Ingredients
-
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ
-
1/2 κούπα ρύζι μπασμάτι
-
1/2 κούπα κουκουνάρι
-
3 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
-
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς
-
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικώνή μισό κύβο λαχανικών αν τους χρησιμοποιείτε
-
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΦΟΥ
-
300-400γρ Τόφου
-
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας
-
λίγο αλάτι
-
λίγο Κουρκουμάς
-
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ
-
500γρ σπανάκι ψιλοκομμένο
-
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένοή λίγο πράσο αν δεν έχετε κρεμμυδάκι
-
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
-
χυμός ενός λεμονιού
Σπανακόρυζο… από τα αγαπημένα φαγητά του μεγάλου μου γιου, Νίκου. Το σπανακόρυζο είναι ωραίο, συνδυάζεται δε συχνά με αυγά για να αυξηθεί η πρωτεΐνη του πιάτου μας. Επειδή, αποφεύγουμε τα αυγά, εκτός αν τα παίρνουμε από τους αγαπημένους φίλους μας τη Στέλλα και το Γιώργο που έχουν δικές τους κότες στην αυλή του σπιτιού τους, σκέφτηκα να συνδυάσω το σπανακόρυζο με το αγαπημένο μου τόφου. Επειδή όμως το τόφου είναι ένα άγευστο και αδιάφορο υλικό μόνο του, πρέπει να το εμπλουτίσουμε…
Επίσης, όσοι προσέχετε το βάρος σας και προσπαθείτε να τρώτε λιγότερο ρύζι, δοκιμάστε αυτό το πιάτο, καθώς η μισή ποσότητα του “ρυζιού” μας είναι… κουκουνάρι!!! Έτσι, όχι μόνο μειώνουμε τις θερμίδες του ρυζιού, αλλά του δίνουμε και μία απίστευτη γεύση, καθώς το κουκουνάρι έχει ιδιαίτερο άρωμα και υφή. Είναι γευστικό, τραγανό, και τα καλά λιπαρά του μας βοηθούν να απορροφήσουμε και περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σπανακόρυζό μας.
Τέλος, προσπαθήστε να μην το φάτε με γαλακτοκομικά (γιαούρτι ή τυρί), καθώς θα εμποδίσετε την απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι. Αντίθετα, συνδυάστε το με χυμό λεμονιού, όπως θα δείτε στη συνταγή, που και γεύση του δίνει αλλά με τη βιταμίνη C που περιέχει θα βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο.
Ingredients
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙ |
|
1/2 κούπα ρύζι μπασμάτι | |
1/2 κούπα κουκουνάρι | |
3 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας | |
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
1/2 κ.γ. Κουρκουμάς | |
1/2 κ.γ. σκόνη λαχανικών | |
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΦΟΥ |
|
300-400γρ Τόφου | |
2 κ.σ. άοσμο Λάδι καρύδας | |
λίγο αλάτι | |
λίγο Κουρκουμάς | |
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ |
|
500γρ σπανάκι ψιλοκομμένο | |
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο | |
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι | |
χυμός ενός λεμονιού |
Steps
1
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΖΙΒάζετε το ρύζι με το κουκουνάρι και 3 κ.σ. λάδι καρύδας σε ένα κατσαρολάκι και σωτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. |
2
Done
|
Στη συνέχεια προσθέτετε 1.5 κούπα νερό, το αλάτι, τον κουρκουμά και τη σκόνη λαχανικών και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 15-20 λεπτά. |
3
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΦΟΥΕν τω μεταξύ, κόβετε το τόφου σε φέτες περίπου κομμάτια 3x3 εκ και το σωτάρετε σε ένα τηγάνι για 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά του, αλατίζετε, ρίχνετε λίγο κουρκουμά να πάρει χρώμα και γυρνάτε από την άλλη μεριά τα κομμάτια. Επαναλαμβάνετε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη μεριά. Μεταφέρετε το τόφου σε ένα πιάτο. |
4
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙΣτο ίδιο τηγάνι που φτιάξατε το τόφου, αχνίζετε λίγο το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια ρίχνετε το σπανάκι και αλατίζετε. |
5
Done
|
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να σωθούν τα υγρά του (5 λεπτά περίπου) και σβήνετε στο τέλος με το χυμό του λεμονιού. |
6
Done
|
4 Comments Hide Comments
μιαμ, μιαμ μου αρέσει τόσο η πρόταση σου!!!!!
Το έφαγαν και οι δύο μικροί μου χθες και έγλυφαν τα δάχτυλά τους!
Καλησπέρα!
Το σπανακόρυζο ήταν πάντα απ’ τα αγαπημένα μας φαγητά στην οικογένεια και η πρόταση σου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα!! Κουκουνάρι δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ως τώρα και το φοβάμαι λίγο :/ Μπορείς να με διαφωτίσεις λιγάκι;
Ευχαριστώ πάρα πολύ! (Μόλις ανακάλυψα το blog σου κι έχω ξετρελαθεί)
Καλές γιορτες!
Χρόνια πολλά! Χαίρομαι πολύ που αρέσουν οι συνταγές. Το κουκουνάρι είναι ξηρός καρπός, θα το βρεις στα σούπερ μάρκετ. Τι πληροφορίες θα ήθελες;