Ingredients
-
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ
-
1-1,2 κιλά αλεύρι ντίνκελ ολικήςχρειάζεστε 960γρ για τη ζύμη των φύλλων και 100-200γρ για το άνοιγμα μετά στο αλεύρωμα του πάγκου
-
3 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά
-
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη προαιρετικά
-
2 κ.γ. baking powder
-
2 κ.σ. μηλόξυδο
-
λίγο χλιαρό νερό
-
1/4 κούπας άοσμο λάδι καρύδας για το λάδωμα το των φύλλων
-
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
-
1.8-2 κιλά κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτηεγώ βάζω συνήθως 1.5 κιλό πράσινα και 500γρ κίτρινη
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
-
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
-
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
-
1/2-1 κ.γ. θαλασσινό αλάτιανάλογα με το πόσο έχετε ρίξει για το στράγγισμα του νερού των κολοκυθιών, δοκιμάζετε και προσαρμόζετε την ποσότητα
-
λίγο πιπέρι
-
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά
-
4 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένοή τέσσερα αυγά αν τρώτε
-
300γρ περίπου κατσικίσιο τυρί - προαιρετικά
Κολοκυθόπιτα αλμυρή είχα φάει και φτιάχνω με πράσινο κολοκύθι, πρόσφατα όμως σε ένα ταξίδι μου στην Αθήνα, στους αγαπημένους φίλους μας, τον Κώστα και την Άρτεμη, η νοικοκυρά του σπιτιού μας ετοίμασε 2 ταψιά κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι, τα οποία φαγώθηκαν σε λιγότερο από… 30 λεπτά! Όπως καταλαβαίνετε, όλοι ξετρελαθήκαμε με τη γεύση της.
Όταν μου είπε ότι η πίτα αυτή έχει φύλλο από αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης, σκέφτηκα ότι αυτή τη συνταγή πρέπει να μάθω να τη φτιάχνω οπωσδήποτε, μιας και είναι πολύ ωραίο σνακ και για το φαγητό των παιδιών στο σχολείο.
Είχαμε την ευκαιρία να τη φτιάξουμε μαζί, κι έτσι μπόρεσα να βγάλω και φωτογραφίες για το άνοιγμα των φύλλων, για τα οποία χρησιμοποιήσαμε όπως κι εκείνη κάνει κανονικά, αλεύρι ντίνκελ (μιας και εγώ σιτάρι δε χρησιμοποιώ καθόλου πια και είναι αυτό που συμπεριφέρεται σχεδόν όπως το αλεύρι για όλες τις χρήσεις). “Τέτοιο φύλλο δεν υπάρχει πουθενά”, όπως λέει και η Άρτεμις, και έχει δίκιο. Δυστυχώς, δε θα βρείτε έτοιμο φύλλο με αλεύρι ντίνκελ, θα πρέπει να το φτιάξετε μόνοι σας, είναι όμως πανεύκολο και θα δείτε εδώ πώς. Η Άρτεμις την κάνει με 4 φύλλα (δύο πάνω και δύο κάτω), εγώ την προτιμώ με 6, οπότε έτσι θα σας την παρουσιάσω. Η δοσολογία των υλικών είναι για ένα ταψί φούρνου, ώστε να βγουν αρκετά κομμάτια!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυγό και τυρί, ή να προτιμήσετε τη δική μου εκδοχή και να την κάνετε νηστίσιμη (και vegan). Αντί για αυγό χρησιμοποιώ λιναρόσπορο κοπανισμένο, πλούσια τροφή σε ωμέγα λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ενώ απλά παραλείπω το τυρί.
Photo Credits
Γιαζκουλίδου Φώνη ❤️
Ingredients
ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ |
|
1-1,2 κιλά αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
3 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά | |
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη προαιρετικά | |
2 κ.γ. baking powder | |
2 κ.σ. μηλόξυδο | |
λίγο χλιαρό νερό | |
1/4 κούπας άοσμο λάδι καρύδας για το λάδωμα το των φύλλων | |
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ |
|
1.8-2 κιλά κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη | |
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα | |
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό | |
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο | |
1/2-1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
λίγο πιπέρι | |
1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας - προαιρετικά | |
4 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο | |
300γρ περίπου κατσικίσιο τυρί - προαιρετικά |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑΑνακατεύετε τα 960γρ αλεύρι με όλα τα στεγνά υλικά καλά και τα βάζετε στον κάδο της κουζινομηχανής. Αρχίζετε το ζύμωμα, με το εξάρτημα που κάνουμε ψωμί, και σιγά σιγά προσθέτετε λίγο λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που πλάθετε χωρίς να κολάει όμως. Αν σας ξεφύγει το νεράκι, προσθέστε λίγο επιπλέον αλευράκι για να το διορθώσετε. |
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
|
5
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ |
6
Done
|
Απλώνετε το φύλλο πάνω στο ταψί (θα περισσεύει γύρω γύρω λίγο, χρειάζεται για το κλείσιμο της πίτας στο τέλος) και το λαδώνετε με λάδι καρύδας. Μη βάλετε πολύ λάδι, δε χρειάζεται, απλά περάστε το πινέλο από παντού κι ας φαίνεται ότι δεν πήγε παντού. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα. |
7
Done
|
|
8
Done
|
|
9
Done
|