0 0
Χειμωνιάτικο τουρλού φούρνου με μουστάρδα και μέλι

Χειμωνιάτικο τουρλού φούρνου με μουστάρδα και μέλι

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Low Calorie
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h 25 mins
  • Serves 4
  • Easy
  • 200-220

Ingredients

Αυτό το φαγητό μπορεί κάθε εποχή να είναι διαφορετική συνταγή! Λόγω της εποχικότητας των λαχανικών, μπορείτε να αλλάζετε πρωταγωνιστές στο πιάτο σας!

Χρόνια τώρα, κάθε Χριστούγεννα απολαμβάνω τις καταπληκτικές πατάτες φούρνου που φτιάχνει η κουνιάδα μου η Στέλλα. Κάθε φορά λέω “θα τις κάνω κι εγώ στο σπίτι” και όλο το ξεχνούσα. Η κλασσική συνταγή της Στελίνας, είναι απλά τέλεια, επειδή όμως έχει αρκετό λάδι δεν είναι και τόσο διαιτιτική. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, φαντάζομαι ότι όλοι ψάχνουμε για πιο ελαφριά πιάτα και έτσι, είπα να εμπλουτίσω λίγο τη συνταγή ώστε να είναι πιο διαιτιτική και λίγο πιο αρωματική. Έτσι πρόσθεσα κι άλλα λαχανικά στο πυρέξ μου, ότι είχα στο ψυγείο μου και εκτός της μουστάρδας, έβαλα και άλλα τρία αγαπημένα μου μπαχαρικά: κουρκουμά, πάπρικα και τη λατρεμένη μου τσούμπριτσα (βουλγάρικο μπαχαρικό που θυμίζει ρίγανη, αν δεν το βρείτε ευχαρίστως να σας στείλω!). Αντί για ελαιόλαδο, που κάνει το φαγητό πάντα πιο βαρύ, έβαλα λάδι καρύδας, γνωστό για την αύξηση του μεταβολισμού και πολλά άλλα ωφέλη. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες που ίσως σας κάνουν να το εντάξετε κι εσείς στη διατροφή της οικογένειάς σας. Τέλος, αντί για μέλι (αν και δεν είναι πολύ σε αναλογία) έβαλα σιρόπι αγάβης, που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Έγιναν απλά πεντανόστιμα, καταπληκτικά, τέλεια!!! Όσοι κάνετε δίαιτα, φάτε λιγότερες πατάτες και περισσότερα από τα άλλα λαχανικά, ενώ όσοι δεν κάνετε, φάτε τα όλα, χαχαχα!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 934 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
2 πράσα κομμένα σε κομμάτια 2 εκ
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό σε ροδέλες
2 μεγάλες πατάτες σε κομμάτια
μπουκετάκια από ένα μέτριο κεφάλι κουνουπίδι
2 καρότα σε χοντρά στικ
1 κ.σ. κουρκουμά
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή ένα κύβο αν χρησιμοποιείτε
1 κ.σ. τσούμπριτσα ή ρίγανη
1 1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ
4 κ.σ. λιωμένο άοσμο Λάδι καρύδας
χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
2 κ.γ. μουστάρδα με σπόρους χωρίς ζάχαρη
3 κ.γ. Σιρόπι αγαύης ή μέλι

Steps

1
Done

Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπωλ ανάμειξης (φροντίστε να έχει καπάκι, θα το χρειαστείτε παρακάτω).

2
Done

Ρίξτε από πάνω τα μπαχαρικά.

3
Done

Στο μούλτι σας χτυπήστε όλα τα υλικά της σως και περιχύστε τα λαχανικά σας.

4
Done

Κλείστε το καπάκι του μπωλ, και ανακινήστε καλά να ανακατευτούν όλα μαζί και να καλυφθούν όλα τα λαχανικά με τη σως και τα μπαχαρικά.

5
Done

Βάλτε τα σε ένα πυρέξ και ψήστε αρχικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά έχοντας καλύψει το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Μετά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ανακατέψτε λίγο τα λαχανικά σας και συνεχίστε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς για άλλα 30 λεπτά περίπου.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Νηστίσιμες κρέπες
next
Κρέμα σοκολάτας με κουρκουμά και κανέλα

2 Comments Hide Comments

Γράψτε απάντηση στο Eleni Arrenopoulou Ακύρωση απάντησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.