Ingredients
-
2250γρ κόκκινα φρούτα ανάμεικταφρέσκα ή κατεψυγμένα
-
900γρ μέλιή αγάβη
Μαρμελάδα…! Πάνω σε φέτες, μέσα σε κρέπες, σε τούρτες και κρέμες, τζιζκέικ και γλυκά! Επειδή στο εμπόριο δυστυχώς οι μαρμελάδες έχουν ζάχαρη, ή αυτές που δεν έχουν, έχουν τα χίλια συντηρητικά, δεν επιλέγω καμιά ούτε για τα παιδιά μου ούτε για μένα. Πάει πια ο μύθος ότι δεν μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.
Αναζητώντας συνταγή την πρώτη φορά, έβρισκα πολλές συνταγές φυσικά με ζάχαρη, λιγότερες χωρίς (πχ με στέβια). Το πρόβλημα με τη στέβια για μένα είναι αφ’ ενός μεν ότι δεν μπορώ να βρω στέβια σε φυσική μορφή, ή αν βρίσκω θα πρέπει να μας βγει 100 ευρώ το κιλό η μαρμελάδα (απαγορευτικό νομίζω!), ή ότι στέβια σε σκόνη έχω δοκιμάσει πέραν του κόστους της δυστυχώς αλλοιώνεται πολύ η γεύση των φρούτων και τις περισσότερες φορές πικρίζει κιόλας, κάτι που γίνεται όταν η στέβια θερμανθεί. Έτσι λοιπόν, εγκατέλειψα την προσπάθεια να τη φτιάξω με στέβια.
Στη συνέχεια, επειδή αγαπώ πολύ το μέλι και την αγάβη, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω μαρμελάδα με μέλι. Και οι δύο δοκιμές στέφθηκαν από επιτυχία: μαρμελάδα ροδάκινο και μαρμελάδα με κόκκινα φρούτα, που είναι η δική μου αγαπημένη! Αν κάνετε δίαιτα ή η μαρμελάδα σας θα καταναλωθεί από άτομα που έχουν ζάχαρο, προτιμήστε την αγάβη που είναι πιο κατάλληλη, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξετε να αποστειρώσετε πολύ καλά τα βάζα σας και να γίνει σωστή κονσερβοποίηση. Είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε. Πάμε να δούμε πώς θα φτιάξουμε πολύ εύκολα, απλή, καθαρή από συντηρητικά και πρόσθετα, πεντανόστιμη μαρμελάδα στο σπίτι!
Αν θέλετε να τη βάλετε σε βάζα όπως κάνω εγώ, μπορείτε να τη διατηρήσετε μέχρι και 1 χρόνο στο ντουλάπι σας. Διαφορετικά, μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη σε δοχεία για όσο θέλετε εσείς ή σε αεροστεγή τάπερ στο ψυγείο μέχρι και 10 ημέρες.
Ingredients
2250γρ κόκκινα φρούτα ανάμεικτα | |
900γρ μέλι |
Steps
1
Done
|
Για την μαρμελάδα αυτή εγώ χρησιμοποιώ κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ. 3 συσκευασίες των 750γρ. Αν όμως είναι η κατάλληλη εποχή και βρείτε φρέσκα σε καλή τιμή, προτιμήστε εκείνα. Πολτοποιήστε στο μπλέντερ σας τα φρούτα αφού τα πλύνετε και τα καθαρίσετε. Αν είναι κατεψυγμένα απλά περιμένετε να αποψυχθούν και ρίξτε τα στο μπλέντερ. |
2
Done
|
Βάλτε τα πολτοποιημένα φρούτα στην κατσαρόλα μαζί με το μέλι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 45 λεπτά περίπου, για να φύγουν τα πολλά υγρά και να δέσει η μαρμελάδα. Αν τη θέλετε πιο πηχτή αφήστε τα λίγο περισσότερο. Ελέγξτε περνώντας ένα κουτάλι από την κατσαρόλα και γυρίστε το ανάποδα, για να δείτε πόσο πηχτή έχει γίνει και αν είστε ικανοποιημένοι. |
3
Done
|
Εν τω μεταξύ, βάλτε τα βάζα (αφού τα πλύνετε καλά) στο φούρνο στους 100 βαθμούς. Αφήστε το φούρνο να πιάσει θερμοκρασία, μετά σβήστε τον και αφήστε τα μέσα μέχρι να ετοιμαστεί η μαρμελάδα. |
4
Done
|
Μόλις η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, μεταφέρετε τα βάζα στον πάγκο δίπλα στην κατσαρόλα σας. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αμέσως με την καυτή μαρμελάδα, γεμίζετε ένα ένα βάζο μέχρι το χείλος σχεδόν, κλείνετε καλά το καπάκι και τα γυρνάτε ανάποδα πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν. Εγώ τα αφήνω μέχρι την άλλη μέρα το πρωί για να είμαι σίγουρη. Έτοιμα! |