Ingredients
-
250γρ κρέμα γάλακτος σόγιας
-
100γρ αμυγδαλόγαλα
-
1 κοφτό κ.γ. σκόνη Αγάρ αγάρ2 γρ
-
100γρ Σιρόπι αγαύης
-
1/4 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας
-
λίγη μαρμελάδα - προαιρετικά
-
ξύσμα λεμονιού - προαιρετικά
Αυτό είναι από τα γλυκά που λατρεύω, καθώς έχει απαλή, βελούδινη υφή και άρωμα βανίλιας! Κλασικό ιταλικό γλυκό που φτιάχνεται με γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και ζελατίνη… Εμείς όμως το θέλουμε χωρίς γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και ζελατίνη… ε, τότε πώς θα είναι πανακότα…;
Και όμως, μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχη πανακότα, χωρίς όλα αυτά! Καθώς έχω κόψει τη ζάχαρη εδώ και χρόνια, και πασχίζω να κόψω και όλα τα γαλακτοκομικά, δοκίμασα να τη φτιάξω με φυτική κρέμα γάλακτος, όχι αυτή που θα βρείτε όμως στο super market που είναι γεμάτη υδρογονωμένα λιπαρά (!) αλλά με κρέμα γάλακτος σόγιας, καρύδας, ρυζιού, όποια προτιμάτε εσείς! Θα τις βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και αφού τις δοκιμάσετε, θα βρείτε ποια ταιριάζει περισσότερο στα δικά σας γούστα. Όλες είναι υπέροχες, εγώ συγκεκριμένα για αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα κρέμα γάλακτος σόγιας, για να είναι πιο πλούσια σε πρωτεΐνη, αλλά είμαι σίγουρη ότι και με κρέμα καρύδας θα είναι πάλι πεντανόστιμη!
Αντί για ζελατίνη χρησιμοποιούμε το θαυματουργό αγάρ αγάρ που είναι θρεπτικό και φυτικό, πανεύκολο στη χρήση και υγιεινό, σε αντίθεση με την κλασική ζελατίνη.
Μπορείτε να σερβίρετε την πανακότα σας, με σιρόπι σοκολάτας ή μαρμελάδα και ξύσμα λεμονιού όπως έκανα εγώ. Φρέσκα φρούτα της ταιριάζουν επίσης πολύ, αλλά και σκέτη εμένα δε με ενοχλεί καθόλου με λίγη έξτρα βανίλια από πάνω!
Ingredients
250γρ κρέμα γάλακτος σόγιας | |
100γρ αμυγδαλόγαλα | |
1 κοφτό κ.γ. σκόνη Αγάρ αγάρ | |
100γρ Σιρόπι αγαύης | |
1/4 κ.γ. σκόνη φυσικής βανίλιας | |
λίγη μαρμελάδα - προαιρετικά | |
ξύσμα λεμονιού - προαιρετικά |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι τα πρώτα 5 υλικά με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά το αγάρ αγάρ. |
2
Done
|
Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (το δικό μου πάει μέχρι το 9, το βάζω στο 6) και ανακατεύουμε συνεχώς. |
3
Done
|
Μόλις αρχίσει να βράζει μετράμε 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. |
4
Done
|
Αφαιρούμε από το μάτι το σκεύος και μοιράζουμε στις θήκες μας. Εγώ χρησιμοποιώ θήκες για muffins από σιλικόνη για ατομικές μερίδες ή σε μία μικρή μακρόστενη φόρμα σιλικόνης για να σερβιριστεί στο κέντρο του τραπεζιού. Αν θέλετε να την κάνετε με γεύση λεμονιού, ρίξτε λίγο ξύσμα μέσα στη φόρμα πριν ρίξετε το μείγμα, ώστε όταν το αναποδογυρίσετε να έχει σχέδια με το ξύσμα επάνω. Αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει. |
5
Done
|
Σερβίρετε με τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας, ή προσθέστε επιπλέον ξύσμα λεμονιού στο πιάτο όταν το σερβίρετε για ντεκόρ! |
2 Comments Hide Comments
Η πανακότα είναι από τα γλυκά που πάντα προτιμούσα καθώς είναι ελαφριά με φίνα και ντελικάτη γεύση. Τα υλικά που χρησιμοποίησες είναι όλα εξαιρετικά. Μακάρι όλοι να έφτιαχναν τα γλυκά τους έτσι 🙁
Επειδή κι εσύ είσαι γνώστης η γνώμη σου με τιμάει και μετράει διπλά!