Ingredients
-
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ
-
300γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
1/8κγ xanthan gum
-
10γρ θαλασσινό αλάτι
-
φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια
-
25γρ baking powder
-
2 κ.σ. νιφάδες κρεμμυδιού
-
200γρ φυστικοβούτυρο
-
100γρ βιολογικό λάδι καρύδας άοσμο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
-
180γρ βιολογικό γάλα καρύδας ΚΟΚΟ σε θερμοκρασία δωματίου
-
120γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου
Από μικρός ο μικρός μου λάτρευε το φυστικοβούτυρο με τη μαρμελάδα στο ψωμί, λες και ζούμε χρόνια στην Αμερική. Κι όμως, το είδε σε μία ταινία και αυτό ήταν, αφού το δοκίμασε μία φορά, το τρώει μέχρι και σήμερα. Εγώ πάλι αγαπώ το φυστικοβούτυρο αλμυρό, να φανταστείτε το καλοκαίρι παίρνω βαζάκι με φυστικοβούτυρο, που αλατίζω με το φυσικό θαλασσινό μου αλατάκι, στην παραλία για σνακ!
Έτσι, σκέφτηκα να συνδυάσω τις δύο αυτές συνήθειες μας και να φτιάξω ένα ψωμί ή αλμυρό κέικ με φυστικοβούτυρο! Επειδή όμως το αλεύρι ντίνκελ ολικής που χρησιμοποιώ δεν είναι τόσο σταθερό σε παρασκευές που δεν περιέχουν ζάχαρη και σπάει όταν το κόβουμε, θα βάλουμε κι ένα μυστικό συστατικό έκπληξη!
Απολαύστε λοιπόν αυτό το υπέροχο κέικ/ψωμί σε ένα οικογενειακό τραπέζι ή σαν σνακ με λίγο βούτυρο ή τυράκι ενδιάμεσα στα γεύματα σας, γεμάτο φυτικές ίνες και καλά λιπαρά που θα σας χορτάσουν, αλλά και πρωτεΐνη, μιας και τα φιστίκια είναι αν όχι ο πρώτος, από τους πρώτους ξηρούς καρπούς με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Ingredients
ΣΤΕΓΝΑ ΥΛΙΚΑ |
|
300γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
1/8κγ xanthan gum | |
1 κγ ακατέργαστη ζάχαρη ζαχαροκάλαμου | |
10γρ θαλασσινό αλάτι | |
φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια | |
25γρ baking powder | |
25γρ διατροφική μαγιά σε νιφάδες | |
2 κ.σ. νιφάδες κρεμμυδιού | |
200γρ φυστικοβούτυρο | |
100γρ βιολογικό λάδι καρύδας άοσμο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου | |
180γρ βιολογικό γάλα καρύδας ΚΟΚΟ σε θερμοκρασία δωματίου | |
120γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού σε θερμοκρασία δωματίου | |
85γρ φυστίκια ψημένα ανάλατα | |
λίγο θαλασσινό αλάτι χοντρό |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ. |
2
Done
|
Προσθέτουμε τα υγρά και χτυπάμε με το μίξερ. |
3
Done
|
Αλέθουμε τα φιστίκια στο μούλτι σχετικά σε χοντρά κομμάτια (να τα καταλαβαίνουμε στο μάσημα) και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας μαρίζ στο μείγμα. |
4
Done
|
Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα του κέικ (περίπου 27εκ) όπου έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα (για να το αφαιρέσουμε πιο εύκολα μετά το ψήσιμο) και ρίχνουμε από πάνω λίγο χοντρό αλάτι και τα 10γρ τριμμένα φιστίκια που έμειναν. |
5
Done
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα για 45' περίπου (ανάλογα με το φούρνο). Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφαιρέστε το με τη λαδόκολλα από τη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει σε μία σχάρα. Κόψτε το αφού κρυώσει για να μη σπάσει όσο είναι ζεστό. |