Ingredients
-
250γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής
-
2 κ.γ. baking powder
-
1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας
-
60γρ σκούρο κακάο
-
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
-
1 κ.γ. μηλόξυδο
-
350γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι (αν τη σιροπιάσετε βάλτε μόνο 250γρ εδώ)
-
30γρ cacao nibs
-
14-15 σμέουρα κομμένα στη μέση
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
-
3/4 κούπας νερό
-
150γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι
-
1/4 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού προαιρετικά
-
2 κ.σ. σκούρο κακάο
Η σοκολατόπιτα είναι ένα υπέροχο γλυκό, που μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό, γλάσο ή με οποιαδήποτε γέμιση ξηρών καρπών. Επειδή στην κατάψυξη είχα σμέουρα, είπα να δοκιμάσω να δω αν θα ψηθούν καλά στην πίτα και αν θα είναι νόστιμα. Πήρα λοιπόν κατεψυγμένα σμέουρα, καθώς είναι ευκολότερο να βρεθούν και τα συνδύασα με τα cacao nibs (αντί για σταγόνες σοκολάτας ή κομματάκια κουβερτούρας!) για μία έξτρα σοκολατένια απόλαυση και μοναδική γευστική εμπειρία καθώς η αναπάντεχη δαγκωματιά του σμέουρου απογειώνει τη γεύση της!!!
Προτιμήστε να την ψήσετε σε ταψί, εγώ χρησιμοποιώ ένα ταψί διαστάσεων 32×23 όπου βγαίνει σε ύψος γύρω στα 4-5 εκ. Οι οδηγίες για το ψήσιμο αφορούν αυτό το ταψί, αν τη βάλετε σε μικρότερο θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος ψησίματος.
Ingredients
250γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής | |
2 κ.γ. baking powder | |
1 κ.γ.σόδα χωρίς αλουμίνιο και γλουτένη | |
1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 κ.γ. σποράκια φυσικής βανίλιας | |
60γρ σκούρο κακάο | |
3 μέτριες ώριμες μπανάνες | |
1 κ.γ. μηλόξυδο | |
λάδι καρύδας | |
350γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι (αν τη σιροπιάσετε βάλτε μόνο 250γρ εδώ) | |
30γρ cacao nibs | |
14-15 σμέουρα κομμένα στη μέση | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ |
|
3/4 κούπας νερό | |
150γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι | |
1/4 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού προαιρετικά | |
2 κ.σ. σκούρο κακάο |
Steps
1
Done
|
Ανακατέψτε σε ένα μπωλ όλα τα στεγνά υλικά καλά. |
2
Done
|
Στο μίξερ (food processor) χτυπήστε τις μπανάνες, με το μηλόξυδο, το λάδι και την αγάβη. |
3
Done
|
Προσθέστε στα υγρά το μείγμα των στεγνών υλικών και χτυπήστε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. |
4
Done
|
Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατέψτε μέσα τα cacao nibs. |
5
Done
|
Ρίξτε τη μισή ποσότητα στο ταψί (32x23) και τοποθετήστε σε ίσες αποστάσεις τα σμέουρα. Καλύψτε με το υπόλοιπο μισό μείγμα. |
6
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30' ανάλογα με το φούρνο. |
7
Done
|
|
8
Done
|
ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑΠροσωπικά την προτιμώ χωρίς σιρόπι, αλλά κάθε σοκολατόπιτα που σέβεται τον εαυτό της θέλει και λίγο σιρόπι! Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και αφήνετε στο μάτι μέχρι πριν φτάσει ακριβώς στο σημείου βρασμού. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε 5'. Ανακατεύετε και σιροπιάζετε με το ζεστό σιρόπι την ΕΝΤΕΛΩΣ κρύα σοκολατόπιτα, καλύτερα και αφού την κόψετε. |