0 0
Ψωμί χωρίς μαγιά

Ψωμί χωρίς μαγιά

Soda bread
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Fiber Rich
  • Freezer
  • Oven
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h
  • Serves 1 ψωμί
  • Easy
  • 200 χωρίς αέρα

Ingredients

Εδώ και πάρα πολύ καιρό παιδεύομαι να φτιάξω ψωμί νόστιμο και γρήγορο. Απεχθάνομαι τη διαδικασία της μαγιάς με το φούσκωμα και την αναμονή και ήθελα να βρω ένα τρόπο να μπορώ να φτιάχνω σπιτικό ψωμί γρήγορα και απλά, χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες και με σίγουρη επιτυχία!

Σκέφτηκα λοιπόν, ότι ίσως όπως και στα κέικ η σόδα θα μπορούσε να βοηθήσει, και με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα όντως το λεγόμενο “soda bread”!!!

Βέβαια, έπρεπε να βρω τις αναλογίες για τα δικά μου αγαπημένα υλικά, μιας και δε χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι σταριού καθόλου, αλλά το λατρεμένο μου (αλεύρι για όλες τις χρήσεις στη δική μου κουζίνα) αλεύρι ντίνκελ ολικής. Το αλεύρι ντίνκελ είναι πολύ πιο θρεπτικό από το σιτάρι, και έχει λιγότερη και διαφορετικής σύστασης γλουτένη επίσης, είναι πολύ πιο εύπεπτο και ελαφρύ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για να γίνει το ίδιο νόστιμο όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα νόστιμο γάλα, εγώ πάντα χρησιμοποιώ το ΚΟΚΟ, γάλα καρύδας με υπέροχη γεύση που αναδεικνύει γλυκά και αλμυρά όσο κανένα άλλο! Επίσης, μπορείτε να εμπλουτίσετε το ψωμί σας με μυρωδικά και σπόρους της επιλογής σας, εγώ δοκίμασα να βάλω κουρκουμά, πιπέρια και ηλιόσπορο/κολοκυθόσπορο και βγήκε τέλειο! Κάντε τις δικές σας δοκιμές και απολαύστε ένα πεντακάθαρο από πρόσθετα και πλούσιο σε θρέψη ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ!!!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 2.191 times, 1 visits today)


Ingredients

550γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
320-330ml γάλα ΚΟΚΟ
1-1,5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
1 κ.σ. βιολογικό μηλόξυδο
10γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
μυρωδικά και σπόρους της επιλογής σας

Steps

1
Done

Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ, εκτός από τους σπόρους αν βάλετε (μπαίνουν στο τέλος). Αν θέλετε να βάλετε μυρωδικά, μπορείτε να προσθέσετε πχ 1 κ.σ. κουρκουμά και λίγο πιπέρι, ή καπνιστή/γλυκιά πάπρικα ή ακόμα και γλυκάνισο που αρέσει πολύ σε μία φίλη μου!

2
Done

Προσθέτετε τα υγρά υλικά (ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αν δείτε ότι η ζύμη κολάει, οι ποικιλίες του ντίνκελ έχουν μικροδιαφορές) και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι σας. Αν θέλετε να προσθέσετε σπόρους θα τους βάλετε σε αυτό το σημείο και θα ξαναζυμώσετε λίγο να "πάνε παντού".

3
Done

Εγώ χρησιμοποιώ μία λαδωμένη φόρμα του κέικ 27εκ, αλλά αν θέλετε το ψήνετε στο σχήμα που σας αρέσει (μακρόστενο ή στρόγγυλο). Τοποθετήστε το ψωμί σας στο ταψί ή τη φόρμα.

4
Done

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα για 40 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φούρνο, θα βρείτε ακριβώς στο δικό σας πόσο χρειάζεται).

5
Done

Αφήστε το για 5' και ξεφορμάρετε, βάλτε το σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσει καλά και να μπορείτε να το κόψετε.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Μπισκότα κανέλας χωρίς αλεύρι (low-carb & keto)
next
Nachos καρύδας (low-carb & keto)

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.