Ingredients
-
30-40γρ άοσμο Λάδι καρύδας
-
1 κούπα τραχανά
-
5-6 φύλλα σπανάκι ψιλοκομμένα
-
1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο
-
1 κ.γ. αλάτι ιμαλαΐωνή λίγο λιγότερο θαλασσινό
-
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρηή κύβο λαχανικών αν χρησιμοποιείτε
-
1 κ.γ. κοφτό πάπρικα γλυκιά
-
3/4 κ.γ. σκόνη κόλιανδρου
-
λίγο χυμό λεμονιούπροαιρετικά
Ποιος δεν έχει απολαύσει τον κλασικό γιαγιαδίστικο τραχανά με βούτυρο και τυράκι;… Αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις, γεμάτες χολυστερίνη όμως, χαχαχα! Μιας και αποφασίσαμε να τρώμε πιο υγιεινά, ο τραχανάς πρέπει να μεταμφιεστεί, ή να μεταλλαχθεί. Έτσι, για να μπορώ να απολαμβάνω τη λιχουδιά που μου φέρνει στο νου αγαπημένες στιγμές με τη γιαγιά και τον παππού μου, που δυστυχώς δεν τους έχω πια, αποφάσισα να κάνω μία δοκιμή προς το υγιεινότερο!
Σκέφτηκα, ότι δε θέλω να τσιγαρίσω το κρεμμύδι με ελαιόλαδο, μιας και θα γίνει βαρύ, έτσι προτίμησα να βάλω λάδι καρύδας (άοσμο φυσικά, φαντάζεστε τον τραχανά με γεύση καρύδας;!) που δεν καταστρέφεται με τη θερμοκρασία και το φαγητό δε γίνεται καθόλου βαρύ. Επίσης, δεν αλλοιώνει τη γεύση των τροφών μιας και είναι εντελώς ουδέτερο. Τέλος, ενεργοποιεί και το μεταβολισμό μας, οπότε άλλο που δε θέλουμε!!!
Ταυτόχρονα όμως, προσπάθησα να βρω ένα τρόπο να γίνεται “σπυρωτός” ο τραχανάς και να μη λαπαδιάζει, μιας και όταν μένει μετά, μοιραία απορροφά περισσότερο νερό και γίνεται νια-νια! Γι’ αυτό, καβούρδισα με το λάδι και το κρεμμύδι και τον τραχανά, και έριξα ήδη βραστό νερό κατ’ ευθείαν στην κατσαρόλα (από το βραστήρα). Voila, ο τέλειος, σπυρωτός, πεντανόστιμος τραχανάς, εμπλουτισμένος και με σίδηρο μιας και βάζουμε το αγαπημένο χειμωνιάτικο λαχανικό μας, το σπανάκι. Δεν τον συνδυάζουμε όμως με τυρί, αλλά λεμονάκι, μιας και το ασβέστιο του τυριού δε θα μας αφήσει να απορροφήσουμε το σίδηρο από το σπανάκι.
Τα μυστικά… μυρωδικά του δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, και νομίζω ότι θα γίνει από τις αγαπημένες σας σούπες τώρα το χειμώνα. Δοκιμάστε τον τραχανά αλά Goji Mary, και περιμένω όπως πάντα τις εντυπώσεις σας.
Ingredients
30-40γρ άοσμο Λάδι καρύδας | |
1 κούπα τραχανά | |
5-6 φύλλα σπανάκι ψιλοκομμένα | |
1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο | |
1 κ.γ. αλάτι ιμαλαΐων | |
1 κ.γ. σκόνη λαχανικών χωρίς ζάχαρη | |
1 κ.γ. κοφτό πάπρικα γλυκιά | |
3/4 κ.γ. σκόνη κόλιανδρου | |
λίγο χυμό λεμονιού |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Ρίχνουμε το βραστό νερό ανακατεύοντας συνεχώς (ρίχνετε ποσότητα ανάλογη με το πόσο αραιή θέλετε τη σούπα σας, να θυμάστε θα χυλώσει λίγο περισσότερο), εγώ βάζω περίπου τα 2 λίτρα. |
3
Done
|
Προσθέτετε το αλάτι και τα μυρωδικά και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου. |
4
Done
|
Σερβίρεται σκέτο ή με λίγο χυμό λεμονιού. |
3 Comments Hide Comments
Αγαπημένος ο τραχανάς. Έχω βέβαια χρόνια να φάω λόγω γάλακτος και αυγών αλλά φτιάχνω πολύ συχνά για τη μικρή μου. Κάπου είχε πάρει το μάτι μου νηστίσιμο τραχανά και αναρωτιέμαι πως να είναι..μάλλον δε θα τρώγεται. μου άρεσε που πρόσθεσες το σπανάκι. Έχεις δίκιο για το σίδηρο και ασβέστιο..αλλά ποιος ακούει!
Ένας άλλος τρόπος να φάμε περισσότερο σπανάκι, κι εμείς και τα παιδιά. Τα μυρωδικά του πάνε πολύ, δοκίμασέ το με χοντρό σιμιγδάλι ίσως ή με νηστίσιμο τραχανά, μια χαρά θα είναι η γεύση του είναι κυρίως από τα μπαχαρικά. Όσο για το εκπαιδευτικό του πράγματος, λέγε εσύ, λέω κι εγώ, ε, κάποιον θα πείσουμε, χαχα!
Μπορείς να δοκιμάσεις αντί για τραχανά, ένα προϊόν που μου αρέσει πολύ εμένα και τον θυμίζει, το πληγούρι πιτσάνης, της εταιρείας Αντωνόπουλος. Νομίζω θα γίνει πάλι πολύ ωραία η σούπα