. ελιές σε ροδέλεςπράσινες ή μαύρες
-
30γρ λιωμένο Λάδι καρύδαςπροαιρετικά, διαβάστε αναλυτικά στα tips
Έχω πάει στη φίλη μου τη Νικολέττα, να λιαστούμε στον κήπο. Έχει ένα υπέροχο σπίτι, με ένα τεράστιο κήπο γεμάτο ελιές. Γέννησε πρόσφατα ένα αξιολάτρευτο αγοράκι, τον Άλκη, και πήγα να τους δω και να τα πούμε. Φτάνοντας εκεί, η Νικολέττα κάτι ανακάτευε. “Τι φτιάχνεις;”, τη ρωτάω, “α, τίποτα, κάτι κρακεράκια με ελιά, δεν ξέρω αν θα σου αρέσουν”… έφαγα όλο το ταψί (νομίζω!)! Όπως καταλαβαίνετε, μάλλον μου άρεσαν!
Τα κρακεράκια αυτά είναι μία φανταστική και εύκολη ιδέα, για γρήγορο σνακ ή και κέρασμα σε πάρτυ και τραπέζια, υπέροχα για ντιπ με τυρί ή άλλες αλοιφές (όπως λέμε στη Θεσσαλονίκη, χαχαχα!). Επειδή όμως λόγω της υγρασία της ελιάς, δε διατηρούνται τραγανά χωρίς λάδι, έβαλα λίγο το χεράκι μου πιο πέρα από τη συνταγή της Νικολέττας, που ξέρω ότι με αφήνει να πειραματίζομαι με τις συνταγές της. Έτσι λοιπόν, το μόνο που άλλαξα ήταν ότι πρόσθεσα λάδι καρύδας (μπορείτε να βάλετε και λάδι ελιάς, αλλά δε θα είναι light!) και έτσι διατηρούνται τραγανά σε αεροστεγές τάπερ για όσες μέρες θέλετε. Μπορείτε να τα δώσετε στα παιδιά για ένα διαφορετικό σνακ στο σχολείο ή να συνοδεύσουν και το μεσημεριανό τους στο σπίτι για να φάνε και τον τόσο ευεργετικό λιναρόσπορο που βοηθά τόσο τα παιδιά με τα εκπληκτικά του λιπαρά οξέα.
Είναι φυσικά vegan, άρα και νηστίσιμα, έτσι μπορείτε να τα απολαύσετε και όσοι νηστεύετε αυτή την περίοδο πριν το Πάσχα.
Ingredients
200γρ νιφάδες βρώμης | |
3 κ.σ. τριμμένος Λιναρόσπορος | |
1 κ.γ. κοφτό Τζίντζερ | |
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς | |
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά | |
3/4-1 κοφτό κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
2 κ.σ. κολοκυθόσπορο | |
3-4 κ.σ. ελιές σε ροδέλες | |
30γρ λιωμένο Λάδι καρύδας |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Προσθέτετε τις ελιές και ανακατεύετε καλά ξανά. |
3
Done
|
Προσθέτετε λίγο ζεστό νερό και το λάδι και ανακατεύετε καλά να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Αφήστε το για 10 λεπτά. |
4
Done
|
Το μείγμα θα πρέπει να έχει σφίξει και να είναι σα ζυμάρι. Προσθέστε λίγο ακόμα νεράκι αν χρειάζεται. Το απλώνετε σε ένα ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και χαράσσετε τα σχήματα που θέλετε με ένα μαχαίρι, τετράγωνα ή τρίγωνα ότι σας αρέσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κουτάλι και να απλώσετε μέρος της ζύμης σε στρόγγυλο σχήμα πάνω στο ταψί όπως έκανα εγώ, αλλά θα είναι πιο ανάγλυφα και δε θα είναι τόσο λεπτά. |
5
Done
|
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1-1.5 ώρα περίπου (γυρνώντας τα κάθε 20-30 λεπτά) μέχρι να στεγνώσουν. Ελέγχετε και λίγο νωρίτερα, γιατί αν ο φούρνος σας είναι πιο δυνατός ή τα έχετε πλάσει πιο λεπτά ίσως καούν. Τα κρυώνετε σε μία σχάρα. |
Extra Tips
- Το λάδι μπορείτε να το παραλείψετε, αν όμως δεν τα φάτε την ώρα που τα βγάλετε από το φούρνο και μείνουν, ακόμα και σε αεροστεγές τάπερ θα μαλακώσουν λόγω υγρασίας της ελιάς.