Ingredients
-
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
-
2 χούφτες ψιλοκομμένα ωμά αμύγδαλα
-
1¾ κούπα νερό
-
400γρ σιρόπι αγάβης ή μέλιπροτιμήστε την αγάβη για την πιο διαιτιτική εκδοχή του χαλβά
-
135γρ άοσμο λάδι καρύδας
-
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
-
⅓ κουτ γλ κάρδαμο
-
½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού
-
½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Αγαπημένο, κλασικό… το γλυκό της αγαπημένης γιαγιάς μου! Βέβαια εκείνη τον έφτιαχνε με ζάχαρη και λάδι…! Εδώ σας δίνω μία παραλλαγή του κλασικού σιμιγδαλένιου χαλβά, με λιγότερο σιμιγδάλι, αφού μέρος του αντικαθιστούμε με αλεσμένα αμύγδαλα, χωρίς ζάχαρη φυσικά, και με το αγαπημένο υλικό μου, το λάδι καρύδας! Ένας χαλβάς, που μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα χωρίς τύψεις ακόμα και αν προσέχετε τη σιλουέτα σας…
Ingredients
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό | |
2 χούφτες ψιλοκομμένα ωμά αμύγδαλα | |
1¾ κούπα νερό | |
400γρ σιρόπι αγάβης ή μέλι | |
135γρ άοσμο λάδι καρύδας | |
1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης | |
⅓ κουτ γλ κάρδαμο | |
½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού | |
½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού |
Steps
1
Done
|
Βάζουμε το μέλι, το νερό, τα μπαχαρικά και τα ξύσματα των φρούτων σε ένα κατσαρολάκι, μόλις πάρουν βράση σβήνετε το μάτι κα το αφήνετε για 10 λεπτά να βγάλουν τα έλαιά τους τα ξύσματα των φρούτων και τα μυρωδικά να μοσχομυρίσουν. |
2
Done
|
Βάζετε τη μία χούφτα αμύγδαλα στο multi να γίνουν σαν αλεύρι και ανακατεύετε με το σιμιγδάλι σε μία μικρή κατσαρόλα. |
3
Done
|
Χοντροκόψτε τη δεύτερη χούφτα αμύγδαλα στο multi και προσθέστε τη στο σιμιγδάλι επίσης. |
4
Done
|
Προσθέστε το βούτυρο καρύδας και καβουρδίστε το σιμιγδάλι με τα αμύγδαλα και το βούτυρο ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ μέχρι να ροδίσει και να μυρίσει, περίπου 5 λεπτά. Μόλις νομίζετε ότι άρχισε να καίγεται τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι! |
5
Done
|
Προσεκτικά ρίξτε το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να το ρουφήξει. |
6
Done
|
Φορμάρετε και αφήστε να κρυώσει. |
7
Done
|
Πασπαλίστε με έξτρα κανέλα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας στο σερβίρισμα. |
Extra Tips
- Διατηρείται έξω ή εντός ψυγείου αν το προτιμάτε δροσερό!
- Μπορείτε να προσθέσετε και καρύδια ή σταφίδες για έξτρα γεύση ή το σερβίρισμα.
- για 6-8 φορμάκια μικρά/μεσαία ή μία στρογγυλή μεγάλη φόρμα.