Ingredients
-
330γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
2 κ.γ. baking powder
-
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι
-
160γρ ζάχαρη καρύδας
-
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
-
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
-
500γρ κίτρινη κολοκύθα
-
140γρ χυμό πορτοκάλι
-
80γρ καρύδια σπασμένα σε χοντρά κομμάτια, προαιρετικά
Εποχή για κολοκυθα! Σε πίτα, σε ομελέτες και όπου αλλού σας αρέσει. Ακόμα και ψητή στο φούρνο με μυρωδικά είναι υπέροχη!
Εδώ σας φτιάχνω υπέροχα muffins με κίτρινη κολοκύθα, αρωματικά και βελούδινα! Υπέροχο σνακ για το σχολείο ή τη δουλειά ή και για γλυκό για τον απογευματινό καφέ σας.
Η κολοκύθα είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, και πιο συγκεκριμένα να ορισμένα στοιχεία επ’ αυτού:
Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.
Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.
Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.
Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.
Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.
Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.
Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολλοί λόγοι να καταναλώνουμε κολοκύθα, και αυτά τα muffins είναι ένας γευστικότατος τρόπος! Απολαύστε τα!
Ingredients
330γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
μία πρέζα θαλασσινό αλάτι | |
160γρ ζάχαρη καρύδας | |
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο | |
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο | |
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού | |
80γρ βιολογικό λάδι καρύδας | |
500γρ κίτρινη κολοκύθα | |
140γρ χυμό πορτοκάλι | |
80γρ καρύδια σπασμένα σε χοντρά κομμάτια, προαιρετικά |
Steps
1
Done
|
Ανακατέψτε όλα τα στεγνά υλικά εκτός από τα καρύδια σε ένα μπωλ. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Ανακατέψτε την κολοκύθα και όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπωλ. |
4
Done
|
Προσθέστε τα στεγνά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε με το μίξερ ή με ένα κουτάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. |
5
Done
|
Τέλος προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε τα μέσα στη ζύμη. |
6
Done
|
Μοιράστε στις θήκες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα στεγνή, περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Βγάλτε τα από τις θήκες και αφήστε τα να κρυώσουν σε μία σχάρα. Αν θέλετε να κάνετε κέικ χρησιμοποιήστε μία μεγάλη φόρμα για να ψηθεί καλύτερα το κέικ εσωτερικά, πχ 27-30 εκατοστών, και αυξήστε το χρόνο ψησίματος σε 50-60 λεπτά, πάλι ανάλογα με το φούρνο, ελέγξτε με την οδοντογλυφίδα την πρώτη φορά νωρίτερα για να μη σας καεί. |