0 0
Κέικ ή muffins με κολοκύθα

Κέικ ή muffins με κολοκύθα

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 19-20 muffins
  • Easy
  • 180 χωρίς αέρα

Ingredients

Εποχή για κολοκυθα! Σε πίτα, σε ομελέτες και όπου αλλού σας αρέσει. Ακόμα και ψητή στο φούρνο με μυρωδικά είναι υπέροχη!

Εδώ σας φτιάχνω υπέροχα muffins με κίτρινη κολοκύθα, αρωματικά και βελούδινα! Υπέροχο σνακ για το σχολείο ή τη δουλειά ή και για γλυκό για τον απογευματινό καφέ σας.

Η κολοκύθα είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, και πιο συγκεκριμένα να ορισμένα στοιχεία επ’ αυτού:

Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.

Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C στις κολοκύθες, προσφέρει επίσης προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Μαγνήσιο: Τόσο η σάρκα, όσο και οι σπόροι της κολοκύθας, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.

Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.

Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολλοί λόγοι να καταναλώνουμε κολοκύθα, και αυτά τα muffins είναι ένας γευστικότατος τρόπος! Απολαύστε τα!

Συστατικά: βιολογικό αλεύρι ντίνκελ ολικής, ζάχαρη καρύδας, baking powder, σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, θαλασσινό αλάτι, καρύδια.

(Visited 1.710 times, 1 visits today)


Ingredients

1 πακέτο GojiMix για κέικ και muffins με γεύση "Κολοκύθας"
1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού
80γρ βιολογικό λάδι καρύδας
500γρ κίτρινη κολοκύθα
140γρ χυμό πορτοκάλι

Steps

1
Done

Βάλτε την κολοκύθα στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μούλτι και ψιλοκόψτε την όσο γίνεται σε μικρά κομμάτια.

2
Done

Ανακατέψτε την κολοκύθα και όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπωλ.

3
Done

Προσθέστε τα στεγνά υλικά του GojiMix (εκτός από τα καρύδια) στα υγρά υλικά και ανακατέψτε με το μίξερ ή με ένα κουτάλι μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.

4
Done

Τέλος προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε τα μέσα στη ζύμη.

5
Done

Μοιράστε στις θήκες και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χωρίς αέρα μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα στεγνή, περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο. Βγάλτε τα από τις θήκες και αφήστε τα να κρυώσουν σε μία σχάρα. Αν θέλετε να κάνετε κέικ χρησιμοποιήστε μία μεγάλη φόρμα για να ψηθεί καλύτερα το κέικ εσωτερικά, πχ 27-30 εκατοστών, και αυξήστε το χρόνο ψησίματος σε 50-60 λεπτά, πάλι ανάλογα με το φούρνο, ελέγξτε με την οδοντογλυφίδα την πρώτη φορά νωρίτερα για να μη σας καεί.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Ταρτάκια βανίλιας χωρίς αλεύρι/γλουτένη (low-carb & keto)
next
Γρήγορο κέικ σοκολάτας με αλεύρι ντίνκελ ολικής

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.