Ingredients
-
200γρ ωμά κάσιους
-
240γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
100γρ ταχίνι ολικής άλεσης
-
140γρ σουσάμι πλήρες
-
180γρ σιρόπι αγάβης
-
60γρ βασιλικούς χουρμάδες
-
30γρ ζάχαρη καρύδας
-
35γρ σκούρο κακάο
-
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
-
30γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας
-
20γρ σιρόπι αγάβης
-
15γρ σκούρο κακάο
Ξεκινώντας το ταξίδι μου στην υγεινή διατροφή, μαγειρική και ζαχαροπλαστική, δοκίμασα πολλές συνταγές και επισκέφθηκα πολλά μπλογκ ξένων “συναδέλφων”. Μία από τις αγαπημένες μου συνταγές, είναι αυτή που σας παρουσιάζω σήμερα, στην οποία έκανα μικρές αλλαγές, λόγω του ότι η αρχική συνταγή είχε υλικά που δε βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές, και είναι επίσης πολύ ακριβά.
Για να γίνει το γλυκό μας προσιτό και εύκολο λοιπόν, το τροποποίησα ελαφρώς και μπορώ να σας πω ότι η γεύση του βελτιώθηκε από το αρχικό!
Μία τούρτα ή ενας κορμός, από ταχίνι και λάδι καρύδας! Είναι πάρα πολύ νόστιμο, και διατηρείται στην ψύξη για όσο χρόνο θέλετε, μιας και κανένα εκ των υλικών του δεν αλλοιώνεται. Είτε σαν τούρτα, είτε σαν κορμός, το γλυκό αυτό μπορεί να αποτελέσει και πολύ ωραίο δώρο, ξεχωριστό, εντυπωσιακό και πρωτοτυπο!
Τα δύο βασικά του υλικά είναι το ταχίνι και το λάδι καρύδας, και τα δύο συγκαταλέγονται στον κατάλογο των superfoods και όχι άδικα. Επιγραμματικά σας αναφέρω για το καθένα:
ταχίνι: άριστη πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων(ω3 και ω6), είναι αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα αγγεία μας, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
λάδι καρύδας: ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά και έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, αυξάνει το μεταβολισμό έως και 120 θερμίδες την ημέρα (!) και άλλα πολλά, στην ουσία πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Φάτε, λοιπόν το γλυκό αυτό όχι απλά χωρίς τύψεις αλλά αντιθέτως μετά μανίας!
Original recipe: www.talesofakitchen.com, thank you Chris!
Ingredients
200γρ ωμά κάσιους | |
240γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
100γρ ταχίνι ολικής άλεσης | |
140γρ σουσάμι πλήρες | |
180γρ σιρόπι αγάβης | |
60γρ βασιλικούς χουρμάδες | |
30γρ ζάχαρη καρύδας | |
35γρ σκούρο κακάο | |
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ |
|
30γρ λιωμένο άοσμο λάδι καρύδας | |
20γρ σιρόπι αγάβης | |
15γρ σκούρο κακάο |
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διαλέξετε τη φόρμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, στρόγγυλη για τούρτα ή μακρόστενη για κορμό. Ρίξτε 285γρ από το μείγμα στον πάτο της φόρμας και τοποθετήστε την στο ψυγείο. Αφήστε το για 20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να δείτε ότι στερεοποιήθηκε κάπως το πάνω μέρος, έτσι ώστε ρίχνοντας την επόμενη στρώση να μην ανακατευτεί. |
5
Done
|
Χωρίστε το υπόλοιπο μείγμα στα δύο, ρίχνοντας άλλα 285γρ σε ένα άλλο μπωλ. Τώρα έχετε δύο μπωλ με ίση ποσότητα μείγματος. |
6
Done
|
|
7
Done
|
Στην τελευταία δόση που έμεινε προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε πολύ καλά. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε σίτα για να μη μείνουν κομματάκια κακάου εδώ κι εκεί. Μόλις το μείγμα στη φόρμα στο ψυγείο είναι στερεό στο πάνω μέρος, ρίξτε το μείγμα αυτό από πάνω και επιστρέψτε το στο ψυγείο, μέχρι να σκληρύνει εντελώς. Σερβίρεται κρύο. |
8
Done
|
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑΑν θέλετε να στολίσετε τον κορμό ή την τούρτα σας με λίγη σοκολάτα, ανακατέψτε τα υλικά του γαρνιρίσματος σε ένα μπωλ και ρίξτε το μείγμα πάνω από την τούρτα ή τον κορμό σας όταν αυτός είναι εντελώς έτοιμος. Διατηρήστε το γλυκό στο ψυγείο. |