Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
-
4-5 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 βάζο σπιτική σάλτσαή τριμμένη στον τρίφτη του σούπερ μάρκετ
-
300γρ κιμά σόγιας non gmo
-
2 κ.γ. κοφτά θαλασσινό αλάτι
-
100γρ tamarind paste ή 4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένατα δαμασκηνα τα χτυπάτε στο μούλτι με λίγο νερό μέχρι να γίνουν μία πάστα/κρέμα
-
1 κ.σ. liquid smokeαν δεν το βρίσκετε παραλείψτε το ή ρίξτε λίγη σάλτσα μπάρμπεκιού εάν τη χρησιμοποιείτε
-
3 γεμάτες κ.σ. corn flour
-
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
-
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
-
7 μεγάλες πατάτες
-
2 καρότα σε ροδέλες
-
1 μέτριο κουνοπίδι (τα μπουκετάκια)
-
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
-
1 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
-
3-4 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
Βρίσκομαι στη Γερμανία με το πρόγραμμα Erasmus του πανεπιστημίου και στην εστία όπου μένω γνωρίζω μία παρέα Άγγλων. Καθ’ ότι μιλάμε fluently την αγγλικήν, αρχίζουμε να κάνουμε παρέα και καθιερώνουμε το παρεάκι του σπιτιού. Αρχίζουμε λοιπόν να μαγειρεύουμε όλοι μαζί και να περνάμε χρόνο στην κουζίνα. Μία μέρα η Kirsty, η κοπέλα με την οποία έκανα περισσότερη παρέα, μου λέει: “σήμερα θα σου φτιάξω Shepherd’s Pie”! Κλασικό βρετανικό πιάτο από ότι κατάλαβα, και ομολογώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!
Πρόκειται για μία “πίτα”, μη φανταστείτε φύλλα και τέτοια (αυτά μόνο στην Ελλαδίτσα μας τα έχουμε), που ψήνεται σε πυρέξ ή ταψί, ανάλογα τι έχετε, και στην ουσία αποτελείται από δύο στρώσεις: μία στρώση κιμά κάτω και μία στρώση πουρέ από πάνω με μία λαχταριστή κρούστα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, πολλοί βάζουν και λαχανικά στον κιμά όπως πχ αρακά, ενώ ο πουρές από πάνω είναι ένας κλασικός πουρές πατάτας. Εγώ προτιμώ ένα πιο σκέτο κιμά, χωρίς αρακάδες και τα τιάυτα! Η σάλτσα που χρησιμοποιούν για τον κιμά, την οποία και γνώρισα από την Kirsty, είναι η λεγόμενη HP sauce. Είναι κάτι μεταξύ γλυκόξινης σάλτσας και σάλτσας μπάρμπεκιου, αυτή είναι η κοντινότερη περιγραφή που μπορώ να σας δώσω! Μπορείτε να τη βρείτε σε μεγάλα super market, αν όμως αποφεύγετε τη ζάχαρη όπως εγώ θα πρέπει να αποφύγετε και την σάλτσα αυτή καθώς περιέχει (όπως τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα) ζάχαρη!
Καθώς πλέον έχω κόψει και τον κιμά, έχω κόψει και τη ζάχαρη και άρα και την HP sauce (!), προέκυψε άλλη μία συνταγή πρόκληση για το Recipe Makeover! Πώς κάνεις λοιπόν μία πίτα με κιμά και HP sauce, χωρίς κιμά και χωρίς HP sauce??? Μετά από ψάξιμο και πολύ σκέψη δοκίμασα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω και πέτυχε με τη μία! Αφού την ενέκρινε και ο Κωνσταντίνος, που ήταν αγαπημένο του πιάτο, όταν ακόμα τρώγαμε κρέας, είμαι σίγουρη ότι έχει πετύχει.
Όπως φαντάζεστε έχω κάνει πολλές αλλαγές και αντικαταστάσεις: δεν τσιγαρίζω πλέον το κρεμμύδι με ελαιόλαδο αλλά με λάδι καρύδας, δε χρησιμοποιώ κρέας αλλά κιμά σόγιας, δε φτιάχνω πουρέ από πατάτα μόνο αλλά και από άλλα λαχανικά για να έχει λιγότερες θερμίδες (!) και τέλος δε χρησιμοποιώ HP sauce, αλλά ένα συνδυασμό υλικών που δίνουν πολύ κοντινό (αν όχι ίδιο) αποτέλεσμα, πρόκειται για το Tamarind paste και το liquid smoke (τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα παντοπωλεία, εδώ στη Θεσσαλονίκη τα έχω βρει στο κέντρο). To liquid smoke είναι ακριβώς αυτό που λεέι, υγρός καπνός, για να δίνει άρωμα μπάρμπεκιου. Το tamarind paste είναι ένα φρούτο της Ανατολής (ευεργετικό για τη δυσκοιλιότητα περεπιπτόντως), σε υγρή μορφή, η γεύση του θυμίζει την πέτσα ροδάκινο που έτρωγα μικρή, (όπως βλέπετε από μικρή φουλ στα υγιεινά, χαχαχα!) αλλά αν δε θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάλετε 4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα χτυπημένα στο μούλτι με λίγο νερό για να γίνουν πάστα.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ούτε το tamarind paste ούτε το liquid smoke (γιατί δεν τα βρίσκετε) φτιάξτε ένα κλάσικό κιμά με κόκκινη σάλτσα, ελληνικότατο και νοστιμότατο και κάντε την ελληνική παραλλαγή της Shepherd’s Pie, πάλι σας υπόσχομαι δε θα μείνει τίποτα, αξίζει όμως να δοκιμάσετε και αυτή τη διαφορετική γεύση!
Στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και απορίες κάθε ειδούς, εννοείται!
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ |
|
4-5 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 βάζο σπιτική σάλτσα | |
300γρ κιμά σόγιας non gmo | |
2 κ.γ. κοφτά θαλασσινό αλάτι | |
100γρ tamarind paste ή 4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα | |
1 κ.σ. liquid smoke | |
3 γεμάτες κ.σ. corn flour | |
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό | |
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ |
|
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο | |
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο | |
7 μεγάλες πατάτες | |
2 καρότα σε ροδέλες | |
1 μέτριο κουνοπίδι (τα μπουκετάκια) | |
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη | |
3-4 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑΤσιγαρίστε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι καρύδας. |
2
Done
|
Προσθέστε τον κιμά σόγιας και τσιγαρίστε τον λίγο μαζί με το κρεμμύδι. |
3
Done
|
Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του μαϊντανού, ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι να "δέσει" η σάλτσα και να φύγει το περισσότερο νερό. |
4
Done
|
Ενώ ακομα βράζει το μείγμα, και ενώ έχει σωθεί το νερό, διαλύστε το κορν φλάουερ σε λίγο νερό και ρίξτε το στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. |
5
Done
|
Μόλις σφίξει προσθέστε και το μαϊντανό, ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά. Στρώστε τον κιμά στο σκεύος της επιλογής σας, πυρέξ ή ταψί, εγώ για αυτή την ποσότητα χρησιμοποιώ ένα μεγάλο πυρέξ. |
6
Done
|
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕΓια να μη χάνετε χρόνο, ενώ βράζει ο κιμάς βάλτε τα λαχανικά για τον πουρέ σε μία κατσαρόλα να βράσουν. |
7
Done
|
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, στραγγίξτε το νερό και πατήστε τα λαχανικά με το εξάρτημα του πουρέ. Χρησιμοποιήστε και μία κουτάλα για να ανακατέψετε το μείγμα και να ομοιογενοποιηθεί όσο γίνεται. |
8
Done
|
Προσθέστε στα πολτοποιημένα λαχανικά το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά. |
9
Done
|
|
10
Done
|