Ingredients
-
550γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
320-330ml γάλα ΚΟΚΟ
-
1-1,5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
-
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο
-
1 κ.σ. βιολογικό μηλόξυδο
-
10γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας
-
μυρωδικά και σπόρους της επιλογής σας
Εδώ και πάρα πολύ καιρό παιδεύομαι να φτιάξω ψωμί νόστιμο και γρήγορο. Απεχθάνομαι τη διαδικασία της μαγιάς με το φούσκωμα και την αναμονή και ήθελα να βρω ένα τρόπο να μπορώ να φτιάχνω σπιτικό ψωμί γρήγορα και απλά, χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες και με σίγουρη επιτυχία!
Σκέφτηκα λοιπόν, ότι ίσως όπως και στα κέικ η σόδα θα μπορούσε να βοηθήσει, και με μία σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα όντως το λεγόμενο “soda bread”!!!
Βέβαια, έπρεπε να βρω τις αναλογίες για τα δικά μου αγαπημένα υλικά, μιας και δε χρησιμοποιώ λευκό αλεύρι σταριού καθόλου, αλλά το λατρεμένο μου (αλεύρι για όλες τις χρήσεις στη δική μου κουζίνα) αλεύρι ντίνκελ ολικής. Το αλεύρι ντίνκελ είναι πολύ πιο θρεπτικό από το σιτάρι, και έχει λιγότερη και διαφορετικής σύστασης γλουτένη επίσης, είναι πολύ πιο εύπεπτο και ελαφρύ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για να γίνει το ίδιο νόστιμο όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα νόστιμο γάλα, εγώ πάντα χρησιμοποιώ το ΚΟΚΟ, γάλα καρύδας με υπέροχη γεύση που αναδεικνύει γλυκά και αλμυρά όσο κανένα άλλο! Επίσης, μπορείτε να εμπλουτίσετε το ψωμί σας με μυρωδικά και σπόρους της επιλογής σας, εγώ δοκίμασα να βάλω κουρκουμά, πιπέρια και ηλιόσπορο/κολοκυθόσπορο και βγήκε τέλειο! Κάντε τις δικές σας δοκιμές και απολαύστε ένα πεντακάθαρο από πρόσθετα και πλούσιο σε θρέψη ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ!!!
Ingredients
550γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
320-330ml γάλα ΚΟΚΟ | |
1-1,5 κ.γ. θαλασσινό αλάτι (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) | |
1 κ.γ. σόδα χωρίς αλουμίνιο | |
1 κ.σ. βιολογικό μηλόξυδο | |
10γρ λιωμένο βιολογικό άοσμο λάδι καρύδας | |
μυρωδικά και σπόρους της επιλογής σας |
Steps
1
Done
|
Ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπωλ, εκτός από τους σπόρους αν βάλετε (μπαίνουν στο τέλος). Αν θέλετε να βάλετε μυρωδικά, μπορείτε να προσθέσετε πχ 1 κ.σ. κουρκουμά και λίγο πιπέρι, ή καπνιστή/γλυκιά πάπρικα ή ακόμα και γλυκάνισο που αρέσει πολύ σε μία φίλη μου! |
2
Done
|
Προσθέτετε τα υγρά υλικά (ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αν δείτε ότι η ζύμη κολάει, οι ποικιλίες του ντίνκελ έχουν μικροδιαφορές) και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμάρι σας. Αν θέλετε να προσθέσετε σπόρους θα τους βάλετε σε αυτό το σημείο και θα ξαναζυμώσετε λίγο να "πάνε παντού". |
3
Done
|
Εγώ χρησιμοποιώ μία λαδωμένη φόρμα του κέικ 27εκ, αλλά αν θέλετε το ψήνετε στο σχήμα που σας αρέσει (μακρόστενο ή στρόγγυλο). Τοποθετήστε το ψωμί σας στο ταψί ή τη φόρμα. |
4
Done
|
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς χωρίς αέρα για 40 λεπτά (ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το φούρνο, θα βρείτε ακριβώς στο δικό σας πόσο χρειάζεται). |
5
Done
|