0 0
Μπισκότα πορτοκαλιού σαν… της γιαγιάς!

Μπισκότα πορτοκαλιού σαν… της γιαγιάς!

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 35-40 κουλουράκια
  • Medium
  • 180

Ingredients

Τα καθιερωμένα μπισκότα πορτοκαλιού είμαι σίγουρη ότι όλοι τα έχετε φάει! Είναι αυτές οι κλασσικές πλεξούδες που γυαλίζουν από πάνω και που όλες οι γιαγιάδες είχαν μία συνταγή για να φτιάξουν κυρίως το Πάσχα αλλά και όλη την υπόλοιπη χρονιά. Ήταν το πιο συνηθισμένο κουλουράκι που συνόδευε τον καφέ, όχι της παρηγοριάς αλλά του κυριακάτικου… κοτσομπολιού, ε, συγνώμη “κοινωνικού σχολιασμού”, χαχαχα!

Έτσι, και στο σπίτι της δικιάς μου γιαγιάς, υπήρχαν συχνά πυκνά αυτά τα κουλουράκια, που όμως δεν τα έφτιαχνε η γιαγιά, λόγω ηλικίας πια, είχε δώσει όμως τη συνταγή στο φούρνο του παππού από κάτω και τα έπαιρνε έτοιμα από εκεί! Θεά η γιαγιά Μαρίτσα, εύχομαι να έχω πάρει της χάρες της…

Καθώς, όπως έχω πολλάκις αναφέρει, η ζάχαρη πλέον δε με πλησιάζει ούτε στα 10 μέτρα (!), και επειδή ει δυνατόν προσπαθώ να αποφεύγω το αυγό, αποφάσισα ότι θα βρω μια συνταγή που να θυμίζει τα κουλουράκια της γιαγιάς αλλά θα είναι νηστίσιμη… Μετά από 1-2 απόπειρες, τελικά κατέληξα στη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα. Είναι λίγο πιο σκούρα φυσικά, λόγω αλευριού ολικής και ζάχαρης καρύδας, που είναι σκούρη καφέ, αλλά η γεύση τους είναι θαύμα. Ένα θα σας πω: όταν η κουνιάδα μου (που είναι απαιτητική σημειωτέον) τα δοκίμασε (χωρίς να της πω τι κουλουράκι ήταν), γύρισε στην πεθερά μου και είπε: “Αχ, μαμά είναι σαν τα κουλουράκια που έκανες όταν ήμασταν μικροί!”!!!

Απολαύστε λοιπόν χωρίς τύψεις πια, ακόμα και σε περιόδους νηστείας, τα αγαπημένα κουλουράκια πορτοκαλιού των παιδικών μας χρόνων!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 1,899 times, 1 visits today)


Ingredients

250γρ Αλεύρι Ντίνκελ ολικής άλεσης
2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
3 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού πλύντε καλά τα πορτοκάλια πριν αφαιρέσετε το ξύσμα
80γρ Ζάχαρη καρύδας
1/5 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
1/6 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. τζίντζερ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
100γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
50γρ λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας

Steps

1
Done

Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ.

2
Done

Ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και πλάστε μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι, δε χρειάζεται καν μίξερ, με ένα κουτάλι και λίγο με τα χέρια φορώντας γάντια.

3
Done

Λίγο θα σας παιδέψουν στο πλάσιμο, καθώς η ζύμη κολλάει αρκετά. Βρέχετε κάθε τόσο τα χέρια σας και πλάθετε το ζυμάρι σε ένα μακρόστενο "μακαρόνι", σε πάχος περίπου όσο ένα μολύβι, κόβετε περίπου μήκος 12-14 εκ και τυλίγετε σε πλεξούδα. Τοποθετήστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί σας, θα δείτε ότι μέχρι να πλάσετε τα τελευταία, τα πρώτα θα έχουν λίγο φουσκώσει, δε μας πειράζει. Μπορείτε να τα αφήσετε άλλα 5' για να φουσκώσουν και τα τελευταία, προαιρετικά (και μέσα στο φούρνο θα φουσκώσουν, εδώ σας φωτογράφισα το τελευταίο μου κουλουράκι και πώς έγινε μετά το ψήσιμο στο επόμενο βήμα).

4
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα για 20-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, κρυώστε τα σε μία σχάρα.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Σάλατα λάχανο με superfoods
next
Τσουρέκι ολικής με μέλι (vegan)

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.