Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
-
2 πράσα κομμένα σε κομμάτια 2 εκ
-
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
-
2 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια
-
μπουκετάκια από ένα μέτριο κεφάλι κουνουπίδι
-
2 καρότα σε χοντρά στικ
-
1 κ.σ. κουρκουμά
-
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρηή ένα κύβο αν χρησιμοποιείτε
-
1 κ.σ. τσούμπριτσα ή ρίγανη
-
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
-
4 κ.σ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
-
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
-
2 κ.γ. μουστάρδα με σπόρους χωρίς ζάχαρη
-
3 κ.γ. Σιρόπι αγαύηςή μέλι
Αυτό το φαγητό μπορεί κάθε εποχή να είναι διαφορετική συνταγή! Λόγω της εποχικότητας των λαχανικών, μπορείτε να αλλάζετε πρωταγωνιστές στο πιάτο σας!
Χρόνια τώρα, κάθε Χριστούγεννα απολαμβάνω τις καταπληκτικές πατάτες φούρνου που φτιάχνει η κουνιάδα μου η Στέλλα. Κάθε φορά λέω “θα τις κάνω κι εγώ στο σπίτι” και όλο το ξεχνούσα. Η κλασσική συνταγή της Στελίνας, είναι απλά τέλεια, επειδή όμως έχει αρκετό λάδι δεν είναι και τόσο διαιτιτική. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, φαντάζομαι ότι όλοι ψάχνουμε για πιο ελαφριά πιάτα και έτσι, είπα να εμπλουτίσω λίγο τη συνταγή ώστε να είναι πιο διαιτιτική και λίγο πιο αρωματική. Έτσι πρόσθεσα κι άλλα λαχανικά στο πυρέξ μου, ότι είχα στο ψυγείο μου και εκτός της μουστάρδας, έβαλα και άλλα τρία αγαπημένα μου μπαχαρικά: κουρκουμά, πάπρικα και τη λατρεμένη μου τσούμπριτσα (βουλγάρικο μπαχαρικό που θυμίζει ρίγανη, αν δεν το βρείτε ευχαρίστως να σας στείλω!). Αντί για ελαιόλαδο, που κάνει το φαγητό πάντα πιο βαρύ, έβαλα λάδι καρύδας, γνωστό για την αύξηση του μεταβολισμού και πολλά άλλα ωφέλη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες που ίσως σας κάνουν να το εντάξετε κι εσείς στη διατροφή της οικογένειάς σας. Τέλος, αντί για μέλι (αν και δεν είναι πολύ σε αναλογία) έβαλα σιρόπι αγάβης, που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Έγιναν απλά πεντανόστιμα, καταπληκτικά, τέλεια!!! Όσοι κάνετε δίαιτα, φάτε λιγότερες πατάτες και περισσότερα από τα άλλα λαχανικά, ενώ όσοι δεν κάνετε, φάτε τα όλα, χαχαχα!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ | |
2 πράσα κομμένα σε κομμάτια 2 εκ | |
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες | |
2 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια | |
μπουκετάκια από ένα μέτριο κεφάλι κουνουπίδι | |
2 καρότα σε χοντρά στικ | |
1 κ.σ. κουρκουμά | |
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.σ. τσούμπριτσα ή ρίγανη | |
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ | |
4 κ.σ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας | |
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια | |
2 κ.γ. μουστάρδα με σπόρους χωρίς ζάχαρη | |
3 κ.γ. Σιρόπι αγαύης |
Steps
1
Done
|
Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμειξης (φροντίστε να έχει καπάκι, θα το χρειαστείτε παρακάτω). |
2
Done
|
Ρίξτε από πάνω τα μπαχαρικά. |
3
Done
|
Στο μούλτι σας χτυπήστε όλα τα υλικά της σως και περιχύστε τα λαχανικά σας. |
4
Done
|
|
5
Done
|
Βάλτε τα σε ένα πυρέξ και ψήστε αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά έχοντας καλύψει το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Μετά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ανακατέψτε λίγο τα λαχανικά σας και συνεχίστε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά περίπου. |
2 Comments Hide Comments
Γεύση έκπληξη! Κάτι τελείως διαφορετικό με πολύ απλά υλικά.
😘