Ingredients
-
1 πακέτο GojiMix για μπισκότα γεύση Μπισκότα Πορτοκαλιού
-
3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιούπλύντε καλά τα πορτοκάλια πριν αφαιρέσετε το ξύσμα
-
1/5 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας προαιρετικά
-
100γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-
50γρ άοσμο λάδι καρύδας
Τα καθιερωμένα μπισκότα πορτοκαλιού είμαι σίγουρη ότι όλοι τα έχετε φάει! Είναι αυτές οι κλασσικές πλεξούδες που γυαλίζουν από πάνω και που όλες οι γιαγιάδες είχαν μία συνταγή για να φτιάξουν κυρίως το Πάσχα αλλά και όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ήταν το πιο συνηθισμένο κουλουράκι που συνόδευε τον καφέ, όχι της παρηγοριάς αλλά του κυριακάτικου… κοτσομπολιού, ε, συγνώμη “κοινωνικού σχολιασμού”, χαχαχα!
Έτσι, και στο σπίτι της δικιάς μου γιαγιάς, υπήρχαν συχνά πυκνά αυτά τα κουλουράκια, που όμως δεν τα έφτιαχνε η γιαγιά, λόγω ηλικίας πια, είχε δώσει όμως τη συνταγή στο φούρνο του παππού από κάτω και τα έπαιρνε έτοιμα από εκεί! Θεά η γιαγιά Μαρίτσα, εύχομαι να έχω πάρει της χάρες της…
Καθώς, όπως έχω πολλάκις αναφέρει, η ζάχαρη πλέον δε με πλησιάζει ούτε στα 10 μέτρα (!), και επειδή ει δυνατόν προσπαθώ να αποφεύγω το αυγό, αποφάσισα ότι θα βρω μια συνταγή που να θυμίζει τα κουλουράκια της γιαγιάς αλλά θα είναι νηστίσιμη… Μετά από 1-2 απόπειρες, τελικά κατέληξα στη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα. Είναι λίγο πιο σκούρα φυσικά, λόγω αλευριού ολικής και ζάχαρης καρύδας, που είναι σκούρη καφέ, αλλά η γεύση τους είναι θαύμα. Ένα θα σας πω: όταν η κουνιάδα μου (που είναι απαιτητική σημειωτέον) τα δοκίμασε (χωρίς να της πω τι κουλουράκι ήταν), γύρισε στην πεθερά μου και είπε: “Αχ, μαμά είναι σαν τα κουλουράκια που έκανες όταν ήμασταν μικροί!”!!!
Απολαύστε λοιπόν χωρίς τύψεις πια, ακόμα και σε περιόδους νηστείας, τα αγαπημένα κουλουράκια πορτοκαλιού των παιδικών μας χρόνων!
Συστατικά του GojiMix: βιολογικό αλεύρι ντίνκελ ολικής,ζάχαρη καρύδας, baking powder, σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη, θαλασσινό αλάτι, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο.
Ingredients
1 πακέτο GojiMix για μπισκότα γεύση Μπισκότα Πορτοκαλιού | |
3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
1/5 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας προαιρετικά | |
100γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού | |
50γρ άοσμο λάδι καρύδας |
Steps
1
Done
|
Βάλτε το GojiMix σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
Ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και πλάστε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι, δε χρειάζεται καν μίξερ, με ένα κουτάλι και λίγο με τα χέρια φορώντας γάντια. |
3
Done
|
Λίγο θα σας παιδέψουν στο πλάσιμο, καθώς η ζύμη κολλάει αρκετά. Βρέχετε κάθε τόσο τα χέρια σας και πλάθετε το ζυμάρι σε ένα μακρόστενο "μακαρόνι", σε πάχος περίπου όσο ένα μολύβι, κόβετε περίπου μήκος 12-14 εκ και τυλίγετε σε πλεξούδα. Τοποθετήστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας, θα δείτε ότι μέχρι να πλάσετε τα τελευταία, τα πρώτα θα έχουν λίγο φουσκώσει, δε μας πειράζει. Μπορείτε να τα αφήσετε άλλα 5' για να φουσκώσουν και τα τελευταία, προαιρετικά (και μέσα στο φούρνο θα φουσκώσουν, εδώ σας φωτογράφισα το τελευταίο μου κουλουράκι και πώς έγινε μετά το ψήσιμο στο επόμενο βήμα). |
4
Done
|