0 0
Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φύλλο ντίνκελ

Κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φύλλο ντίνκελ

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h 45 mins
  • Serves 20
  • Medium
  • 180

Ingredients

Κολοκυθόπιτα αλμυρή είχα φάει και φτιάχνω με πράσινο κολοκύθι, πρόσφατα όμως σε ένα ταξίδι μου στην Αθήνα, στους αγαπημένους φίλους μας, τον Κώστα και την Άρτεμη, η νοικοκυρά του σπιτιού μας ετοίμασε 2 ταψιά κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι, τα οποία φαγώθηκαν σε λιγότερο από… 30 λεπτά! Όπως καταλαβαίνετε, όλοι ξετρελαθήκαμε με τη γεύση της.

Όταν μου είπε ότι η πίτα αυτή έχει φύλλο από αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης, σκέφτηκα ότι αυτή τη συνταγή πρέπει να μάθω να τη φτιάχνω οπωσδήποτε, μιας και είναι πολύ ωραίο σνακ και για το φαγητό των παιδιών στο σχολείο.

Είχαμε την ευκαιρία να τη φτιάξουμε μαζί, κι έτσι μπόρεσα να βγάλω και φωτογραφίες για το άνοιγμα των φύλλων, για τα οποία χρησιμοποιήσαμε όπως κι εκείνη κάνει κανονικά, αλεύρι ντίνκελ (μιας και εγώ σιτάρι δε χρησιμοποιώ καθόλου πια και είναι αυτό που συμπεριφέρεται σχεδόν όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις). “Τέτοιο φύλλο δεν υπάρχει πουθενά”, όπως λέει και η Άρτεμις, και έχει δίκιο. Δυστυχώς, δε θα βρείτε έτοιμο φύλλο με αλεύρι ντίνκελ, θα πρέπει να το φτιάξετε μόνοι σας, είναι όμως πανεύκολο και θα δείτε εδώ πώς. Η Άρτεμις την κάνει με 4 φύλλα (δύο πάνω και δύο κάτω), εγώ την προτιμώ με 6, οπότε έτσι θα σας την παρουσιάσω. Η δοσολογία των υλικών είναι για ένα ταψί φούρνου, ώστε να βγουν αρκετά κομμάτια!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυγό και τυρί, ή να προτιμήσετε τη δική μου εκδοχή και να την κάνετε νηστίσιμη (και vegan). Αντί για αυγό χρησιμοποιώ λιναρόσπορο κοπανισμένο, πλούσια τροφή σε ωμέγα λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ απλά παραλείπω το τυρί.

Photo Credits

Γιαζκουλίδου Φώνη ❤️

Εκτυπώστε την συνταγή

Save

(Visited 2.448 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ
1-1,2 κιλά αλεύρι ντίνκελ ολικής χρειάζεστε 960γρ για τη ζύμη των φύλλων και 100-200γρ για το άνοιγμα μετά στο αλεύρωμα του πάγκου
3 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη προαιρετικά
2 κ.γ. baking powder
2 κ.σ. μηλόξυδο
λίγο χλιαρό νερό
1/4 κούπας άοσμο λάδι καρύδας για το λάδωμα το των φύλλων
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1.8-2 κιλά κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη εγώ βάζω συνήθως 1.5 κιλό πράσινα και 500γρ κίτρινη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1/2-1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι ανάλογα με το πόσο έχετε ρίξει για το στράγγισμα του νερού των κολοκυθιών, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε την ποσότητα
λίγο πιπέρι
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά
4 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο ή τέσσερα αυγά αν τρώτε
300γρ περίπου κατσικίσιο τυρί - προαιρετικά

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

Ανακατεύετε τα 960γρ αλεύρι με όλα τα στεγνά υλικά καλά και τα βάζετε στον κάδο της κουζινομηχανής. Αρχίζετε το ζύμωμα, με το εξάρτημα που κάνουμε ψωμί, και σιγά σιγά προσθέτετε λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που πλάθετε χωρίς να κολάει όμως. Αν σας ξεφύγει το νεράκι, προσθέστε λίγο επιπλέον αλευράκι για να το διορθώσετε.

2
Done

Ζυγίστε το ζυμάρι σας και χωρίστε το σε 6 μερίδες. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί με λίγο αλεύρι στον πάτο και αφήστε το στο φούρνο "να ξεκουραστεί" περίπου μισή ώρα.

3
Done

Βάζετε αρχικά τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα μπωλ, τα αλατίζετε και περιμένετε 10-15 λεπτά να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζετε καλά.

4
Done

Βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μεγάλο μπωλ ή μία μικρή λεκανίτσα και τα ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τη γέμιση στην άκρη για 30 λεπτά περίπου ώστε να "δέσει" με το λιναρόσπορο.

5
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Παίρνετε μία μερίδα ζυμαριού και το τοποθετείτε στον πάγκο πάνω σε λίγο αλεύρι. Ανοίγετε κανονικά όπως κάνουμε και με το λευκό αλεύρι, μόνο με λίγη περισσότερη προσοχή καθώς το ντίνκελ ολικής μπορεί να "τρυπήσει" ευκολότερα.

6
Done

Απλώνετε το φύλλο πάνω στο ταψί (θα περισσεύει γύρω γύρω λίγο, χρειάζεται για το κλείσιμο της πίτας στο τέλος) και το λαδώνετε με λάδι καρύδας. Μη βάλετε πολύ λάδι, δε χρειάζεται, απλά περάστε το πινέλο από παντού κι ας φαίνεται ότι δεν πήγε παντού. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα.

7
Done

Προσθέστε τη γέμιση στο ταψί και σε αυτό το σημείο ρίξτε από πάνω χοντρά κομμάτια τυριού αν θέλετε.

8
Done

Απλώστε άλλα τρία φύλλα πάνω από τη γέμιση, και στο τέλος κόψτε τις γωνίες αν περισσεύει πολύ ζυμάρι, για να μπορέσετε να "κλείσετε" πιο εύκολα την πίτα σας. Εγώ ανοίγω τα πάνω φύλλα λιγότερο ώστε να καλύπτουν την επιφάνεια του ταψιού και να μην περισσεύουν, οπότε δε χρειάζεται αυτό.

9
Done

Γυρίστε τα κομμάτια που περισσεύουν γύρω από το ταψί και "κλείστε" την πίτα σας. Λαδώστε την από πάνω και τέλος χωρίστε τα κομμάτια πριν την ψήσετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (χωρίς αέρα) για 1-1,5 ώρα ανάλογα με το φούρνο μέχρι να σκληρύνει το φύλλο στην επιφάνεια.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Γκρανόλα (ή μπάρες) σοκολάτας-καρύδας χωρίς ζάχαρη
next
Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.