0 0
Shepherd’s Pie (η πίτα του βοσκού)

Shepherd’s Pie (η πίτα του βοσκού)

Vegan & sugarfree
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Oven
  • Pot
  • Protein Rich
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h 30 mins
  • Serves 6-8
  • Easy
  • 200

Ingredients

  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
  • ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ

Βρίσκομαι στη Γερμανία με το πρόγραμμα Erasmus του πανεπιστημίου και στην εστία όπου μένω γνωρίζω μία παρέα Άγγλων. Καθ’ ότι μιλάμε fluently την αγγλικήν, αρχίζουμε να κάνουμε παρέα και καθιερώνουμε το παρεάκι του σπιτιού. Αρχίζουμε λοιπόν να μαγειρεύουμε όλοι μαζί και να περνάμε χρόνο στην κουζίνα. Μία μέρα η Kirsty, η κοπέλα με την οποία έκανα περισσότερη παρέα, μου λέει: “σήμερα θα σου φτιάξω Shepherd’s Pie”! Κλασικό βρετανικό πιάτο από ότι κατάλαβα, και ομολογώ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ!

Πρόκειται για μία “πίτα”, μη φανταστείτε φύλλα και τέτοια (αυτά μόνο στην Ελλαδίτσα μας τα έχουμε), που ψήνεται σε πυρέξ ή ταψί, ανάλογα τι έχετε, και στην ουσία αποτελείται από δύο στρώσεις: μία στρώση κιμά κάτω και μία στρώση πουρέ από πάνω με μία λαχταριστή κρούστα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, πολλοί βάζουν και λαχανικά στον κιμά όπως πχ αρακά, ενώ ο πουρές από πάνω είναι ένας κλασικός πουρές πατάτας. Εγώ προτιμώ ένα πιο σκέτο κιμά, χωρίς αρακάδες και τα τιάυτα! Η σάλτσα που χρησιμοποιούν για τον κιμά, την οποία και γνώρισα από την Kirsty, είναι η λεγόμενη HP sauce. Είναι κάτι μεταξύ γλυκόξινης σάλτσας και σάλτσας μπάρμπεκιου, αυτή είναι η κοντινότερη περιγραφή που μπορώ να σας δώσω! Μπορείτε να τη βρείτε σε μεγάλα super market, αν όμως αποφεύγετε τη ζάχαρη όπως εγώ θα πρέπει να αποφύγετε και την σάλτσα αυτή καθώς περιέχει (όπως τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα) ζάχαρη!

Καθώς πλέον έχω κόψει και τον κιμά, έχω κόψει και τη ζάχαρη και άρα και την HP sauce (!), προέκυψε άλλη μία συνταγή πρόκληση για το Recipe Makeover! Πώς κάνεις λοιπόν μία πίτα με κιμά και HP sauce, χωρίς κιμά και χωρίς HP sauce??? Μετά από ψάξιμο και πολύ σκέψη δοκίμασα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω και πέτυχε με τη μία! Αφού την ενέκρινε και ο Κωνσταντίνος, που ήταν αγαπημένο του πιάτο, όταν ακόμα τρώγαμε κρέας, είμαι σίγουρη ότι έχει πετύχει.

Όπως φαντάζεστε έχω κάνει πολλές αλλαγές και αντικαταστάσεις: δεν τσιγαρίζω πλέον το κρεμμύδι με ελαιόλαδο αλλά με λάδι καρύδας, δε χρησιμοποιώ κρέας αλλά κιμά σόγιας, δε φτιάχνω πουρέ από πατάτα μόνο αλλά και από άλλα λαχανικά για να έχει λιγότερες θερμίδες (!) και τέλος δε χρησιμοποιώ HP sauce, αλλά ένα συνδυασμό υλικών που δίνουν πολύ κοντινό (αν όχι ίδιο) αποτέλεσμα, πρόκειται για το Tamarind paste και το liquid smoke (τα οποία μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα παντοπωλεία, εδώ στη Θεσσαλονίκη τα έχω βρει στο κέντρο). To liquid smoke είναι ακριβώς αυτό που λεέι, υγρός καπνός, για να δίνει άρωμα μπάρμπεκιου. Το tamarind paste είναι ένα φρούτο της Ανατολής (ευεργετικό για τη δυσκοιλιότητα περεπιπτόντως),  σε υγρή μορφή, η γεύση του θυμίζει την πέτσα ροδάκινο που έτρωγα μικρή, (όπως βλέπετε από μικρή φουλ στα υγιεινά, χαχαχα!) αλλά αν δε θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βάλετε 4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα χτυπημένα στο μούλτι με λίγο νερό για να γίνουν πάστα.

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ούτε το tamarind paste ούτε το liquid smoke (γιατί δεν τα βρίσκετε) φτιάξτε ένα κλάσικό κιμά με κόκκινη σάλτσα, ελληνικότατο και νοστιμότατο και κάντε την ελληνική παραλλαγή της Shepherd’s Pie, πάλι σας υπόσχομαι δε θα μείνει τίποτα, αξίζει όμως να δοκιμάσετε και αυτή τη διαφορετική γεύση!

Στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και απορίες κάθε ειδούς, εννοείται!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 587 times, 1 visits today)


Ingredients

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
4-5 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 βάζο σπιτική σάλτσα ή τριμμένη στον τρίφτη του σούπερ μάρκετ
300γρ κιμά σόγιας non gmo
2 κ.γ. κοφτά θαλασσινό αλάτι
100γρ tamarind paste ή 4-5 δαμάσκηνα αποξηραμένα τα δαμασκηνα τα χτυπάτε στο μούλτι με λίγο νερό μέχρι να γίνουν μία πάστα/κρέμα
1 κ.σ. liquid smoke αν δεν το βρίσκετε παραλείψτε το ή ρίξτε λίγη σάλτσα μπάρμπεκιού εάν τη χρησιμοποιείτε
3 γεμάτες κ.σ. corn flour
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
7 μεγάλες πατάτες
2 καρότα σε ροδέλες
1 μέτριο κουνοπίδι (τα μπουκετάκια)
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη
3-4 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας

Steps

1
Done

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ

Τσιγαρίστε λίγο το κρεμμύδι με το λάδι καρύδας.

2
Done

Προσθέστε τον κιμά σόγιας και τσιγαρίστε τον λίγο μαζί με το κρεμμύδι.

3
Done

Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του μαϊντανού, ανακατέψτε και αφήστε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά μέχρι να "δέσει" η σάλτσα και να φύγει το περισσότερο νερό.

4
Done

Ενώ ακομα βράζει το μείγμα, και ενώ έχει σωθεί το νερό, διαλύστε το κορν φλάουερ σε λίγο νερό και ρίξτε το στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς.

5
Done

Μόλις σφίξει προσθέστε και το μαϊντανό, ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε το σκεύος από τη φωτιά. Στρώστε τον κιμά στο σκεύος της επιλογής σας, πυρέξ ή ταψί, εγώ για αυτή την ποσότητα χρησιμοποιώ ένα μεγάλο πυρέξ.

6
Done

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ

Για να μη χάνετε χρόνο, ενώ βράζει ο κιμάς βάλτε τα λαχανικά για τον πουρέ σε μία κατσαρόλα να βράσουν.

7
Done

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, στραγγίξτε το νερό και πατήστε τα λαχανικά με το εξάρτημα του πουρέ. Χρησιμοποιήστε και μία κουτάλα για να ανακατέψετε το μείγμα και να ομοιογενοποιηθεί όσο γίνεται.

8
Done

Προσθέστε στα πολτοποιημένα λαχανικά το αλάτι και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά.

9
Done

Απλώστε τον πουρέ πάνω από τον κιμά και αλείψτε την επιφάνειά του με το λάδι καρύδας, εγώ κάνω συνήθως και σχέδια με ένα πιρούνι γιατί γίνεται πιο τραγανός και έχει πιο πολλά τραγανά σημεία!

10
Done

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του πουρέ. Αφήστε το να κρώσει καλά πριν κόψετε κομμάτι, ώστε να στερεοποιηθεί ο κιμάς από κάτω, αν το σερβίρετε πολύ ζεστό ίσως να είναι λίγο πιο υγρός ο κιμάς, αλλά η νοστιμιά του θα είναι ίδια!



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Τούρτα βανίλια-σοκολάτα
next
Super & light γεμιστά !

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.