Ingredients
-
400γρ κριθαράκι από ντίνκελ ή ζέαή άλλο ζυμαρικό μικρό χωρίς γλουτένη για όσους θέλουν να την αποφύγουν, θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων
-
300γρ ταχίνι ολικής άλεσης (ή λευκό)
-
χυμό από 3 λεμόνια
-
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
-
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πιπέρι
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σαςπροαιρετικά
Απλή, λιτή και πεντανόστιμη! Μία πανεύκολη και γρήγορη σούπα με κριθαράκι που θα λατρέψουν όλοι, μεγάλοι και ειδικά μικροί, αφού τα παιδιά κατά κανόνα λατρεύουν τα ζυμαρικά.
Το πιάτο αυτό το δοκίμασα στο σπίτι της κουμπάρας μου της Άρτεμης, όταν μας φιλοξένησε το πρώτο Πάσχα που βρεθήκαμε στην Αθήνα. Όταν μου το περιέγραψε, δεν ενθουσιάστηκα, όμως ήμουν περίεργη να το δοκιμάσω καθώς λατρεύω το ταχίνι σε όλες τις μορφές του!
Είναι απλά υπέροχη, χωρίς πολλά αρώματα (αν και μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικά σας αρέσουν εννοείται), με απαλή γεύση και υφή, τέλεια για το χειμώνα ζεστή για βραδυνό ή και κυρίως γεύμα. Το ταχίνι, εκπληκτική τροφή γεμάτη απορροφήσιμο ασβέστιο, κάνει καλό όχι μόνο στα παιδιά που χτίζουν τα κόκκαλά τους στην τρυφερή ηλικία που βρίσκονται αλλά και στις μαμάδες που είναι καλό να καταναλώνουν ασβέστιο για να προλάβουν την οστεοπόρωση. Ιδανικό λοιπόν για όλη την οικογένεια. Περισσότερα για το ταχίνι διαβάστε εδώ. Έκτοτε, τη φτιάχνω συχνά στο σπίτι, καθώς είναι και ένας διαφορετικός τρόπος να φάμε το κριθαράκι, που παραδοσιακά φτιάχνουμε με κόκκινη σάλτσα εδώ στην Ελλάδα. Αν μάλιστα προτιμήσουμε και το πιο θρεπτικό και χωρίς γλουτένη κριθαράκι από μονόκκοκο σιτάρι ή από κριθαράκι από ντίνκελ θα αναβαθμίσουμε κατά πολύ τη θρεπτική αξία του πιάτου μας.
Ingredients
400γρ κριθαράκι από ντίνκελ ή ζέα | |
300γρ ταχίνι ολικής άλεσης (ή λευκό) | |
χυμό από 3 λεμόνια | |
1 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι | |
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι πιπέρι | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη ή άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας |
Steps
1
Done
|
Βάζετε το κριθαράκι να βράσει με το αλάτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Χωρίζετε 1-2 κούπες νερό και αφήνετε να χλιαρύνει. Μειώνετε το μάτι της κουζίνας στο ελάχιστο (1-2). |
2
Done
|
Στο μπλέντερ χτυπάτε το ταχίνι με 1-2 κούπα νερό της βρύσης μέχρι να αφρατέψει, ρίχνετε λίγο λίγο το νερό μη γίνει πολύ νερουλό. |
3
Done
|
Προσθέτετε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού και χτυπάτε ξανά. |
4
Done
|
Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό που έχετε χωρίσει από το κριθαράκι. |
5
Done
|
Ρίχνετε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάτε δεξιά αριστερά να ανακατευτεί λίγο. ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ, θα κόψει. Μετά από 2-3 λεπτά, σβήνετε το μάτι και το αφήνετε για 10 λεπτά περίπου να χυλώσει. |
6
Done
|
Σερβίρετε με λίγο έξτρα χυμό λεμονιού και το πιπέρι. |