Ingredients
-
3 1/2 κιλά ώριμες τομάτες
-
4 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
-
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη στο μούλτι
-
2 καρότα ψιλοκομμένα στο μούλτι
-
2-3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα στο μούλτι
-
1 μικρή μελιτζάνα ψιλοκομμένη στο μούλτι
-
1-2 πατάτες σε τέταρτα
-
2 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
-
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 κοφτό κ.γ. κόλιανδρο
-
1 κ.γ. πάπρικα
-
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
-
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
-
70γρ κιμά σόγιας
-
100γρ ρύζι μπασμάτι πλήρες
-
70γρ σπόρους κάνναβης
-
λίγο ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμαπροαιρετικά
Τα γεμιστά είναι το αγαπημένο φαγητό του άντρα μου, καθώς ομολογουμένως η μαμά του φτιάχνει ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ γεμιστά του κόσμου! Εγώ ποτέ δεν τρελαινόμουν, και καθώς έχω μία δυσανεξία στην πράσινη πιπεριά, ποτέ δεν τα έφτιαχνα. Η δική μου μαμά από την άλλη, έβαζε πάντα αρκετά λαχανικά στη γέμιση που τους έδιναν πολύ ωραία γεύση, ακόμα και σπόρους όπως κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κλπ.
Εμπνευσμένη λοιπόν από τις δύο μαμάδες, είπα να δημιουργήσω μία δική μου έκδοση των γεμιστών που τόσο αγαπάει ο μεγάλος άντρας του σπιτιού και που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά μου να καταναλώσουν περισσότερα λαχανικά και… superfoods χωρίς να το καταλάβουν!!! Γιατί χωρίς superfoods, πώς θα είναι συνταγή Goji Mary?
Έτσι οι κύριες προσαρμογές που έκανα είναι:
α) χρησιμοποιώ λάδι καρύδας όπως πάντα (αντί για ελαιόλαδο, το οποίο βάζω στο σερβίρισμα ωμό), μπορούν να γίνουν όμως και χωρίς αν δεν έχετε, απλά θα αχνίσετε το κρεμμύδι αντί να το τσιγαρίσετε
β) το μεγαλύτερο μέρος της γέμισης είναι λαχανικά, για να έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα κλασικά γεμιστά και να είναι και πολύ πιο θρεπτικά
γ) προτιμώ το ρύζι μπασμάτι, και μάλιστα πλήρες, που απλά θέλει λίγο παραπάνω βράσιμο
δ) χρησιμοποιώ κιμά σόγιας αντί για κρέας, άρα καθόλου ζωικά λιπαρά, περισσότερη πρωτεΐνη και ελάχιστες θερμίδες, εξ’ ου και ο όρος “γεμιστά light!”
ε) αντικαθιστώ μέρος του ρυζιού (ή και όλο αν θέλετε) με σπόρους κάνναβης και έτσι γίνονται και “super γεμιστά!” αφού περιέχουν ένα εκ των πιο ενισχυμένων superfoods του πλανήτη!
Στη γέμιση μπορείτε να βάλετε επίσης κινόα αντί για ρύζι ή κεχρί, στη συνταγή εδώ είπα να τα κάνω όμως όσο γίνεται πιο “παραδοσιακά”! Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και διατροφική μαγιά για να δώσετε μία “τυρένια” γεύση καθώς και σπόρους όλων των ειδών όπως κάνει η μαμά μου. Ο κολοκυθόσπορος τους ταιριάζει πολύ.
Στη δική μου συνταγή θα δείτε ότι χρησιμοποιώ μόνο τομάτες καθώς δεν τρώω καθόλου την πράσινη πιπεριά και όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι προτιμούν τις τομάτες επίσης. Εσείς φυσικά μπορείτε να βάλετε και τα δύο ή και άλλες πιπεριές, πχ φλωρίνης ή κίτρινες, κόκκινες, πορτοκαλί! Αν μέρος των γεμιστών σας είναι πιπεριές, τότε θα χρειαστεί ίσως να βάλετε λίγη σάλτσα τομάτας επιπλέον στη γέμιση καθώς το εσωτερικό των τοματών που χρησιμοποιούμε για σάλτσα θα είναι λιγότερο. Αν πχ. κάνετε 6 πιπεριές και 6 τομάτες, τότε θα προσθέσετε περίπου 400γρ σάλτσα τομάτας (τριμμένη τομάτα ή έτοιμο βάζο), κατά προσέγγιση πάντα καθώς και το μέγεθος των γεμιστών μας παίζει ρόλο.
Ingredients
3 1/2 κιλά ώριμες τομάτες | |
4 κ.σ. λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι | |
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη στο μούλτι | |
2 καρότα ψιλοκομμένα στο μούλτι | |
2-3 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα στο μούλτι | |
1 μικρή μελιτζάνα ψιλοκομμένη στο μούλτι | |
1-2 πατάτες σε τέταρτα | |
2 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι | |
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
1 κοφτό κ.γ. κόλιανδρο | |
1 κ.γ. πάπρικα | |
2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας | |
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα | |
70γρ κιμά σόγιας | |
100γρ ρύζι μπασμάτι πλήρες | |
70γρ σπόρους κάνναβης | |
λίγο ελαιόλαδο ωμό για το σερβίρισμα |
Steps
1
Done
|
Πλύντε καλά τις τομάτες, κόψτε το πάνω μέρος και αφαιρέστε το εσωτερικό τους. Λιώστε το στο μούλτι να γίνει χυμός τομάτας και αφήστε το στην άκρη. |
2
Done
|
Βάλτε σε μία κατσαρόλα τις 3 κ.σ. λάδι καρύδας και το κρεμμύδι με το σκόρδο και σωτάρετε για 2-3 λεπτά. |
3
Done
|
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (εκτός από τις πατάτες δηλαδή) και σωτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά. |
4
Done
|
Προσθέστε την πολτοποιημένη τομάτα, το αλάτι και τα μυρωδικά, ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει με ανοιχτό καπάκι της κατσαρόλας για 30 λεπτά περίπου (τοποθετήστε πάνω τη σίτα του τηγανίσματος για να μην πιτσιλάει η σάλτσα), μέχρι να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού από την τομάτα. Ανακατεύετε ανά διαστήματα. |
5
Done
|
|
6
Done
|
|
7
Done
|
Με ένα πινέλο και την 1 κ.σ. λάδι καρύδας αλείψτε τα καπάκια των γεμιστών σας και αλατίστε τα και από πάνω. |
8
Done
|
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς (χωρίς αέρα) για 30 λεπτά. Μετά βάλτε αέρα (στους 220 βαθμούς που είναι) και αφήστε τα για άλλα 30 λεπτά. Τέλος αν έχει μείνει πολύ ζουμί στο ταψί, κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς (με αέρα) και αφήστε λίγο την πόρτα του φούρνου ανοιχτή (βάλτε ένα γάντι να κρατιέται ίσα ίσα 1 εκ. ανοιχτή) και αφήστε τα μέχρι να εξατμιστεί το περιττό νερό. |