Ingredients
-
400γρ κιμάς σόγιας (non gmo) μουλιασμένος, ξεπλυμμένος και στραγγισμένος καλά
-
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
2 ξερά κρεμμύδια
-
1/2 ματσάκι μαϊντανό (χωρίς τα κοτσάνια)
-
3 μέτριες φρέσκιες τομάτες
-
5-6 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικούή 2 κ.σ. ξερό
-
5-6 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμουή 2 κ.σ. ξερό
-
1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ανάλογα με το γούστο σας
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
80γρ ελαιόλαδο
-
150-200γρ νιφάδες βρώμης
-
1 κ.γ. baking powder
-
75-100γρ κοπανισμένο λιναρόσπορο
Καιρό τώρα παιδεύομαι να φτιάξω νόστιμα μπιφτέκια σόγιας, ότι συνταγή όμως δοκίμασα δε με ικανοποίησε σαν αποτέλεσμα. Μέχρι πριν 1 μήνα! Ειδική στον κιμά σόγιας είναι η κουμπάρα μου η Άρτεμις, δεν έχω φάει πιο νόστιμο κιμά σόγιας με μακαρόνια από τα δικά της! Στην τελευταία μας συνάντηση φτιάξαμε μαζί μπιφτέκια σόγιας, που όπως λέει και η ίδια είναι “summer edition” καθώς περιέχουν φρέσκια τομάτα (όχι πώς δε γίνονται και χειμώνα!) και φρέσκα μυρωδικά. Εννοείται ότι και το χειμώνα μπορείτε να τα φτιάξετε με σάλτσα τομάτας.
Τρώγονται το ίδιο απολαυστικά ζεστά και κρύα, με λίγο χυμό λεμόνι δε απογειώνονται!!!
Συνήθως, για ευκολία και οικονομία χρόνου, εγώ βάζω τον κιμά σόγιας στις συνταγές απλά μέσα στο φαγητό, δηλαδή δεν τον μουλιάζω και δεν τον στραγγίζω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δε γίνεται το ίδιο. Όπως και στον κιμά για μακαρόνια, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να μουλιάσει και να στραγγιστεί. Για να μην τον βράζω όμως, τον βάζω από το προηγούμενο βράδυ σε νερό, και την επόμενη μέρα απλά τον ξεπλένω καλά και τον στραγγίζω. Έτσι, δε μου τρώει περισσότερο χρόνο και με δυσκολεύει, ούτε χρειάζεται να πλένω κατσαρόλες!
Σημαντικό ρόλο στον κιμά σόγιας παίζουν τα μυρωδικά, “χρειάζεται αρκετά μυρωδικά/μπαχαρικά για να γίνει νόστιμος”, λεει η ειδικός! Ίσως γι’ αυτό τα συγκεκριμένα μπιφτέκια, που έχουν φρέσκο βασιλικό και δυόσμο γίνονται τόσο νόστιμα!
Ingredients
400γρ κιμάς σόγιας (non gmo) μουλιασμένος, ξεπλυμμένος και στραγγισμένος καλά | |
4 φρέσκα κρεμμυδάκια | |
2 ξερά κρεμμύδια | |
1/2 ματσάκι μαϊντανό (χωρίς τα κοτσάνια) | |
3 μέτριες φρέσκιες τομάτες | |
5-6 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού | |
5-6 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμου | |
1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι | |
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ανάλογα με το γούστο σας | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
80γρ ελαιόλαδο | |
150-200γρ νιφάδες βρώμης | |
1 κ.γ. baking powder | |
75-100γρ κοπανισμένο λιναρόσπορο |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Ανακτέψτε καλά τον κιμά που έχετε στραγγίσει με τη σάλτσα. |
3
Done
|
Στη συνέχεια χτυπήστε 100γρ από τις νιφάδες βρώμης στο μούλτι μέχρι να γίνουν αλεύρι και ανακατέψτε μαζί καλά το baking powder. |
4
Done
|
Προσθέστε το αλεύρι στο μείγμα του κιμά, μαζί με 50γρ νιφάδες βρώμης και 75γρ από τον κοπανισμένο λιναρόσπορο. Ανακατέψτε καλά το μείγμα και αφήστε το να σταθεί για 30 λεπτά. Ανάλογα με την υγρασία των λαχανικών, κυρίως των τοματών που δεν είναι πάντα η ίδια, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και τις υπόλοιπες νιφάδες βρώμης και το λιναρόσπορο. Θα το δείτε όταν πάτε να τα πλάσετε. Αν διαλύονται και δε "στέκονται" στο χέρι σας, προσθέστε τα και αφήστε τα άλλα 15 λεπτά. |
5
Done
|
|
6
Done
|