0 0
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Traditional greek sweet with grapes
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 1 h 10 mins
  • Easy

Ingredients

Από μικρή γενικά δε μου άρεζαν τα γλυκά του κουταλιού, περίεργο βέβαια καθώς ως ζαχαρολάτρης θα περίμενε κανείς να τα προτιμώ. Ίσως γιατί ήταν το γλυκό που κερνούσε η γιαγιά μου μετά την εκκλησία την Κυριακή τις γειτόνισσες; Ποιος ξέρει, το είχα πάντως στο μυαλό μου σαν το “γλυκό για γιαγιάδες”!

Μεγαλώνοντας βέβαια (και πλησιάζοντας την ηλικία της γιαγιάς μου, χιχιχι), άρχισα να δοκιμάζω διάφορα γλυκά του κουταλιού και να τα εκτιμώ διαφορετικά, ειδικά όταν ήταν σπιτικά… ξέρετε, με “σπιτική” ζάχαρη, χαχαχα! Κόβοντας τη ζάχαρη φυσικά, κόπηκαν και τα γλυκά του κουταλιού…!

Γυρνώντας από ένα ταξίδι και κάνοντας μία στάση στην κουμπάρα μου την Άρτεμη, της οποίας πολλές συνταγές θα μοιραστώ μαζί σας καθώς είναι εκπληκτική μαγείρισσα, μας κέρασε γλυκό σταφύλι χωρίς ζάχαρη… αλλά με μέλι!  Οφείλω να ομολογήσω ότι τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από το κλασικό, μόνο που δεν “έδεσε” καλά το σιρόπι. Της είπα λοιπόν ότι θα δοκιμάσω κι εγώ στα χνάρια της και με μέλι και με αγάβη και θα της πω τα αποτελέσματα.

Χθες, έφτιαξα δύο διαφορετικά βαζάκια λοιπόν, ένα με μέλι και ένα με σιρόπι αγάβης. Για όσους προσέχουμε και το βάρος μας, θα προτιμήσουμε την αγάβη καθώς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μέλι. Και τα δύο βγήκαν υπέροχα, όμως και εγώ και όσοι δοκίμασαν είπαν ότι πιο σωστό και ίδιο με τη γεύση του κλασικού μας γλυκού είναι με την αγάβη. Όπως σας έχω ξανατονίσει σε άλλες συνταγές, το μέλι είναι ένα εκπληκτικό τρόφιμο, γευστικό και θρεπτικό, που όμως καταστρέφεται όταν θερμένεται, φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν βράζει όπως εδώ, άρα δε θα το προτιμήσουμε για τη θρεπτική του αξία. Εκτός αυτού, το μέλι έχει άρωμα δικό του (ανάλογα την ποικιλία) και λόγω της σύστασής του αφήνει αυτό το “κάψιμο” στο λαιμό όπως και η ζάχαρη. Με την αγάβη, η γεύση είναι πιο ουδέτερη, καραμελένια και δεν αφήνει αυτό το κάψιμο στο λαιμό που προαναφέραμε. Εξαρτάται εσάς τι σας αρέσει, και τι έχετε να χρησιμοποιήσετε. Σημαντικό είναι να βάλετε το γλυκαντικό από την αρχή στην κατσαρόλα μαζί με τα σταφύλια, για να μπορέσει να “δέσει” το σιρόπι στο τέλος και να γίνει…. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ!

Μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας με βανίλια ή κανέλα ή να το αφήσετε και σκέτο, περι ορέξεως…!

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 3,325 times, 1 visits today)


Ingredients

1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια (σουλτανίνα) καλύτερα λευκά ζυγισμένα αφού αφαιρέσετε τα κοτσάνια
320γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι
χυμό από 1/4 λεμόνι
1 σταγόνα αιθέριο έλαιο βανίλιας ή 1/2 στικ βανίλιας ή 1 ξυλάκι κανέλας

Steps

1
Done

Χωρίζετε τις ρόγες από τα τσαμπιά και πλένετε καλά τα σταφύλια, καλό είναι να τα αφήσετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε νερό με ξύδι ή σε νερό με όζον.

2
Done

Βάζετε στην κατσαρόλα τα σταφύλια και την αγάβη και μόλις πάρουν μία βράση, κατεβάζετε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι το τέλος. Ανακατεύετε που και που, θα χρειαστεί περίπου 45-60 λεπτά βράσιμο, ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλετε να μείνει το σιρόπι. Είναι έτοιμο, όταν βουτάτε ένα κουταλάκι στην κατσαρόλα και σηκώνοντάς το μένει λίγο σιρόπι πάνω του. Τα σταφύλια θα σκουρύνουν σε χρώμα, μην αγχωθείτε!

3
Done

Στα τελευταία 5 λεπτά ρίξτε μέσα το χυμό λεμονιού και τη βανίλια (1 σταγόνα έλαιο ή μισό στικ σκισμένο κατά μήκος και ανοιγμένο) ή την κανέλα.

4
Done

Βάλτε το στα βάζα που θέλετε και γυρίστε τα ανάποδα για να κλείσουν αεροστεγώς. Σημείωση: καλό είναι τα βάζα να είναι αποστειρωμένα, αρκεί να τα βάλετε λίγο στο φούρνο στους 100 βαθμούς.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Κιουνεφέ… της δίαιτας!
next
Σοκολατάκια μερέντας με φουντούκια

2 Comments Hide Comments

Η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοδιάβασα τη συνταγή δεν πίστεψα ότι θα είναι…εκείνο το γλυκό σταφύλι που έκανα κάποτε! Εκπληκτικό… ! Ευχαριστούμε πολύ gojimary!!

Add Your Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.