0 0
Στριφτή ταχινόπιτα

Στριφτή ταχινόπιτα

Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Oven
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 3 h
  • Serves 10-12
  • Medium
  • 40-180

Ingredients

Κάθε χρόνο με τη νηστεία του Πάσχα ευχαριστιόμουν ταχινόπιτα! Έτρωγα τουλάχιστον μία κάθε μέρα από το φούρνο και… έβαζα τουλάχιστον 3 κιλά επίσης! χαχαχα! Όταν αποφάσισα να κόψω τη ζάχαρη, εδώ και 8 χρόνια περίπου, όπως καταλαβαίνετε έκοψα και τις ταχινόπιτες… Γιατί όχι μόνο περιέχουν ζάχαρη αλλά και τόνους ακατάλληλων λαδιών και λιπών που επίσης δε βάζω πια στο στόμα μου.

Σήμερα δοκίμασα μία συνταγή για ταχινόπιτα με φύλλο και σκέφτηκα να το κάνω με μαγιά… μήπως θυμίσει λίγο τη γεύση που μου άρεσε. Και βγήκε υπέροχη! Εμπνευσμένη από τα ταχινορολάκια που έχετε όλοι λατρέψει, βγήκε μία πίτα πιο υγρή και μαλακή, αφράτη και γευστική που συνδύασα με λίγο μέλι, το οποίο κατά τη γνώμη μου αναδεικνύει και το ταχίνι και την κανέλα! Έβαλα και μπόλικα καρύδια που ταιριάζουν τέλεια και νομίζω ότι βρήκα την επόμενη εμμονή μου!

Απολαύστε τη για πρωινό ή απογευματινό με το τσάι ή τον καφέ σας!

Photo Credits

Φώνη Γιαζκουλίδου ❤️

Συστατικά του GojiMix: βιολογικό αλεύρι ντίνκελ ολικής, ξηρή μαγιά, θαλασσινό αλάτι, σόδα χωρίς αλουνίνιο και γλουτένη, βιολογική ζάχαρη καρύδας.

(Visited 1.035 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 πακέτο GojiMix για ταχινόπιτα
50γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
150-160γρ νερό χλιαρό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250γρ ταχίνι ολικής
75γρ ζάχαρη καρύδας
80γρ ανθόμελο
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
50-80γρ καρύδια χοντροκομμένα (ανάλογα με το πόσο έντονο θέλετε το καρύδι)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (προαιρετικά)
1 κ.σ. ανθόμελο
1 κ.σ. νερό

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

Βάζετε σε ένα μπωλ το περιεχόμενο του GojiMix για τη ζύμη του φύλλου. Προσθέτετε το λάδι καρύδας και το νερό, ζυμώνετε και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος αν γίνεται.

2
Done

Στη συνέχεια ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπωλ όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια.

3
Done

Ανοίγετε το φύλλο, σε λεπτό πάχος και απλώνετε στο μισό περίπου ή όσο μπορείτε τη γέμιση. Επειδή είναι σφιχτή, καλύτερα να βάζετε κομμάτι κομμάτι σε διάφορα σημεία και να πατάτε λίγο με μία σπάτουλα για να μη χρειάζεται να την απλώνετε και ανοίγει το φύλλο σας από κάτω. Μοιράστε τα καρύδια σε όλη την επιφάνεια και διπλώστε το φύλλο.

4
Done

Διπλώστε πάλι στη μέση το φύλλο και λίγο επιμηκύνετέ το . Κόψτε το στη μέση και αρχίστε να στρίβετε λίγο λίγο τη ζύμη, τοποθετήστε το πρώτο κομμάτι στο κέντρο του ταψιού σας (λαδώστε τον πάτο για να μην κολλήσει και να βγαίνει πιο εύκολα). Στρίψτε και το δεύτερο κομμάτι και τυλίξτε το γύρω από το κεντρικό.

5
Done

Ρίξτε μερικά σπασμένα καρύδια από πάνω, λίγη ζάχαρη καρύδας και λίγη κανέλα.

6
Done

Ανάψτε το φούρνο στους 40 βαθμούς χωρίς αέρα, και βάλτε το ταψί μέσα για 20 λεπτά, θα φουσκώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς πάλι χωρίς αέρα και ψήστε την πίτα για 35-40 λεπτά ανάλογα με το φούρνο, μέχρι να δείτε ότι έχει ροδίσει και σκληρύνει λίγο στις άκρες.

7
Done

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ (προαιρετικά)

Ανακατέψτε το μέλι με το νερό, και μόλις βγει η πίτα από το φούρνο απλώστε το γύρω γύρω με ένα πινέλο.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Σουφλέ σοκολάτας
next
Κέικ με χαρούπι και καρύδια

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.