Ingredients
-
750γρ σαρδέλες καθαρισμένες
-
χυμό από 1/2 λάιμ
-
χυμό από 1/2 λεμόνι
-
1 κ.γ. τσούμπριτσαή ρίγανη αν δεν έχετε, θα τη βρείτε σε καταστήματα με βουλγάρικα τρόφιμα
-
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών
-
1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνηή 1/2 κ.γ. μουστάρδα από βάζο
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
αλάτι, πιπέρι
-
1/2 κ.γ. ξύσμα από λάιμ
-
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Επειδή κατά το ήμισυ κατάγομαι από τη γειτονική μας Βουλγαρία, θα δείτε αρκετές συνταγές εμπνευσμένες από τη βουλγάρικη κουζίνα. Από μικρή, ένα από τα αγαπημένα μου μπαχαρικά, ή μάλλον ένα από τα αγαπημένα μου μείγματα μπαχαρικών, είναι η τσούμπριτσα. Θυμίζει λίγο τη ρίγανη, αλλά έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα που ταιριάζει στα θαλασσινά πιάτα. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρή ψήναμε φέτες ψωμιού με τυρί στο φούρνο και πασπαλίζαμε από πάνω τσούμπριτσα, εγώ την έλεγα “σόλι-σόλι” μάλλον γιατί το αλάτι στα βουλγάρικα είναι “σολ”…; Θα σας γελάσω! Γεγονός πάντως είναι ότι ήταν από τα αγαπημένα μου βραδυνά μαζί με το γλυκό τσαγάκι της μαμάς τα κρύα βράδια που παίζαμε επιτραπέζια στο σπίτι.
Η γιαγιά μου από την άλλη, έψηνε σαρδέλες στο φούρνο με μουστάρδα και λεμόνι και έτσι μου έμαθε κι εμένα. Εδώ λοιπόν, αποφάσισα να ενώσω τις δύο κουζίνες για άλλη μία φορά! Άλλαξα λίγο την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς, καθώς αντί για λεμόνι έβαλα λάιμ (το οποίο λατρεύω!) και αντί για ρίγανη… τσούμπριτσα, ή αν θέλετε “σόλι-σόλι”! Τις ψήνουμε με ελάχιστο λάδι, που αν θέλετε μπορείτε και να το παραλείψετε, έτσι το πιάτο μας είναι και διαιτητικό!
Τσούμπριτσα, θα βρείτε εύκολα σε βουλγάρικα μάρκετ ή στο τμήμα ξένω προϊόντων των σουπερ μάρκετ. Αν όμως δε σταθείτε τυχεροί, βάλτε απλά ρίγανη ή ζητήστε μου να σας στείλω!
Ingredients
750γρ σαρδέλες καθαρισμένες | |
χυμό από 1/2 λάιμ | |
χυμό από 1/2 λεμόνι | |
1 κ.γ. τσούμπριτσα | |
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών | |
1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη | |
1 κ.σ. ελαιόλαδο | |
αλάτι, πιπέρι | |
1/2 κ.γ. ξύσμα από λάιμ | |
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό |
Steps
1
Done
|
Αλατίστε τις σαρδέλες και τοποθετήστε τις στο ταψί σας στη σειρά. |
2
Done
|
Φτιάξτε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ξύσμα και το μαϊντανό) χτυπώντας τα στο μούλτι, θα γίνουν σα σως. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. |
5
Done
|
Σερβίρετε με το ξύσμα από λάιμ και φρέσκο λάιμ για όποιον θέλει περισσότερο. |
2 Comments Hide Comments
Θαυμάσια ιδέα ! Ευχαριστώ !
😉