0 0
Γλυκόξινα noodles ρυζιού με λαχανικά

Γλυκόξινα noodles ρυζιού με λαχανικά

Sweet and sour sugar free rice noodles
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 30 mins
  • Serves 3-4
  • Easy

Ingredients

Τα ασιάτικα πιάτα είναι από τα αγαπημένα μου γενικά. Καθώς και τα παιδιά μου λατρεύουν τα μακαρόνια (όπως όλα τα παιδιά φαντάζομαι) μαγειρεύουμε συχνά noodles στο σπίτι. Για να αποφύγω όμως τα κλασικά noodles και τη γλουτένη τους, προτιμώ noodles ρυζιού ή φασολιών που γίνονται και πιο al dente και δεν έχουν καθόλου γλουτένη. Είναι λεπτά σαν κλωστούλες, και έχουν πολύ καλύτερη υφή.

Επειδή δε, όλες οι έτοιμες σάλτσες και ειδικά οι γλυκόξινες έχουν ζάχαρη (!) έπρεπε να βρω ένα τρόπο να φτιάξω γλυκόξινα noodles χωρίς ζάχαρη. Και ορίστε λοιπόν η λιχουδιά μας!!!

Διατηρούνται στο ψυγείο σε αεροστεγή δοχεία φαγητού έως και 5 ημέρες.

Εκτυπώστε την συνταγή

(Visited 6.265 times, 1 visits today)


Ingredients

200γρ noodles ρυζιού ή φασολιού
3-4 κ.σ. Λάδι καρύδας
1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 πράσο σε ροδέλες λεπτές
1/6 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κούπα τριμμένο λάχανο
1/2 κούπα τριμμένο καρότο
3-4 κ.σ. αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
3-4 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβας χωρίς ζάχαρη ή κατεψυγμένο
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο
2 κ.σ. Σιρόπι αγαύης ή μέλι

Steps

1
Done

Ξεκινάτε σωτάροντας όλα τα λαχανικά με το σκόρδο στο λάδι καρύδας, μέχρι να μαραθούν.

2
Done

Προσθέτετε τα noodles τα οποία κόβετε σε μικρότερα κομμάτα όπως θέλετε εσείς (με τα χέρια) και προσθέτετε λίγο νερό και το αλάτι και αφήνετε να βράσουν 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα noodles και να μπορείτε να ανακατεύετε το φαγητό.

3
Done

Ανοίγετε την κατσαρόλα και προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι και το σιρόπι αγάβης. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να βράσουν για άλλα7-10 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση στο δικό σας γούστο, προσθέτοντας περισσότερο ξύδι, αγάβη ή σάλτσα σόγιας.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Almond butter fudge
next
Λάχανο κοκκινιστό με κιμά σόγιας

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 0
Sweet and sour rice noodles with vegetables

Sweet and sour rice noodles with vegetables

Sweet and sour sugar free rice noodles
Features:
  • Dairy Free
  • Diet Friendly
  • Egg Free
  • Fiber Rich
  • Gluten Free
  • Pot
  • Vegan
  • Vegetarian
  • 30 mins
  • Serves 3-4
  • Easy

Ingredients

I love Asian food in general. Noodles though, are my favorite kind! My kids also love pasta (like all children I suppose), so we cook pasta at least once a week at home. I want to avoid classic noodles made from wheat, as I try to follow a reduced gluten or gluten free diet when possible, I prefer to use noodles made from rice or beans. Their texture is much better, and they feel like threads! Well, that doesn’t sound too appealing, but it feels great, hahaha!

All store bought sweet and sour sauces contain sugar (like every ready made sauce in the world unfortunately) so I had to find a way to make sweet and sour noodles without sugar. Here I present you my homemade delicacy!!!

Print this recipe

 



Ingredients

200gr rice or bean noodles
3-4 tbsp odourless coconut oil
1/2 onion, chopped
1/2 leek in thin slices
1/6 tsp garlic powder
1 cup shredded cabbage
1/2 shredded carrots
3-4 tbsp peas fresh or frozen
3-4 tbsp corn kernels canned or frozen
3 tbsp sugar free soy sauce
1 tsp sea salt
2 tbsp rice vinegar or apple cider vinegar
2 tbsp agave syrup or honey

Steps

1
Done

Start by simmering the vegetables in the coconut oil for about 2-3 minutes.

2
Done

Add the noodles, which you brake in smaller pieces with your hands, some water and the salt and let them all boil for another 3-4 mins, until the noodles become softer and you can mix them with the veggies.

3
Done

Add the soy sauce, the vinegar and the agave syrup. Mix well and let them all boil for another 7-10 mins, mixing 2-3 times during that time. Try and adjust the sauce to you liking by adding more soy sauce, vinegar or agave syrup.



Extra Tips

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Goji Mary

Είμαι η Μαρία και λατρεύω τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι το βασίλειό μου, όπου δημιουργώ για μένα και τους αγαπημένους μου, υγιεινά γεύματα και γλυκά... γιατί τι είναι η ζωή χωρίς γλυκό?! Νέες, ελαφριές, υγιεινές και νόστιμες συνταγές, εμπνευσμένες από τις αναμνήσεις των γλυκών παιδικών μου χρόνων αλλά και από άλλους μάγειρες και μαγείρισσες που μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Almond butter fudge
next
Λάχανο κοκκινιστό με κιμά σόγιας

Add Your Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.